Zeepzieden basics #5: Je zeep verkopen

Wanneer je graag zeep maakt, is het onvermijdelijk dat je op een gegeven moment met meer zit dan je zelf gebruikt. Logisch dat je je creatieve werk dan wilt verkopen. Maar hoe zet je zo’n handeltje op, en mág je eigenlijk wel zomaar zeep verkopen? Anita, de indie zeepzieder achter het Nederlandse Forest Fragrances, geeft antwoord.

Disclaimer: Anita is geen adviesbureau, maar een professionele zeepmaker. Zij was zo vriendelijk om mij te helpen bij dit artikel, maar het is niet de bedoeling dat je haar gaat mailen als je hulp nodig hebt. Wil je advies over het op de markt brengen van jouw zeep, neem dan contact op met 1 van de adviesbureaus op de website van de NNederlandse Cosmetica Vereniging.

Natuurlijk is het mogelijk om in de beginperiode je zelfgemaakte, ambachtelijke zeep cadeau te geven, of zelfs onderhands te verkopen aan vrienden en familie, op eigen risico. De NVWA kan hier niet op controleren, maar zorg natuurlijk wel dat je zeker weet dat je zeepformule klopt en veilig is.

Wanneer je echter officieel de markt op wilt, ook al is het een lokale markt of Etsy, dan moet je aan alle officiële regels voldoen. De NVWA is hier vrij streng in en kan waarschuwingen en zelfs boetes uitdelen.

Ben je nog onbekend met zeep maken of heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan eerst mijn blogposts over zeep maken voor beginners!

Zeep verkopen: mag dat zomaar?

Zeep en overige cosmetica zijn producten die je op je huid smeert. Een verkeerd geformuleerd product kan schade toebrengen aan iemand, en dat wil je niet! Daarom zijn er regels en veiligheidsvoorschriften. Denk bijvoorbeeld aan de maximale hoeveelheid van een bepaald ingrediënt.

Je moet verplicht een aantal tests laten doen en rapporten laten opstellen bij je producten. Er wordt gemeten wat de invloed is van je product op je lichaamshuid, gezichtshuid of haar. Daarnaast moet je een gedetailleerde administratie van je grondstoffen bijhouden en zijn er regels voor de etikettering van je zeep.

Wat is een veiligheidskeuring en hoe werkt dat?

Dit is de belangrijkste test voor je jouw zeep mag verkopen. Je stuurt je product of formule (of soms allebei) op naar een cosmetisch chemicus. Die doet een aantal tests en berekeningen om te kijken of je product geschikt is voor het doel wat je voor ogen hebt: shampoo, zeep, bodylotion, etc. Alle bevindingen komen in het veiligheidsrapport te staan.

Zo kun je aantonen dat je een veilig product hebt gemaakt en dat je je houdt aan de Europese regelgeving.

Ook al is zeepzieden een eeuwenoud ambacht en zijn er goede zeepcalculators op internet te vinden, het kan best zijn dat je een foutje in je formule hebt zitten, dat je over de maximaal toegestane hoeveelheid van een allergeen in een essentiële olie zit. Met een veiligheidskeuring worden dit soort dingen eruit gepikt.

Aanmelden op de Europese markt

Daar is een speciaal portaal voor, CPNP (Cosmetic Products Notification Portal). Daar kun je je veiligheidsrapport en labels uploaden.

Wanneer iemand in het ziekenhuis belandt omdat ze een allergische reactie heeft op jouw product, dan kan het gifcentrum hier inzien wat de concentratie is van bijvoorbeeld een essentiële olie of kleurstof in jouw product.

De toegang tot dit portaal is beperkt tot een aantal belangrijke instanties, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen. Je concurrenten kunnen jouw gegevens niet inzien. Als producent kun je echt alleen bij je eigen gegevens.

Wat moet er op het etiket staan?

Er zijn een aantal verplichte dingen die op je etiket moeten staan als je je zeep wilt verkopen:

  • De naam van je product
    En wat het precies is.
  • De ingrediënten
    In aflopende volgorde van hoeveelheid. Dit gebeurt in de standaard internationale INCI-benamingen. Vaak zijn dit de Latijnse benamingen van plantaardige ingrediënten en officiële scheikundige termen voor andere ingrediënten.
  • Allergenen
    Bepaalde allergenen moet je verplicht apart vermelden in de ingrediëntenlijst, ook als ze onderdeel zijn van een ander ingrediënt. Bijvoorbeeld linalool of geraniol komen veel voor in essentiële olieën.*
    Lyral mag tegenwoordig niet meer gebruikt worden in Europa, en ook lillial gaat verboden worden. Beiden komen alleen voor in synthetische geurolie.
  • Het gewicht van je product
    Nogal wiedes!
  • Batchnummer
    Een uniek nummer, zodat je makkelijk een product terug kunt roepen als er iets mis is gegaan tijdens productie, of wanneer er een onzuiverheid in een ingrediënt zat.
  • Gebruikershandleiding en waarschuwingen
    Bijvoorbeeld dat het product alleen voor uitwendig gebruik bedoeld is, of dat je contact met de ogen moet vermijden.
  • Wie het product gemaakt heeft
    Niet alleen je website, maar ook je adres. Dit moet het adres zijn waar jij je zeep produceert en je documentatie bewaart. Dus als dat jouw privé-adres is, dan moet je inderdaad je privé-adres op je etiket zetten.
  • Houdbaarheid
    Zeep heeft geen houdbaarheidsdatum. Wel moet je er een “houdbaarheidsperiode na openen” opzetten. Voor zeep is dat doorgaans 12 maanden.

* Let op: Dat iets een allergeen is, betekent niet dat iets “slecht” is, ondanks wat veel beautybloggers roepen. Het betekent alleen dat het bij sommige mensen een bepaalde overgevoeligheidsreactie kan uitlokken. Dit verschilt per persoon: sommige mensen zijn hier heel gevoelig voor, anderen hebben nergens last van.

Wat voor documentatie moet je allemaal bijhouden?

Je moet een zogenaamde PIF (Product Information File) maken. Dit bestaat uit:

  • Het veiligheidsrapport
    Opgesteld door de cosmetisch chemicus.
  • Batch logs
    Wanneer heb je een bepaalde batch van een bepaald product gemaakt? Welk nummer heeft dat gekregen? Welke ingrediënten van welke leverancier? Ook hiervan moet je de batchnummers bijhouden.
  • GMP (Good Manufacturing Process)
    Wat is jouw productieproces? Wat zijn jouw eigen veiligheidsprotocollen? Hoe maak jij je gereedschappen schoon? Hoe bewaar je je ingrediënten? Ook hier zijn regels voor.
  • MSDS (Material Safety Data Sheet)
    Dit zijn veiligheidsgegevens en -protocollen van je ingrediënten. Hierin staat bijvoorbeeld wat je moet doen als je een ingrediënt laat vallen, of wanneer je een ingrediënt inslikt wanneer het daar niet voor geschikt is. Deze veiligheidsdocumenten zijn er niet alleen voor essentiële oliën of natriumhydroxide, maar ook voor doodnormale dingen als olijfolie of suiker. Voor ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen, kun je vaak een algemene MSDS downloaden.
  • Allergenendeclaratie
    Alle allergenen die in je geurolie of andere ingrediënten zitten. Vaak kun je bij je leverancier een CoA (Certificate of Analysis) voor je ingrediënt aanvragen. Als het van buiten Europa komt, is dat een IFrA-bestand (International Fragrance Association). Hierin wordt de samenstelling van het ingrediënt beschreven: bijvoorbeeld klei uit Frankrijk heeft niet dezelfde samenstelling als klei uit Brazilië, simpelweg omdat de grondsamenstelling anders is.

Waar kun je terecht voor die keuringen en officiële informatie?

Europa heeft een gemeenschappelijke Europese Cosmetica Verordening. Je kunt dus in heel Europa terecht voor je veiligheidskeuringen. Wel moet je er rekening mee houden dat er in verschillende landen aanvullende regels kunnen zijn.

Als je in Nederland op zoek gaat, dan heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) een hele lijst met adviesbureaus. In deze lijst vind je niet alleen cosmetisch chemici, maar ook adviesbureaus die jouw PIF kunnen opstellen en jouw producten kunnen aanmelden op de markt.

Wat voor prijskaartje hangt hieraan?

Als je in Nederland een rapport wilt laten opstellen voor één zeep, dan moet je rekenen op zo’n €500. Dat is dus alléén de veiligheidskeuring met het rapport. Niet de PIF, niet de aanmelding op de markt.

Zijn er nog andere dingen die je moet weten wanneer je je zelfgemaakte zeep wilt verkopen?

Experimenteer voordat je een veiligheidsrapport en alle documentatie gaat regelen. Test je zeep op jezelf, vrienden en familie totdat je helemaal tevreden bent met je formulering. Want met het veranderen van je formule heb je ook een nieuw veiligheidsrapport nodig!

Handige links

Disclaimer: Anita is geen adviesbureau, maar een professionele zeepmaker. Zij was zo vriendelijk om mij te helpen bij dit artikel, maar het is niet de bedoeling dat je haar gaat mailen als je hulp nodig hebt. Wil je advies over het op de markt brengen van jouw zeep, neem dan contact op met 1 van de adviesbureaus op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

Heel veel dank aan Anita van der Bos voor het delen van haar professionele kennis!

Disclaimer: Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen en niet gesponsord.

5 reacties
  • gerben schreef:

    Waar kan ik je zeep kopen dan?

  • Melinda schreef:

    Dank je wel voor je nuttige informatie en mooie website. Weet jij of een veiligheidsrapport ook nodig is bij het verkopen van zelfgemaakte gietzeepjes? Hiermee bedoel ik de kant en klare gietzeepblokken die je bij hobbywinkels of zeepgroothandels kunt kopen waaraan je alleen geur en kleur kunt toevoegen?

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven