Logo Ecohobbit zwart

Kaart locaties

A – Ekoplaza

De perfecte startplek. Heb je nog geen herbruikbare (katoenen) zakjes of bijenwas wraps, dan is dit de place to go. Ook vind je hier een groot zero waste schap waar je zelf o.a. pasta, havermout, muesli, noten, rozijnen, thee en snacks kunt scheppen. Ook kun je hier eieren in je zelf meegebrachte eierdoos kopen.

B – Bakkerij Oonk

Niet alles is hier zero waste, maar je kunt hier brood en broodjes in je eigen broodzak krijgen. Ook kun je zelf een doosje voor bonbons meenemen.

C – Røllesmølle

Gezellige lunchroom waar je ook takeaway lunch kunt krijgen. Neem gerust je eigen broodtrommel en koffiebeker mee.

D – Appel & Ei

Tweedehands kleding.

E – Knetter

Gezellige tearoom en cadeauwinkel. Hier kun je terecht voor vrolijke broodtrommels, koffiebekers, thermosflessen en herbruikbare boodschappentassen. Wil je huisgemaakte taart of fudge meenemen in je eigen broodtrommel, dan vinden ze dat geen probleem.

F – Markt

Normaal gesproken op het marktplein, nu tijdelijk op het stationsplein.
Hier vind je iedere woensdag en zaterdag een hoop kramen waar ze jouw eigen zakjes, doosjes en potjes accepteren:

  • De Jonge groente & fruit
  • Eierhandel Hesselink (ook biologisch)
  • Nijenhuis kaas (ook biologisch)
  • Dirks Noten
  • Bij ‘t Olijfje (alleen op zaterdag)
  • Het Groene Spoor (biologische groenten en fruit, alleen op woensdag)

G – Bibliotheek

Voor €4,35 per maand heb je al een abonnement. Koop je regelmatig boeken en tijdschriften die je maar 1x leest? Leen ze van die bieb, tel uit je winst! Ook heeft de bibliotheek een ontzettend fijne printservice. Heb je geen printer in huis maar moet je tóch die ene keer een printje maken? Dan kun je thuis je bestand uploaden, naar de bieb wandelen, de code invoeren en hatsa. €0,10 voor een zwartwit printje.

H – Laundries

Tweedehands kleding.

Buiten de looproute

Verder vind je op de kaart nog twee kringloopwinkels: EHB en Het Goed. Dit zijn grote kringloopwinkels waar je zo ongeveer alles kunt vinden wat je kunt verzinnen. Ook staat Bever op de kaart: Hier kun je namelijk Stasher Bags kopen, superhandige siliconen pouches die je waterdicht kunt afsluiten. Fijn voor vloeibare of plakkerige dingen (dadels, gedroogde vijgen, olijven) of om restjes soep in te vriezen. Kunnen ook in de magnetron.

Uitgebreide tips per productsoort vind je hier (Hengelo & Enschede).

Duurzaamheidspiramide boodschappen

Zero Waste draait lang niet alleen om eenmalige plastic verpakkingen vermijden. Als je wat breder kijkt, is het juist de bedoeling om zoveel mogelijk afval en verspilling te voorkomen. Uitstoot van broeikasgassen is bijvoorbeeld ook afval, ook al zien we dat niet. Voedselverspilling is ook afval, ook al is het geen plastic. Niet recyclen maar verbranden met het restafval is ook verspilling.

Het ideaal? Zorgen dat productie, gebruik en weggooien écht cyclisch is. Dus dat het einde van de levensduur van het ene product een hoogwaardig begin is van de levensduur van een ander product. Denk aan GFT-afval wat je netjes op de composthoop gooit, waar je een paar maanden later je moestuin mee bemest. En dus zoveel mogelijk vermijden dat je dingen koopt die aan het eind van hun leven niet in zo’n cyclus passen. Zoals die eenmalige plastic verpakkingen.

Maar als je alles in beschouwing neemt, kan dat best complex worden. Niet iedere keuze die je maakt heeft evenveel milieu-impact. Moet je nou die biologische komkommer met plastic kopen, of die normale komkommer zonder plastic? Daarom de keuzepiramide om je te helpen prioriteiten te stellen:

  • De duurzaamste keuze: Meer plantaardig eten, minder dierlijk.
  • Ook veel impact: Voedselverspilling voorkomen.
  • Vervolgens: Lokaal en seizoensgebonden eten. Voorkom onnodige energieverspilling omdat je per se in de winter frambozen uit Marokko wilt. Kies wat er in Nederland in het seizoen is!
  • Biologisch geteeld.
  • Als laatste: De verpakking en het vervoer zijn ongeveer 2% van de totale impact van een product. De meeste impact zit in het product zelf. Vaak is een verpakking praktisch (denk aan meel of rijst) of verlengt het de houdbaarheid (verspilling voorkomen = afval voorkomen). Maar ook hier kun je dus duurzame keuzes maken. (Bijvoorbeeld alleen kopen wat je nodig hebt, en niet teveel vers eten kopen waardoor je het te lang moet bewaren.)

Websites & apps

  • Zero Waste Nederland
    De officiële website!
  • Pieter Pot
    Zero Waste boodschappen in statiegeldpotten thuisbezorgd.
  • Ketting Kledingruil
    Systeem van rondgaande tassen met tweedehands kleding. In bijna elke stad is een community, ook in Hengelo!
  • Too Good To Go
    App voor op je telefoon. Red aan het eind van de dag eten wat anders wordt weggegooid. Tip: Vooral bakkerijen zijn echt goede waar voor je geld! 😊
  • Foodello
    Webshop die partijen houdbaar eten opkoopt en met korting verkoopt. Het gaat om producten die bijna op de datum zijn, uit het assortiment gaan of een nieuwe/tijdelijke verpakking hebben (bijvoorbeeld Sinterklaas of voetbal) en anders vernietigd worden.

Tips

  • Was glazen potjes goed af en bewaar een setje met verschillende maten. Een kratje vol is vaak ruim voldoende. Handig voor noten, edelgist en losse thee. Je kunt een paar grote beugelpotten kopen voor pasta en havermout.
  • Maak van tevoren een boodschappenlijst en bepaal aan de hand daarvan hoeveel zakjes, potjes, bakjes en Stasher Bags je mee moet nemen.
  • Stop in elke jas of tas een katoenen zakje. Gewoon voor dat geval dat je eens spontaan een lekker broodje voor de lunch wilt halen.
  • Kaas kun je makkelijk verpakken en goed houden in een grote bijenwas wrap.
  • Eierdozen kun je ontzettend vaak hergebruiken als je er een beetje netjes mee omgaat.
  • Ook brood in een katoenen zak kun je prima in de vriezer stoppen. En het etiket kun je ook gewoon op de katoenen zak plakken.
  • Op veel bakkerij-afdelingen van supermarkten kun je ook prima je broodjes in je eigen zakje stoppen. De grote broden worden vaak ‘s ochtends gesneden. Als je er vroeg bij bent, kun je een brood kopen voordat het in plastic zit. Wat je ook kunt doen, is je brood van tevoren bestellen zonder zak. Dit doe ik (Charlotte) bij de Jumbo bij ons op de hoek.
  • Vraag expliciet naar verpakkingsvrije opties bij winkels! Ga eens in gesprek hoe raar het eigenlijk is dat alles standaard in plastic wordt gestopt, dat thuis direct wordt weggegooid. Hoe meer mensen het doen, hoe normaler het wordt, en hoe meer winkeliers er serieus over gaan nadenken.
  • Hier vind je instructies om zelf een broodzak te naaien.
  • Hier vind je instructies om zelf bijenwas wraps te maken.
Scroll naar boven