Zo plan je je eigen microavontuur

Waarom zou je tot je volgende grote vakantie wachten om op avontuur te gaan? Ga midden in je werkweek of in je weekend op microavontuur: een kort, simpel en lokaal avontuur dat je beleeft met de mindset van een groots avontuur. Want voor je shotje avontuur hoef je echt niet naar verre oorden!

Deze gastblog is geschreven door Paulien van der Werf.

Je eigen microavontuur plannen

Een microavontuur is dus vaak kort en simpel, maar niet per se makkelijk. Ik geloof er namelijk in dat je dat gevoel van avontuur vind als je buiten je comfortzone treedt. En uit je comfortzone stappen is niet makkelijk!

Voor een geslaagd (micro)avontuur doe je anders dan anders, trek je je zo weinig mogelijk aan van wat anderen zullen vinden en accepteer je dat je geen controle hebt over het resultaat.

Wanneer je iets doet wat je anders nooit doet, weet je tenslotte niet precies of dat gaat lukken en hoe dat gaat voelen! Om je op weg te helpen, deel ik vier stappen voor het plannen van je eigen microavontuur.

Stap 1: Ga brainstormen

Vaak denken we dat er dicht bij huis en met een klein budget weinig te beleven valt. Dat is niet waar, maar vaak vinden we het lastig om on the spot een activiteit te bedenken. Wat dan wel kan helpen, is op een rustig moment met een lekkere kop thee en pen en papier op de bank of in de natuur te gaan zitten.

Zet een timer op twintig minuten en schrijf in die tijd allemaal dingen op die je in eigen land zou kunnen doen. Denk daarbij niet direct aan alle hindernissen. Schrijf op wat je er in je opkomt, ook als het niet meteen haalbaar lijkt. Schrijf door tot je alarm afgaat of tot je echt niets meer weet.

Stap 2: Kies een punt van je bucketlist

Kies nu één ding van je lijst waar je direct heel enthousiast van wordt. Vraag jezelf vervolgens af of je die activiteit deze week al zou kunnen doen. Dingen als op fietsvakantie gaan en skinny dippen kunnen ook doordeweeks en dicht bij huis (en dat is nog eens veel beter voor de wereld dan op reis gaan ook!).

Is je gekozen activiteit te groot om deze week uit te kunnen voeren, omdat je bijvoorbeeld een volle agenda of geen kinderoppas hebt? Bedenk dan hoe je hem kleiner kunt maken, zodat je hem wél deze week al uit kunt voeren. Misschien kun je niet het complete Pieterpad lopen, maar een etappe of twee etappes wandelen kan wel.

Misschien kun je nu niet op kanovakantie in de Biesbosch, maar met een kano op avontuur in lokale sloten kan wel. Maak het zo klein als nodig is, maar maak het ook niet té makkelijk voor jezelf.

Foto door Marleen Annema

Stap 3: Voorbereiden op je microavontuur

Bedenk welke stappen je moet nemen in de voorbereiding van je microavontuur. Kies een datum en locatie, boek indien nodig accommodatie en bedenk of je alleen of samen met iemand op pad gaat.

Maak een overzichtje van alles wat je moet regelen en kijk of dat haalbaar voelt. Zo niet, maak je microavontuur dan nog wat kleiner.

Bedenk ook welke dingen er onverwacht mis zouden kunnen gaan en wat je in die situaties gaat doen. Zegt je avontuur-maatje opeens af? Ga je dan alleen op pad of zeg je het hele avontuur af? Wat ga je doen als je last-minute een extra taak van je baas krijgt, of als de weersvoorspelling verslechtert?

Een goede voorbereiding voorkomt keuzestress en alles opgeven op het moment suprême.

Stap 4: DOE!

Het aller-allerbelangrijkste bij microavontuur is dat je gaat DOEN. Dromen en plannen gaan er niet voor zorgen dat jij te gekke herinneringen maakt. Soms kun je beter zonder voorbereiding gewoon maar wat gaan doen, dan dat je thuis dagenlang op de bank perfect zit voor te bereiden.

Het onverwachte avontuur is het echte avontuur. Zoek die grenzen van je comfortzone op, denk in mogelijkheden en ga doen!

Over Outdoor Inspiratie

Paulien van der Werf helpt je via haar platform Outdoor Inspiratie om meer vrijheid en avontuur in je leven te ervaren. Ze deelt tips voor wandelen, kamperen en avontuurlijk leven op haar blog en heeft diverse e-books geschreven. Paulien leeft als digital nomad in haar Twingo Betsy, is verliefd op Schotland en maakt het liefst wekenlange trektochten.

Fotografie: Paulien van der Werf en Marleen Annema.

1 reacties
  • Jeanine schreef:

    Heel leuk geschreven. Er is lokaal idd vaak genoeg moois te ontdekken.

    Groet Jeanine.

  • Comments

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven