Zo start je met duurzaam leven

Ja, het nieuwste IPCC rapport is nou niet bepaald bemoedigend. Maar het kan nog! Ook al is de kans om onder de 1,5 graad opwarming te blijven miniem, iedere 0,1 graad maakt ook een wereld van verschil ten opzichte van het worst case scenario. Dus ja, duurzaam leven heeft nog steeds zin. Geen idee waar je moet beginnen? Deze blog kun je zien als een quickstart guide.

1 – Doe een nulmeting

Ga naar mijnverborgenimpact.nl en doe de test. Ik vind dit een fantastische manier om je ecologische voetafdruk te meten, omdat het verder gaat dan alleen je eigen voetafdruk: de indirecte impact van grote vervuilers waar jij gebruik van maakt, wordt er ook in meegenomen.

2 – Kies je verbeterpunten

Op basis van jouw uitslag kun je zien waar jij het meest kunt winnen. Is dat door minder onnodige spullen te kopen? Door plantaardiger te eten? Te stoppen met vliegen? Overstappen van auto op meer OV?

Je hoeft niet alles in 1x aan te pakken. Doe het in stappen, maar neem de stap met de meeste impact eerst. En blijf stappen zetten.

3 – Doe ieder jaar een check

Vul ieder jaar opnieuw de test van stap 1 in. Zo kun je zien hoe je het doet, dat je dichter bij die 1 aarde voor je leefstijl komt, het houdt je scherp. Kies welke verbeterpunten je kunt toevoegen om nog duurzamer te leven.

4 – Inspireer je omgeving

Wees trots op je duurzame reis! Laat anderen zien wat je doet om duurzaam te leven, vertel erover. Langzaam maar zeker zullen ze dingen van je overnemen en ook hun eigen leven verduurzamen. Hallo ripple effect!

5 – Word politiek actief

Ga sowieso iedere keer dat je mag stemmen, daadwerkelijk stemmen. Verdiep je in de partijen die daadwerkelijk de klimaatcrisis serieus nemen. Mag je nog niet stemmen, omdat je te jong bent? Vraag dan aan je ouders en grootouders of ze voor jouw toekomst willen stemmen.

Ook kun je daadwerkelijk de politiek in. Daarvoor hoef je echt niet fulltime je agenda voor leeg te maken of naar de Tweede Kamer. Word lid van je favoriete partij, praat af en toe mee met de gemeenteraadsfractie, laat je stem horen tijdens congressen en ledenvergaderingen. Stel jezelf verkiesbaar. Gemeentepolitiek is heel laagdrempelig en zo kun je op lokaal niveau al verschil maken!

6 – Demonstreer

Jup. Onze overheid doet bar weinig met ├ęchte verduurzaming. Hooguit af en toe een pleister plakken. Zelfs hun eigen klimaatdoelen negeren en doodleuk destructief beleid voeren wat daar lijnrecht tegenover staat (hallo fossiele subsidies). Beetje jammer.

Gelukkig zijn er groeperingen die onze overheid op het rechte pad proberen te houden. Denk aan Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion. Hoe groter zij zijn, hoe meer ze kunnen bereiken. Nou is op de A12 zitten niet voor iedereen weggelegd, maar doneren aan deze instanties maakt ook al heel veel uit!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven