Wanneer je al een tijdje into plantaardige melk bent, is het leuk en interessant om eens zelf sojamelk te maken. Ik heb het laatst gedaan, en het was zo makkelijk en leuk dat ik het vaker doe!
Waarom zou je zelf sojamelk maken?
Ten eerste voor de smaak. Sojamelk uit de supermarkt smaakt best prima, maar verse sojamelk is zo ontzettend anders! Het doet me denken aan verse doperwtjes direct van de plant snoepen. Het smaakt groen en fris en een beetje zoet.
Daarnaast is sojamelk een makkelijke manier om kennis te maken met zelf plantaardige melk maken.
Hoe maak je zelf sojamelk?
Het proces is simpel, en vraagt alleen in het begin een beetje geduld.
Je begint met het weken van de sojabonen. Daarna giet je ze af en doe je er vers water bij. Goed blenden, zeven en daarna even aan de kook brengen. Voilà , je eigen sojamelk.
Tijdens het koken van de melk zet ik alvast wat flessen in de oven op iets meer dan 100°C. Ten eerste steriliseer je ze op deze manier, ten tweede barsten de flessen niet als je er plotseling kokend hete melk in giet.
Naast de sojamelk houd je een bijproduct over: sojapulp, ofwel okara. Gooi dit niet weg, want je kunt er allerlei leuke dingen mee doen!
Waarvoor gebruik je sojamelk en okara?
Sojamelk kun je gebruiken als melkvervanger in bijvoorbeeld je ijskoffie, havermout, pannekoeken, of waar je ook maar melk voor gebruikt. (Check bijvoorbeeld deze ashwagandha latte.) Ook kun je het gebruiken om je eigen sojayoghurt te maken. Dit is iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk.
Okara is een heel handig ingrediënt voor veganistisch bakken. Zo heb ik er supersmeuïge brownies van gebakken (recept komt binnenkort online, stay tuned!), maar je kunt er ook meel of koekjes van maken.
Liever een wat snellere plantaardige melk? Check dan mijn recept voor havermelk.
Instructies
Homemade sojamelk
Dit heb je nodig
1 deel droge sojabonen (250 ml)
4 delen water (1 L) + extra om te weken
- Speciale tools
blender / staafmixer
zeef
dunne, schone theedoek
glazen flessen
Aan de slag!
- Doe de sojabonen in een pan of kom en zet ze onder water. Laat minimaal 4 uur weken.
- Giet de sojabonen af en doe de 4 delen water erbij. Blend tot je een mooie melkachtige substantie krijgt (met sojapulp op de bodem).
- Hang de zeef in een grote pan (minimaal 2x zo groot als de hoeveelheid sojamelk die je maakt) en leg daar de theedoek op. Giet je sojamelk en -pulp door de theedoek en de zeef. Knijp de theedoek goed uit om al het vocht uit de pulp te persen.
- Schep de pulp in een bakje en zet in de koelkast om later te gebruiken.
- Breng de melk al roerend aan de kook terwijl je ondertussen de flessen in de oven steriliseert. Zodra de melk begint te schuimen en bijna over het randje gaat, draai je het vuur uit.
- Giet de melk in de flessen en sluit goed af. Zodra ze zijn afgekoeld tot kamertemperatuur, kun je ze in de koelkast zetten.
Tips
- Het is misschien een beetje vreemd om de bonen in ml aan te geven, maar het is superhandig voor de verhoudingen. Zolang je de volumeverhouding 1:4 aanhoudt, zit je goed. Of je nou een maatbeker, theekopje, favoriete koffiemok of een emmer gebruikt.
Hoe lang zijn de ongeopende flessen houdbaar?
En een geopende?
Sinds kort maak ik zelf jouw recept voor sojamelk . Iedere dag een halve liter met gemaakt met mijn staafmixer is precies genoeg voor ons.
Ga eerdaags ook eens de andere recepten proberen.
Maar dit is een succes !
Ik heb niet de maximale houdbaarheidsgrens opgezocht, dus daar kan ik geen uitspraken over doen. Ik bewaar mijn sojamelk sowieso niet lang, gebruik hem direct en is meestal binnen een paar dagen al op.
Kun je deze zelfgemaakte sojamelk ook opschuiven voor cappuccino?
Geen idee, ik drink thuis nooit cappucino. Maar probeer het uit en let me know, zou ik zeggen!