Ga jij in de zomer ook zo graag naar buiten? Wandelen, terrasje pakken, met een kleedje en een boekje in het park, of gewoon met je laptop in de tuin in plaats van aan de keukentafel? Het is belangrijk om je dan wel goed te beschermen tegen de zon. Een beetje zon iedere dag is goed voor je vitamine D-aanmaak, maar teveel UV-straling zorgt voor een verbrande huid en een verhoogd risico op huidkanker. Maar hoe kies je nou duurzame zonbescherming? In dit artikel geef ik je wat tips.
Voor dit artikel heb ik van het duurzame merk Green People een pakketje gekregen met zonneproducten: De Scent Free Sun Cream SPF 30, de Scent Free Facial Sun Cream SPF 30 en de Hydrating After Sun. Green People is een merk uit de UK. Mijn ervaring is dat Britse merken die *iets* met outdoor van doen hebben, vaak extra aandacht hebben voor natuur en duurzaamheid.
1 – Kies voor vegan of vegetarian approved
Huh, zitten er dan dierlijke ingrediënten in cosmetica? Jazeker, soms wel. Soms zitten er bijvoorbeeld melkproducten, honing, bijenwas of dierlijk collageen in jouw cosmetica. In zonbescherming kan dat net zo goed. De facial sun cream en de after sun van Green People zijn vegan, de “gewone” sun cream is vegetarian approved (zit bijenwas in).
Labels waar je op kunt letten zijn het welbekende vegan logo met de zonnebloem, het vegetarian society approved vinkje en het cruelty free konijntje.
2 – Kies voor producten die vrij zijn van fossiele ingrediënten
Heel veel cosmetica wordt gemaakt met producten uit de olie-industrie. Denk bijvoorbeeld aan vaseline of paraffine. Persoonlijk wil ik zo weinig mogelijk de fossiele industrie steunen (helemaal niet is op dit moment nog niet haalbaar), dus ik probeer waar mogelijk bewust te kiezen voor producten zonder aardolie-based ingrediënten. Natuurlijk ben ik ook niet onfeilbaar, en soms is simpelweg niet mogelijk om het te weten (alcohol kan bijvoorbeeld uit de olieraffinaderij komen, maar net zo goed een plantaardige basis hebben), maar hé, beter je best doen, dan niet caren!
Sommige merken vertellen op hun verpakking hoeveel ingrediënten van natuurlijke oorsprong is. Hoe hoger het percentage, hoe beter doorgaans. Maar vaak is dit geen 100%. Geen drama hoor! Soms is het gewoon beter om bepaalde ingrediënten in een lab te maken, in verband met zuiverheid of juist duurzaamheid (je wilt geen zeldzame planten gebruiken namelijk). Synthetisch betekent lang niet altijd dat ze uit de olie-industie komen.
3 – Kies voor biologisch
Landbouwgif is gemeengoed in ons huidige systeem, helaas. Maar wanneer er met gif wordt gesproeid, komt dat natuurlijk niet alleen op de insecten, schimmels, of wat dan ook wat de boer in kwestie dood wil maken. Het komt op de planten zelf, in de grond, en waait weg en spoelt uit naar omliggende percelen en natuurgebieden. Not cool. Daarnaast vind ik gif en kunstmest sowieso twijfelachtig, omdat je daarmee ook nuttige beestjes doodmaakt en de kringlopen van de natuur verstoort. Daarom kies ik graag voor producten met zoveel mogelijk biologische ingrediënten.
Labels waar je op kunt letten zijn het SKAL-keurmerk, of Ecocert.
4 – Reef safe?
Veel merken zonbescherming profileren zich tegenwoordig als reef safe. Als je dit fijn vindt, kun je hier absoluut je product op selecteren. Ik vind het nogal overbodig – alle zonbescherming is in principe reef safe. De concentraties zonnebrandcrème die in de oceaan terechtkomen, zijn veel te laag om in de praktijk merkbaar aan coral bleaching bij te dragen.
Dit is alleen zinnig als je in een supertoeristische baai gaat zwemmen waar geen stromingen zijn, en de afgespoelde zonnebrand zich daadwerkelijk ophoopt in hogere concentraties. In alle andere gevallen moet je je er niet te druk om maken.
Weet je wat een vele malen groter effect heeft op coral bleaching? Opwarming en verzuring van de oceanen, wat komt omdat de concentratie CO2 in onze atmosfeer nog steeds groeit, waardoor er ook meer CO2 in het oceaanwater oplost. Door de algehele opwarming van de aarde wordt het water ook warmer, en door de hogere concentraties CO2 in het water wordt het zuurder, waar koralen allebei heel slecht tegen kunnen. De hele hype rond zonnebrandcrème is dus een mega afleidingsmanoeuvre eigenlijk, om maar geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor écht oplossingen, want dat is veel moeilijker.
Bron: Labmuffin – Is your sunscreen killing coral reefs? (heel duidelijke, begrijpelijke en genuanceerde uitleg!)
5 – Liever geen zonnebrandcrème?
Sommige mensen willen liever geen zonnebrandcrème gebruiken, om wat voor reden dan ook. Zorg dan voor goed bedekkende, lichtgekleurde kleding van natuurlijke, ademende stoffen. Draag een zonnehoed en zonnebril om je gezicht en ogen te beschermen. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en vermijd de zon tussen 12 en 4 uur ‘s middags. Ook allemaal verstandig als je wél zonenbrandcrème gebruikt.
Lukt het je niet om in de schaduw te blijven, bijvoorbeeld omdat je lekker op wandel- of fietsvakantie bent? Smeer je dan ‘s ochtends voor vertrek goed in en smeer minimaal tijdens lunchtijd even bij. Natuurlijk vaker bij een hogere UV-index.
Hier vind je tips om een warme zomer te overleven zonder airco
Green people zonbescherming
Green People zonnebrand is geschikt voor de gevoelige huid, komt in verpakkingen van suikerriet en doneert 10% van hun netto winst aan goede doelen.
Zonnebrandcreme parfumvrij SPF 30
Deze allround zonnebrandcrème is recent mee geweest in onze wandelrugzak. Heel belangrijk, ook als je vertrekt met slecht weer. Je weet nooit wanneer de zon zich opeens weer laat zien!
Parfumvrije zonnebrand gezicht SPF 30
Twee dingen die ik belangrijk vind als het op mijn gezicht aankomt: een goed gehydrateerde huid en zonbescherming. Maar ik ga geen twee crèmes op mijn gezicht smeren. Een speciale verzorgende zonnebrandcrème die óók dienst kan doen als hydraterende dagcrème is dan een schot in de roos.
Hydraterende After Sun
Wanneer je voor een langere periode in de zon bent geweest, is het belangrijk om te smeren met after sun (en natuurlijk om goed te drinken). Zo voorkom je dat je huid uitdroogt.
De producten van Green People zijn te koop op hun eigen website: Green-People.nl
Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.