Kaart locaties
A – Ekoplaza
De perfecte startplek. Heb je nog geen herbruikbare (katoenen) zakjes of bijenwas wraps, dan is dit de place to go. Ook vind je hier een groot zero waste schap waar je zelf o.a. pasta, havermout, muesli, noten, rozijnen, thee en snacks kunt scheppen. Ook kun je hier eieren in je zelf meegebrachte eierdoos kopen.
B – Bakkerij Oonk
Niet alles is hier zero waste, maar je kunt hier brood en broodjes in je eigen broodzak krijgen. Ook kun je zelf een doosje voor bonbons meenemen.
C – Røllesmølle
Gezellige lunchroom waar je ook takeaway lunch kunt krijgen. Neem gerust je eigen broodtrommel en koffiebeker mee.
D – Appel & Ei
Tweedehands kleding.
E – Knetter
Gezellige tearoom en cadeauwinkel. Hier kun je terecht voor vrolijke broodtrommels, koffiebekers, thermosflessen en herbruikbare boodschappentassen. Wil je huisgemaakte taart of fudge meenemen in je eigen broodtrommel, dan vinden ze dat geen probleem.
F – Markt
Normaal gesproken op het marktplein, nu tijdelijk op het stationsplein.
Hier vind je iedere woensdag en zaterdag een hoop kramen waar ze jouw eigen zakjes, doosjes en potjes accepteren:
G – Bibliotheek
Voor €4,35 per maand heb je al een abonnement. Koop je regelmatig boeken en tijdschriften die je maar 1x leest? Leen ze van die bieb, tel uit je winst! Ook heeft de bibliotheek een ontzettend fijne printservice. Heb je geen printer in huis maar moet je tóch die ene keer een printje maken? Dan kun je thuis je bestand uploaden, naar de bieb wandelen, de code invoeren en hatsa. €0,10 voor een zwartwit printje.
H – Laundries
Tweedehands kleding.
Buiten de looproute
Verder vind je op de kaart nog twee kringloopwinkels: EHB en Het Goed. Dit zijn grote kringloopwinkels waar je zo ongeveer alles kunt vinden wat je kunt verzinnen. Ook staat Bever op de kaart: Hier kun je namelijk Stasher Bags kopen, superhandige siliconen pouches die je waterdicht kunt afsluiten. Fijn voor vloeibare of plakkerige dingen (dadels, gedroogde vijgen, olijven) of om restjes soep in te vriezen. Kunnen ook in de magnetron.
Uitgebreide tips per productsoort vind je hier (Hengelo & Enschede).
Duurzaamheidspiramide boodschappen

Zero Waste draait lang niet alleen om eenmalige plastic verpakkingen vermijden. Als je wat breder kijkt, is het juist de bedoeling om zoveel mogelijk afval en verspilling te voorkomen. Uitstoot van broeikasgassen is bijvoorbeeld ook afval, ook al zien we dat niet. Voedselverspilling is ook afval, ook al is het geen plastic. Niet recyclen maar verbranden met het restafval is ook verspilling.
Het ideaal? Zorgen dat productie, gebruik en weggooien écht cyclisch is. Dus dat het einde van de levensduur van het ene product een hoogwaardig begin is van de levensduur van een ander product. Denk aan GFT-afval wat je netjes op de composthoop gooit, waar je een paar maanden later je moestuin mee bemest. En dus zoveel mogelijk vermijden dat je dingen koopt die aan het eind van hun leven niet in zo’n cyclus passen. Zoals die eenmalige plastic verpakkingen.
Maar als je alles in beschouwing neemt, kan dat best complex worden. Niet iedere keuze die je maakt heeft evenveel milieu-impact. Moet je nou die biologische komkommer met plastic kopen, of die normale komkommer zonder plastic? Daarom de keuzepiramide om je te helpen prioriteiten te stellen: