Zero waste boodschappen doen in Hengelo (en Enschede)

Wanneer je alle grote stappen hebt gezet die je kunt zetten (vegetarisch/veganistisch eten, niet meer vliegen, stoppen met constant nieuwe spullen en kleding kopen), kun je verder gaan met details. Persoonlijk ben ik nu op zo’n punt aangekomen dat ik echt denk “wat zou de volgende duurzame stap kunnen zijn voor mij?” Ik heb besloten om te proberen zero waste, of op zijn minst less waste, boodschappen te gaan doen. In deze blogpost deel ik mijn adresjes.

Je hoeft het niet perfect te doen

Om eerst wat duidelijkheid te scheppen (die ik zelf ook heel hard nodig had): zero waste betekent niet dat je instant perfect zonder afval moet leven. Het is een proces van vele kleine en grote stappen naar een idealistisch einddoel: geen afval meer produceren.

Toen ik dit las in het boek Het Zero Waste Project, luchtte dat enorm op. Je hoeft niet perfect te zijn! Het gaat erom dat je je bewust bent van de hoeveelheid afval die je produceert en die berg verkleint, op een manier die bij jou past en die voor jou haalbaar is.

Mijn visie

Ik doe nu ongeveer een maand zero waste / less waste boodschappen. Sommige dingen zijn heel makkelijk, andere wat lastiger. Zo hebben we hier in de buurt geen bulkwinkel waar ik pasta of rijst verpakkingsvrij kan kopen. Wel heeft de Ekoplaza een verpakkingsvrije afdeling, en een van de medewerkers heeft me verteld dat daar binnenkort verpakkingsvrije pasta bij komt!

Een andere issue is dat sommige dingen verpakkingsvrij simpelweg ont-zet-tend duur zijn. Ik was laatst naar de Oil & Vinegar gegaan om olie in een eigen fles te tappen. De goedkoopste optie was koolzaadolie. Heel lekker, maar dus wel bijna een tientje voor een halve liter. Dat was me iets te gortig. Duurzamere keuzes maken en minder afval produceren is een fantastisch ideaal, maar het moet wel leuk en betaalbaar blijven. Vooral als je geen geldboom op je rug hebt groeien.

Niet alles tegelijk

Ook heb ik niet geprobeerd om cold turkey direct al mijn boodschappen verpakkingsvrij te kopen. Ik denk dat ik dan binnen een week compleet wanhopig zou worden. Eerst maar eens de makkelijke dingen: groente, fruit, noten en eieren op de markt, linzen en havermout bij de Ekoplaza. Daar heb ik inmiddels alweer wat verpakkingsvrije opties bij gescharreld.

Bij lastigere boodschappen kijk ik of er een optie is met een verpakking die makkelijker te recyclen is dan plastic: papier, karton, glas of eventueel blik. Dat heeft dan mijn voorkeur boven plastic.

Als ik alleen tussen plastic en plastic kan kiezen, dan heeft een folietje de voorkeur boven een bakje. Ik weet niet waarom, maar dat voelt gewoon als “minder”. Ofzo. Denk ik.

Zero waste boodschappen doen in Hengelo (en deels in Enschede)

Woon je zelf in Hengelo, dan kun je mooi je voordeel doen met deze lijst! Sommige dingen haal ik in Enschede, maar dit zijn dan items die ik niet iedere week hoef te kopen.

Allesreiniger
Zero waste: Zelf maken van azijn (zelfgemaakt) en water met essentiële olie (glas) of citrusschillen.
Less waste: Sophie Green (papier), te koop bij Jumbo

Azijn
Zero waste: Zelf maken van appelschillen in azijn, of bijzondere smaken tappen in je eigen fles bij Oil & Vinegar (Enschede).
Less waste: Kies in de supermarkt voor de varianten in glazen fles.

Bakkersgist
Zero waste: Zelf een sourdough starter maken. Honestly, zover ben ik nog niet.

Brood
Zero waste: Op de markt, bakkerij Oonk, bakkerij Nollen of Bakker Bart.
Less waste: Scoor Too Good To Go boxen bij bakkerij Oonk of bakkerij Nollen. Dan heb je wel verpakkingen, maar je redt voedsel van de vuilnisbak, waardoor je veel meer verspilling tegengaat.

Eieren
Zero waste: Op de markt of bij Ekoplaza, wanneer je een oude eierdoos meeneemt.

Feta
Zero waste: Op de markt (kraam Bij ‘t Olijfje)

Groenten en fruit
Zero waste: Op de markt of Ekoplaza. Mijn favoriete marktkramen zijn De Jonge (woensdag en zaterdag in Hengelo) en Het Groene Spoor (biologisch, woensdag in Hengelo, zaterdag in Enschede).

Havermout
Zero waste: Ekoplaza
Less waste: Albert Heijn (papier)

Kaas
Zero waste: Op de markt, neem je eigen bakje of bijenwas wrap mee.

Kamille
Zero waste: Ekoplaza

Koffie
Simon Lévelt (Enschede). Al moet ik bekennen dat wij zelf een Nespresso-apparaat hebben staan omdat we zo weinig koffie drinken. Zonde om dat bonen oud te laten worden.

Kruiden
Zero waste: Zelf telen in de tuin, op het balkon of in de vensterbank. Lekker vers als ze in het seizoen zijn, en aan het eind van het seizoen kun je alles oogsten en drogen.

Linzen
Zero waste: Ekoplaza

Meel en zelfrijzend bakmeel
Less waste: Bij de meeste (alle?) supermarkten in papier te krijgen. Sowieso bij Jumbo, Albert Heijn en Lidl.

Melk (plantaardig)
Zero waste: Zelf maken van noten en water.

Muesli
Zero waste: Ekoplaza

Noten en gedroogde vruchten
Zero waste: Op de markt of bij Ekoplaza

Olie
Zero waste: In je eigen fles tappen bij Oil & Vinegar
Less waste: Kies in de supermarkt voor olie in glas of blik. Als je een makropas hebt, kun je olie in bulk kopen (blik en plastic).

Olijven en dergelijke
Zero waste: Op de markt. Mijn favoriete kraam: Bij ‘t Olijfje.

Pasta
Zero waste: Ekoplaza

Rijst
Less waste: Bij de toko of met een makropas in bulk (plastic).

Shampoo en conditioner
Zero Waste: Dille & Kamille Enschede (sommige producten zonder verpakking, andere in papier)
Less waste: HappySoaps (karton), te koop bij Knetter.

Suiker
Less waste: Veel supermarkten verkopen suiker in papieren verpakking.
(Let op: Albert Heijn huismerk zit in plastic, net als basterdsuiker meestal, vanwege het vochtgehalte.)

Tandpasta tabs
Less waste: Ekoplaza (in papier en in glas).
Less waste: HappySoaps (in glas, navulling in papier), te koop bij Knetter.

Thee
Zero waste: Het Gouden Randje (Enschede)

Yoghurt
Less waste: Bij Ekoplaza (glas)

Zeep
Zero waste: Dille & Kamille Enschede.
Less waste: HappySoaps, te koop bij Knetter.
Less waste: Zelf maken. Je hebt dan wel een paar verpakkingen van natriumhydroxide en vetten, maar die kun je in bulk kopen en dat is minder afval dan losse zeepjes met ieder hun eigen plasticje, of een plastic fles vloeibare zeep.

Heb je zelf nog toevoegingen aan deze lijst, of heb je nog verzoekjes voor bepaalde producten, laat dat dan vooral weten in de comments hieronder 🙂

5 reacties
 • Anneke schreef:

  Dank voor je ideeën, Ik sta zelf op de wachtlijst voor Pieter pot, zero waste thuisbezorgd… hoor er goede verhalen over… groetjes Anneke

 • Eva schreef:

  Ik haal altijd nootjes en specerijen bij De Leckernij in Enschede met mijn eigen bakjes/potjes. Daar kun je ook kaas, vleeswaren, olijven, tapenades en andere borrelhapjes halen met je eigen verpakking.

 • Anouk schreef:

  Ik haal mijn eieren altijd bij de welkoop in hengelo, worden daar elke week vers geleverd en zijn erg lekker. Je kan je eigen bakje mee nemen vullen ze die voor je bij. 👌🏻

 • Ik probeer ook zo min mogelijk verpakkingen te verbruiken en weg te gooien. Daarnaast gaat mijn voorkeur ook uit naar papieren draagtassen voor mijn producten. Ik merk dat dit tegenwoordig steeds gemakkelijker wordt.

 • Maaike schreef:

  Wat leuk, dank je wel voor de mooie lijst! Ik probeer zelf ook boodschappen te doen met zo min mogelijk afval in Hengelo.
  Voor mensen die vlees eten: ook kip en rundvlees kun je met je eigen bakje kopen op de markt op woensdag en zaterdag.
  Daarnaast haal ik rozijnen etc. ook in mijn eigen verpakking op de markt, net als zongedroogde tomaten, olijven en sommige sauzen (ook bij ‘t Olijfje).

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven