Zo word je een fithobbit

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Waar ik eerst leefde volgens het idee “hobbitrondingen cultiveren”, is dat de laatste tijd een beetje verschoven naar “ik wil sterk zijn zoals Sam die Frodo Mount Doom op draagt”. Ik houd nog steeds van lekker eten, maar ik wil ook fit en sterk zijn. Een fitte hobbit. Fithobbit! Maar hoe begin je eigenlijk met sporten als je het niet leuk vindt, of als je het moeilijk vindt om de motivatie of discipline op te brengen?

Vind een reden – of nog beter: meerdere

Starten met sporten en het blijven volhouden is makkelijker als je een motiverende reden hebt om het te doen. Dat kunnen ook meerdere redenen bij elkaar opgeteld zijn.

Zo was ikzelf een beetje klaar met het feit dat ik om de paar jaar grotere broeken moest kopen. Dure hobby. En ik wil fit en sterk zijn voor mijn volgende trektocht. Ik wil sterk zijn als Sam: “I can’t carry it for you Mr Frodo, but I can carry you!” Ik wil mijn eigen lichaamsgewicht kunnen dragen, je weet maar nooit wanneer het nodig is. For some reason kreeg ik een hoop calisthenics filmpjes in mijn feed, en nu wil ik dingen kunnen als human flag, dragon flaf, handstand pushups. Ik wil pakken laminaat en stukken truss kunnen sjouwen zonder dat ik er kapot dood van ga.

Wil ik een superslanke den worden? Neuh. Wil ik een supergespierde firgirl worden? Ook neuh. Ik wil gewoon een gezonde, sterke fithobbit worden.

Kies een sport die bij je past

Sporten moet natuurlijk wel leuk zijn! Veel mensen denken automatisch aan de sportschool als het gaat om fit worden. Maar dat er is zoveel meer! Buitensport, teamsport, individuele sport maar dan in een groep.

Dit zijn mijn favoriete laagdrempelige “hobbitsporten”:

Wandelen

Klinkt als not much, maar is zeker wel een sport! Een tijdje geleden liepen Paul en ik een blokje om. Zo’n 20 kilometer, dat is voor ons een leuk blokje om. Want ja, wij zijn van die wandelgekkies die ook 30ers lopen en met backpacks sjouwen. Maar toevallig kwamen we een vriend tegen die echt net was begonnen met wandelen om wat fitter te worden. Voor hem was 6 kilometer al een hele opgave. Plaatste de boel weer even mooi in perspectief voor ons. Maar als hij het regelmatig doet, dan zijn zondagmiddagwandelingen van 20 km ook zeker voor hem weggelegd, en misschien sneller dan hij denkt.

Om te beginnen met wandelen heb je alleen een lekker zittend paar schoenen nodig en een route om te volgen. Iedere provincie heeft wel een wandelnetwerk, en bij de tourist info kun je vaak wel overzichtskaarten daarvan krijgen voor ongeveer €5. Wandelschoenen hoef je pas te kopen als je eraan toe bent.

Hier vind je een hoop route inspiratie.

Fietsen

Ook fietsen is een prima manier om aan je lichaamsbeweging te komen. Fiets naar de supermarkt, fiets naar de bieb, fiets naar je werk. Stippel in de weekenden dagtochtjes in de buurt uit met behulp van de fietsknooppunten van ANWB. (Tip: Als je lange afstanden wandelt zijn die fietsknooppunten ook zo gek nog niet.) Neem een picknick mee in je fietstas en geniet van een dagje buiten zijn.

Net als bij het wandelen geldt dat je eigenlijk geen nieuwe dingen hoeft te kopen. Gewoon de fiets die je al hebt is goed genoeg. Wel is het handig om bij de Hema een bandenplaksetje te kopen en in je rugzak mee te nemen als je wat verder van huis gaat.

Trektocht

Heb je de wandelsmaak te pakken? Dan zijn trektochten een toffe manier om level up te gaan. En ook die zijn er in alle soorten en maten! Vlak terrein of heuvelachtig. Goed bewegwijzerd, alleen met routeboekje, of navigeren met kaart en kompas. Je kunt je tent mee op je rug nemen, maar ook lekker in bed & breakfasts slapen. Je kunt een weekend gaan met 1 overnachting, of 3 maanden op pad.

Mijn moeder loopt nu op haar 55e solo het Jabikspaad, en als ze dat een leuke ervaring vindt, dan sluit ze de Camino niet uit! Hoe stoer is dat?!

Routes die ik gelopen heb vind je hier.

Calisthenics

Dit is een uit Amerika overgewaaide krachtsport waarbij je alleen je lichaamsgewicht en zwaartekracht gebruikt, en soms een hulpmiddel zoals een rekstok, bankje of ringen. Een yogamat als basis is wel fijn, en verder gebruik ik de rekstok op het schoolplein hiernaast, of de schuurdeur, verder (nog) niks. Ik was in februari begonnen met pushups, maar dat werd een beetje saai. En toen ontdekte ik calisthenics met alle toffe kunstjes zoals handstand pushups en allerhande soorten flags. Impressive.

Ik volg nu het (gratis!) programma van Hybrid Calisthenics. Hampton Liu is echt een ontzettende cinnamon roll die het zo laagdrempelig mogelijk maakt. Ook als je nog niet sterk genoeg bent voor een klassieke pushup, pullup met je volledige lichaamsgewicht of diepe squat, er is altijd wel een variant die je wél kunt doen, en hij heeft ze allemaal netjes op een rijtje gezet. Zo maakt hij de sport ook toegankelijk voor mensen die nog niet echt een soort basis fitheidsniveau hebben. Check ook sowieso zijn vriendelijke motivatievideo’s op Youtube!

Yoga

Nog een sport die je lekker in je eentje in je eigen tempo kunt doen, of met een groep. Ik ben ooit in Enschede bij Bodywise begonnen met yoga, een heel prettige plek. Niet zo zweverig ook. Het eerste wat ik daar leerde was dat yoga niet gaat om al die poses perfect uitvoeren, maar dat je de grens opzoekt van wat jouw lichaam kan, en dan lekker op die grens gaat hangen. Zo kun je langzaam maar zeker steeds meer.

Tuinieren

Okee, eigenlijk geen sport, maar ik zet hem er stiekem toch bij. Want als je een grote tuin hebt waar veel in moet gebeuren, is dat stiekem ook best veel lichaamsbeweging! En je bent heerlijk buiten bezig. Heb je geen grote tuin maar lijkt dit je wel een fijne manier om fit te blijven? Neem contact op met jouw lokale IVN afdeling, die worden vast wel blij van een extra vrijwilliger! Een dag bladeren harken op de natuurspeelplaats en dan afsluiten met soep en broodjes is ontzettend satisfying.

Zorg voor motiverende doelen

Om je gemotiveerd te houden, heb je doelen nodig. Dat hoeven niet per se grote doelen te zijn, die eeuwig duren om naartoe te werken. The next thing is ook goed!

Voor mij is dat bijvoorbeeld een nieuwe progressie in calisthenics. Ik kan nu bijvoorbeeld 3×8 “advanced horizontal pullups” en bij 3×25 kan ik verder met de jackknife pullups, die een graadje moeilijker zijn. Zo werk ik toe naar klassieke pullups met mijn volledige lichaamsgewicht.

Paul is meer van het hardlopen, en wat voor hem motiverend is (naast een trainingsprogramma) is om zich in te schrijven voor wedstrijden, zodat hij iets heeft om naartoe te trainen.

Voeding

Ik neem geen supplementen of eiwitshakes. Als je geen topsporter bent, is dat volgens mij ook helemaal niet nodig, en kom je een heel eind met een gezond eetpatroon;

  • Vers en gevarieerd
  • Veel groente en fruit
  • Voldoende eiwit (bijvoorbeeld sojayoghurt, noten, tofu, havermelk, af en toe een eitje). Teveel eiwit is niet goed voor je. Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid per dag verwerken en de rest plas je uit. Maar dat is dus wel extra belastend voor je nieren.

Eigenlijk alleen voor trektochten verander ik mijn voedingspatroon: dan eten we veel noten-, muesli- en havermoutrepen, en veel calorieën (de hele dag met je backpack door de heuvels banjeren is zwaar werk!) ‘s Avonds eten we soms van die speciale trekking maaltijden, maar niet altijd. Wel zijn ze heel fijn om voor zo weinig mogelijk gewicht een min of meer volwaardige maaltijd te hebben.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven