Zo overleef je een hete zomer zonder airco of zwembad

Pfoei, de temperaturen eerder deze maand waren niet mis. Wij wonen op de 3e (bovenste) verdieping van een flat, met plat dak natuurlijk. Dat kan flink warm worden binnen! Vanuit duurzaam oogpunt hebben wij geen airco. Ook als we geen balkon hadden, maar een tuin, zouden we geen zwembad in de tuin zetten, vanwege het enorme waterverbruik. Maar hoe overleven wij dan zo’n hete zomer zonder airco?

1 – Overdag alles dicht

We beginnen bij het begin: we zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte overdag het huis in komt. De zon staat ‘s ochtends en een deel van de middag vol op onze kant van de flat. We houden dus alle deuren en ramen dicht, en ook onze gordijnen.

2 – ‘s Avonds alles open

Zodra de temperatuur buiten later is dan die binnen, gooien we alles open, zodat het lekker kan doorwaaien. Omdat ons appartement aan een dichte galerij grenst, zetten we niet de voordeur open, maar de afzuigkap aan. Zo hebben we toch een flinke luchtcirculatie.

3 – Lichtgekleurde gordijnen

Omdat de zon overdag dus op ons woonkamerraam staat te branden, hebben we bewust voor lichte gordijnen gekozen Zo reflecteren we een deel van het licht en de warmte.

4 – Drink veel water

Zorg dat je goed gehydrateerd blijft! Goed drinken helpt echt om beter met de warmte te kunnen dealen. Ik merk het altijd direct als ik te weinig drink: ik word dan suffig en voel me niet lekker. Dus water, thee, ijsthee, limonade, sap. Liever geen koffie, dat heeft een vochtafdrijvende werking.

5 – Pas je ritme aan

Ik merk dat ik me een stuk beter voel als ik mijn natuurlijke ritme kan aanhouden in plaats van een kunstmatig 9-tot-5 ritme. Zo word ik in de zomer vroeger wakker van de zon, en de hoeveelheid werk pas ik aan aan mijn energie van het seizoen.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor werk, maar voor alle verplichtingen. Ik ga bijvoorbeeld vroeger op de ochtend naar de markt en doe op warme dagen heel rustig aan.

6 – Groen in de tuin en om het huis

Tegels en beton absorberen warmte en blijven die nog heel lang uitstralen. Je hebt vast wel gemerkt dat dit superheet wordt in de zomer! Planten zorgen door hun fotosynthese echter voor een verkoelende werking, een soort natuurlijke airco, en dat merk je echt. Tijd om die urban jungle droom dus werkelijkheid te maken!

Heb je geen tuin, los het dan op met een geveltuintje van 1 stoeptegel diep, potten en plantenbakken bij je deur en aan je balkon, of mooie klimplanten langs de gevel.

7 – Ga naar het bos of park

Is het overdag niet te harden in huis, zoek dan lekker het bos of park op en parkeer jezelf met een kleedje, picknick, goed boek of je laptop in een schaduwrijk hoekje.

Heb jij zelf nog fijne tips om op een duurzame manier de zomer zonder airco te overleven? Drop ze in de comments!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven