Zo ben ik begonnen met duurzaam beleggen

Als ondernemer ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn pensioen. Dat betekent dat ik zelf in een jaar of 30-40 een vermogen bij elkaar moet sparen. Met de huidige spaarrentes is beleggen de meest logische manier om dit te doen. Maar dan wil ik wel specifiek duurzaam beleggen. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Is beleggen niet supergevaarlijk? Spelen met je geld? Iets voor rijke mannen met net iets te strakke overhemden om hun bierbuiken? Welnee. Ik leg het je allemaal uit.

Leren beleggen

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar je mee bezig gaat. Voor mij is dat natuurlijk niet anders. Ik kwam ermee in aanraking toen ik meer blogs ging lezen over leven als digital nomad en financiële vrijheid. Via Vrije Meid kwam ik uit bij het boek Blondjes Beleggen Beter, wat ik al bij meerdere ondernemers op Instagram voorbij had zien komen. Misschien moest ik het toch maar eens aanschaffen!

Afrekenen met vooroordelen

Door steeds meer blogs van vrouwen over beleggen te lezen, en later toen het boek bezorgd werd, kreeg ik stukken beter inzicht in wat beleggen is en hoe het werkt. Het is niet alleen voor dikke rijke mannen en het is ook geen vieze, oneerlijke manier van geld verdienen. Er zitten wel wat risico’s aan, maar door verstandig en veilig te beleggen, kun je die risico’s enorm beperken.

Ik ga hier niet helemaal uitleggen hoe alle vormen van beleggen precies werken, anderen kunnen dat veel beter dan ik. Het allerbelangrijkste om te weten is in ieder geval dat je alléeen moet beleggen met geld wat je voor langere tijd niet nodig hebt. Geld wat je kunt missen.

Veilig beleggen met aandelen en obligaties

Voor mijn pensioen ga ik vooral beleggen op de langzame manier: met aandelen (stukjes bedrijf) en obligaties (langlopende leningen, meestal aan een land). Dit kan door losse aandelen en obligaties te kopen, maar ook door te beleggen in fondsen en EFT’s. Dit zijn een soort “mandjes”, zoals Janneke Willemse dat noemt, met daarin een combinatie van aandelen en obligaties. Mocht het één van de producten uit dat mandje iets slechter gaan, dan wordt dat meestal opgevangen door de rest.

Wat betekent duurzaam beleggen voor mij?

In principe kun je aandelen kopen van ieder beursgenoteerd bedrijf. Dat kan Shell zijn, Ahold, Fairphone, of zelfs Lush!

Ik wil alleen in duurzame bedrijven beleggen. Voor mij zijn dat bedrijven die duidelijk toegevoegde maatschappelijke waarde hebben, hart voor de aarde in hun bedrijfsvoering, en duidelijk de wereld een beetje mooier proberen te maken, in plaats van alleen maar zoveel mogelijk winst willen maken. Fossiele brandstoffen en wapens zijn natuurlijk een dikke vette no go voor mij.

Die kan ik zelf los uitkiezen, maar ik kan ook beleggen in fondsen van Triodos of ASN, twee duurzame banken.

Zo kun je duurzaam beleggen

 • Triodos: Alleen duurzame fondsen van Triodos zelf;
 • ASN: Alleen duurzame fondsen van ASN zelf;
 • Lend A Hand: Meer crowdfunding dan beleggen, en buiten het toezicht van de AFM, maar het zijn duurzame en maatschappelijke projecten en ik hoor van verschillende mensen goede dingen over ze;
 • Aandelen van enkel duurzame bedrijven op een willekeurige beleggingsrekening.

Mijn duurzame beleggingsplan

Natuurlijk heb ik een klein rekensommetje gemaakt met hoeveel ik moet beleggen voor een leuk pensioen over 30-40 jaar. Dat komt erop neer dat ik een paar honderd euro in de maand zou moeten beleggen. Op dit moment heb ik dat niet – als startende ondernemer verdien ik dat simpelweg nog niet.

Maar gelukkig kun je ook met weinig geld beginnen! Zolang je dat kleine beetje wat je wél hebt, alvast voor je aan het werk kunt zetten, kun je daar alvast van profiteren. Bij Triodos kun je al vanaf €25 per maand beleggen, of met een eenmalige inleg van €100. Kan ik €25 per maand missen? Ja, dat kan ik!

Ik wil op een veilige en rustige manier beleggen, en eenvoudig beginnen. Daarom begin ik eerst met een paar fondsen van Triodos. Fondsen hebben een paar tienden van procenten servicekosten, maar ze zijn ontzettend veilig om mee te beginnen.

Daarnaast heb ik gekozen om te beginnen met periodiek beleggen, daardoor heb ik over de lange termijn minder last van schommelingen in de koers.

Mijn globale stappenplan

 • Nú beginnen met €25 per maand in een fonds met een laag risico;
 • Verdien ik wat meer? Dan beleggen we ook €25 per maand in een fonds met een hoger risico. Omdat ik voor de lange termijn beleg, kan dat heel goed. (Check de rendementsgrafiek voor 10 jaar of een langere looptijd, zolang het omhoog gaat, is het goed);
 • Wanneer ik nog meer ga verdienen, kan ik bovenstaande bedragen wat ophogen;
 • Nog later overweeg ik om een losse beleggingsrekening te openen buiten mijn bank om. Bij Triodos en ASN kun je alleen in hun duurzame fondsen beleggen, niet in losse aandelen. Als ik meer ervaren ben, wil ik ook losse aandelen kunnen kopen van duurzame bedrijven.

Mijn eerste stappen op het gebied van duurzaam beleggen

Wat heb ik op dit moment gedaan om te starten met duurzaam beleggen voor mijn pensioen?

 • Ik heb me goed ingelezen, zodat ik weet wat beleggen is en hoe het werkt;
 • Ik heb een globaal plan gemaakt waarin staat wat mijn beleggingsdoel is (pensioen), hoeveel ik daar uiteindelijk voor nodig heb, hoe lang ik daarover mag doen, en hoeveel ik daarvoor per maand moet inleggen.
 • Ook al kan ik op dit moment nog niet mijn gewenste maandbedrag inleggen, ik kan wél beginnen met een klein startbedrag. Zo zet ik mijn geld alvast aan het werk en dat is beter dan niks doen.
 • Ik heb een gratis beleggingsrekening geopend bij Triodos. Waarom? Ik ben al klant bij Triodos, en duurzaamheid is hun belangrijkste kernwaarde. (ASN was ook een optie geweest.)
 • Ik heb een periodieke belegging ingesteld van €25 per maand in hun Groenfonds. Dit fonds heeft een laag risico en laag rendement, maar ook een klein belastingvoordeel.
 • Ik heb contact gelegd met een boekhouder, omdat mijn financiën als ondernemer best wel ingewikkeld zijn, zeker nu ik er ook nog bij ga beleggen. Zo zorg ik ervoor dat mijn belastingaangifte goed gaat, dat ik geen fouten maak en ook niet teveel betaal.

Zelf leren beleggen? Blondjes Beleggen Beter kun je hier kopen:

Beleg jij een deel van je geld? En doe je dat duurzaam of niet?

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven