Zo start je met zero waste leven

Zero waste leven is een mooi ideaal: zoveel mogelijk herbruikbare verpakkingen, geen rest- of plasticafval meer, alles een nieuw leven geven in plaats van op de vuilnisbelt gooien. Op de manier hoe de maatschappij op dit moment in elkaar zit, vaak voor veel mensen onhaalbaar. Maar je kunt wél een hoop makkelijke dingen doen om in ieder geval al halverwege te komen, en dat is ook wat waard! Met de volgende tips leef je in ieder geval *less* waste.

1 – Verander je mindset

Onze huidige maatschappij draait vooral op een mindset van gemak en snelle beschikbaarheid. Alles moet direct te koop zijn waar jij wilt wanneer jij wilt. Maar 99% van de dingen die jij wilt, kun je zero waste oplossen door een beetje vooruit te denken, of een beetje geduld te hebben.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een katoenen tasje en katoenen zakje bij je hebt (in iedere jas of tas) als je weg gaat en onderweg opeens een boodschapje doet. Ga je langer van huis, neem dan ook een herbruikbare waterfles, koffiebeker, servet en bestekset mee. Zo ben je op een hoop dingen voorbereid.

En vraag je af of je nou echt iets right there right now nodig hebt. Je kunt ook even een half uurtje wachten en thuis of op bestemming wat eten of drinken bijvoorbeeld, of je boodschapje op de boodschappenlijst zetten en bij Pieter Pot of op de markt kopen.

Stap af van het idee dat alles supermakkelijk en direct beschikbaar moet zijn. Af en toe wat zelf maken, in plaats van een winkel in lopen of op de bestelknop drukken, doet een hoop voor je gelukspunten 🙂

2 – Weiger weggevers en frutsels

Krijg je op straat of in een winkel dingen aangeboden die je eigenlijk direct weggooit thuis, waar je niks aan hebt? Weiger ze lekker. Goodies die alleen maar stof liggen te vangen, of ruimte innemen in een kast? Heb jij niet nodig.

3 – Wees creatief met hergebruik

Hergebruiken kost minder energie dan recyclen. Heel veel spullen en verpakkingen die ontworpen zijn om direct na gebruik weg te gooien, kun je hergebruiken.

Ik spaar bijvoorbeeld glazen potjes op voor noten, zelfgemaakte jam, appelmoes, etc. Maar ik gebruik ze ook als pennenhouder, voor klosjes garen, schroeven, basically al die kleine dingen die anders gaan rondslingeren. Heel fijn!

Of blikjes. Blikjes van mais of kokosmelk was ik af en gebruik ik om stekjes in te planten. Zo heb ik altijd wel een leuk plantje om cadeau te geven.

Maar ook grotere dingen kun je hergebruiken. We hebben net de vlizotrap vervangen. De oude zou niet onder het dak passen met zo’n 17 cm isolatie. Maar die oude trap kun je wél heel leuk gebruiken als plantenstandaard!

4 – Herbruikbare boodschappentas

Een no-brainer. Ik ga altijd met 2 herbruikbare katoenen tassen naar de markt. Ik tel potjes en zakjes uit die ik mee moet nemen op basis van mijn boodschappenlijst, en ik neem een zakje extra mee voor impulsaankopen (zoals lekkere broodjes voor de lunch).

5 – Kijk verder dan de supermarkt

Afhankelijk van welke supermarkt je neemt, is een kleiner of groter deel van het groente- en fruitassortiment onverpakt. Maar kijk eens wat verder dan de supermarkt! De markt heeft vaak heel veel zero waste, ook noten, olijven, chocola, snacks.

Daarnaast heb je vaak ook wel lokale ondernemers die losse thee, brood, bonbons en dergelijke zonder verpakking hebben liggen, en die je dus in je eigen bakje of zakje mee kunt nemen. Bij Knetter in Hengelo is het bijvoorbeeld helemaal prima als je je eigen koekblik of broodtrommel meeneemt om een paar stukjes taart te kopen.

6 – Pieter Pot

Heb je niet zoveel tijd om de markt en al die losse ondernemers af te struinen voor zero waste boodschappen? Bestel dan bij Pieter Pot. Net zo makkelijk als de bezorgservice van de supermarkt, maar dan zero waste.

7 – Waterfles & koffiebeker

Ga je wat langer van huis? Een dagje uit? Neem dan een herbruikbare waterfles en koffiebeker mee. Kleine moeite. Vaak krijg je korting op je warme drank als je je eigen beker meeneemt. En op heel veel stations heb je gratis watertappunten.

8 – Zelf maken

Sommige dingen die je moeilijk zonder verpakking kunt kopen, kun je ook heel makkelijk zelf maken. Havermelk bijvoorbeeld. Kost je 5 minuten, en het scheelt weer zo’n vreselijk slecht recyclebaar tetrapak. Yay!

Of flatbread voor bij de soep. Twee ingrediënten. hoppa.

Kruiden kun je in je eigen tuin of in de vensterbank kweken. Hoef je ze niet in een plastic bakje in de supermarkt te kopen. Staat ook nog eens hartstikke gezellig! En nog een bonus: Tuinieren, hoe kleinschalig en bescheiden ook, is hartstikke goed voor je mental health. Die groene vingers krijg je vanzelf met wat oefening.

9 – Lenen in plaats van kopen

Soms zijn er van die dingen die je niet zo vaak nodig hebt. Gereedschap bijvoorbeeld. Of statafels voor een feestje. Leen die dan van vrienden, familie, je buren. Scheelt een hoop grondstoffen en energie in de productie!

10 – Tweedehands

Een andere goede manier om minder bij te dragen aan de wereldwijde afvalberg is tweedehands kopen in plaats van nieuw. Kleding koop je bijvoorbeeld via Vinted, of sluit je aan bij een Kleding Kettingruil. Of, als je creatief aangelegd bent, naai je eigen kleding van tweedehands stof, bijvoorbeeld oude gordijnen of beddengoed.

Marktplaats ben ik ook groot fan van tegenwoordig: Voor een tientje hebben we daar een grasmaaier gescoord, en voor €7,50 een whiteboard. Alleen maar even ophalen in Enschede. Of wat dacht je van mijn oom en tante, die via de buurtapp een prachtige picknicktafel hebben gescoord. Scheelt geld én milieu-impact!

Mijn zero waste journey

Ben ik zelf 100% zero waste? Nee, absoluut niet. Maar bovenstaande eenvoudige lifestyleveranderingen heb ik wel een voor een doorgevoerd in mijn leven. Sommigen 100% consequent, andere meestal, andere op zijn minst af en toe. We produceren nog steeds afval in ons huishouden, maar wel een stuk minder dan een paar jaar geleden. En ik weet zeker dat jij het ook kan!

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven