Zo kook je vegetarisch voor een gast wanneer je dat niet gewend bent

Help! Er komt een vegetariër bij je eten. Maar zelf ben je geen vegetariër, en je hebt geen idee hoe je daar wat lekkers voor kunt koken. Ecohobbit to the rescue! In deze blog geef ik tips voor de lekkerste vleesvervangers en vegetarische gerechten, en een paar handigheidjes en valkuilen waar je even rekening mee moet houden. Vegetarisch koken hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn.

De basics

Wat is vegetarisch?

Een vraag die ik vaak krijg, is “eet je dan wel vis?” Nee, een vis is een dood dier, dus niet vegetarisch. Als iemand aangeeft vegetariër te zijn, kun je ervan uitgaan dat diegene geen vlees, gevogelte en vis eet. Wel melk, kaas, eieren en honing. Tenzij iemand natuurlijk specifiek aangeeft wat hij allemaal wel en niet eet.

Mag het in dezelfde pan als vlees?

Sommige vegetariërs vinden dat geen probleem, anderen wel. Kwestie van gewoon even vragen, is niet raar!

Vaak ligt het aan de reden waarom iemand vegetariër is. Ikzelf heb bijvoorbeeld niet principieel iets tegen vlees eten, maar wel tegen hoe de bio-industrie werkt. Om die reden maak ik me niet zo druk over het feit of mijn vegaburger in dezelfde pan is gebakken als een vleesburger. Het wordt natuurlijk wel een ander verhaal als de vegaburger in enorme hoeveelheden vleessappen / vleesjus wordt gebakken.

Valkuilen

Er zijn een aantal instinkers op het gebied van vegetarisch eten. Ze staan allemaal genoemd op de site van de vegetariërsbond, maar de belangrijkste zal ik even uitlichten hier. Even goed op de verpakking kijken dus!

Gelatine

Wordt gemaakt van slachtafval, dus van dood dier. Zit vaak in taart, luxe koek met gelei, snoep en desserts. Ook in medicijnen en vitaminesupplementen (capsules, gummies). Vegetarische alternatieven zijn agar agar en pectine.

Kaas

Kaas is tricky. Soms wordt er dierlijk stremsel gebruik, dat komt uit de maag van een doodgemaakt kalfje. Niet vegetarisch dus. Maar er bestaat ook vegetarisch stremsel! Dit staat vaak in de ingrediëntenlijst aangegeven als vegetarisch stremsel of microbieel stremsel. Biologische kaas is doorgaan vegetarisch.

Wijn

Heel gemeen: wijn wordt soms geklaard met dierlijke producten, afkomstig van dode dieren. Niet cool. Gelukkig zijn er ook wijnen met een vegan labeltje, die zijn natuurlijk ook vega-proof. Biologische wijnen zijj doorgaans ook goed.

Kroepoek

Wordt gemaakt van garnalen. Cassavekroepoek is wel vega-vriendelijk.

Makkelijk vegetarisch koken voor jouw gast

AGV

Aardappelen groente vlees wordt natuurlijk aardappelen groente vleesvervangers. Vraag gerust naar de favoriete vleesvervangers van jouw vegetarische gast.

Pasta- rijst- en couscousgerechten

Hier gaat vaak gehakt of kipstukjes in. Daar zijn prima vegetarische varianten voor. De vegetarische kipstukjes van Albert Heijn vind ik persoonlijk het lekkers, die kan je ook lekker opbakken en hebben geen gekke muffe bijsmaak.

Stamppot met worst en spekjes

Ook hier: vegetarische worsten te over, ik heb eigenlijk nog nooit een slechte gehad. De beste spekjesvervanger is die van de Vegetarische Slager. Vrij prijzig, maar worth it. Die kun je ontzettend goed krokant bakken in een scheut zonnebloemolie.

Barbecue

Dit is natuurlijk het vleesetersfeestje bij uitstek. Maar je kunt ook prima barbecueën met een vegetariër! Stokbrood, sausjes en kruidenboter zijn in principe al vegetarisch. Bij de aardappelsalade en de huzarensalade moet je even zorgen dat je een variant zonder spekjes of hamblokjes hebt.

Voor op de BBQ kun je het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Zelf geef ik vaak aan dat 2-3 verschillende pakjes vleesvervangers voldoende is. Ik ben geen grote eter, en er is altijd wel iemand die nieuwsgierig is en wil proeven. Vegetarische burgers en worsten van de Vegetarische Slager en Garden Gourmet zijn mijn favorieten. Groentespiesjes en gemarineerde champignonspiesjes zijn natuurlijk altijd goed. En natuurlijk kun je ook spiesjes maken van vega balletjes of falafel.

Wil je echt uitpakken, dan kun je dingen doen met gevulde portobello’s in aluminiumfolie, en verschillende gemarineerde groenten, zoals plakken courgette of aubergine.

Voor het toetje: Het schijnt dat Frisia ook vegan marshmallows heeft (er is een Scoupy actie geweest namelijk), maar ik heb ze nog bij geen enkele supermarkt gezien. Maar soms heb je een gelukje en kun je spekken zonder gelatine vinden, en dat werkt ook prima.

Succes met koken voor jouw vegetarische gast!

1 reacties
  • Lydia schreef:

    BBQ tips: zo’n camembert in een houten doosjes in aluminiumfolie wikkelen en op de BBQ leggen. Resulteert in een soort kaasfondue. En als toetje een banaan in de lengte opensnijden en stukjes chocola en een scheut drank tussen stoppen. Ook inwikkelen in aluminiumfolie en op of in de hete kolen leggen.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven