Een tijdje geleden heb ik geleerd hoe je zelf roomboter kunt maken, en dat wil ik dolgraag met jullie delen! Het is supersimpel, duurt helemaal niet lang en het smaakt fantastisch 🙂

Veel heb je niet nodig om echte roomboter te maken: volvette (ongeklopte) slagroom en een afsluitbaar potje. Daarnaast zijn een glas en een zeef wel handig om je boter te laten uitlekken.

Toen ik deze DIY ging maken, had ik nergens een leeg en schoon jampotje. Echt waar! Hoe verzin je het… Ik heb dus mijn dopperfles gebruikt, die kun je mooi in het midden openschroeven. Werkt ook prima!

In principe kun je van slagroom boter maken, door het bekertje room in het potje te doen, deksel erop, en te schudden. Dit duurt echter suuuuperlang (ben there done that) en na afloop heb je een lamme arm. Of misschien zelfs twee.

Ofwel: ik heb lekker een shortcut genomen door eerst de boel even op te kloppen met de mixer!

Het afgegoten vocht is trouwens gewoon melk, dat kun je prima opdrinken.

Over de houdbaarheid van de boter durf ik geen exacte uitspraken te doen, maar ga ervan uit dat het minder lang is dan “winkelboter”, omdat er iets meer vocht in zit. Natuurlijk moet je hem wel in de koelkast bewaren.

Bij mijn vorige keer heb ik er echter meer dan 2 weken van gegeten zonder ziek te worden. (Had toen echt veel te veel gemaakt, wel drie bekertjes room, haha 😉 ) Maar even serieus… Wie kan deze boter in de koelkast laten verpieteren? Ik niet hoor, zo’n balletje gaat binnen een paar dagen op.

Zelf roomboter maken

Dit heb je nodig

 • 1 bekertje ongeklopte slagroom (niks geen magere light dieettroep maar gewoon echte, pure, volvette slagroom!)

 • Tools
 • Kom

 • Mixer

 • Schoon jampotje

 • Glas

 • Zeefje

Aan de slag!

 • Giet het bekertje slagroom leeg in de kom en mix op de hoogste stand. Wanneer het mooie luchtige slagroom is geworden, blijf je gewoon doormixen. Op een gegeven moment wordt het een klonterige, vette bende met wat geschift vocht. Mooizo!
 • Schep de boel nu over in je potje, deksel en stevig op en schud dat goed agressief op en neer. Je boterklontjes worden nu een mooie grote klont.
 • Giet af en toe het vocht af in het glas (door het zeefje, voor als je boterbal per ongeluk uit het potje valt) en schud daarna lekker verder, tot je er zo weinig vocht meer uit krijgt dat het niet meer uit je potje drupt.
 • Haal je boterbal uit het potje, gebruik eventueel een lepel als dat nodig is.
  Tadaa! Je eigen, zelfgemaakte roomboter! Omdat je hier niet 100% al het vocht uit kunt persen, is hij wat zachter van structuur en smaak dan roomboter uit de winkel. Enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven