Zelf zachte kaas maken: zo doe je dat

Een tijdje geleden heb ik me voorgenomen om een hoop basics die je normaal in de supermarkt koopt, zelf te maken. Gewoon eens een keertje, om te waarderen hoe zo’n product tot stand komt en wat voor moeite daar in zit. In deze blogpost laat ik je zien hoe je verse, zachte kaas maakt.

In deze blogpost maak ik zelf zachte kaas, cream cheese, hüttenkäse, of hoe je het ook wilt noemen. Zachte kaas is, in tegenstelling tot harde kaas, heel makkelijk te maken met slechts twee ingrediënten die je in iedere gemiddelde keuken wel kunt vinden.

Harde kaas schijnt trouwens ook niet supermoeilijk te zijn, maar daar heb je weer een paar bijzondere dingen voor nodig, zoals een bacteriecultuur en een kaaspers. Vandaag houden we het lekker bij zachte kaas.

Deze verse kaas kun je gebruiken als ricotta in pastagerechten, je kunt er cheesecake mee maken, mixen met kruiden voor op toastjes bij de borrel of op je brood, cracker of rijstwafel eten (lekker met komkommer, peper en zout).

Het proces is eigenlijk vrij simpel: je brengt melk aan de kook, doet daar iets zuurs bij (zoals azijn of citroensap) en je melk schift vanzelf in wei en wrongel. Van de wrongel (de klontjes) maak je kaas.

De gifgele wei kun je door de gootsteen spoelen, maar ook in een fles gieten om een paar dagen te bewaren: je kunt er onder andere je pasta, rijst, aardappelen en havermout in koken, smoothies mee maken of het door je bouillon mengen.

Omdat verse kaas ook écht vers is, raad ik je aan om hem niet langer dan een paar dagen te bewaren in de koelkast.

Zelf zachte kaas maken: zo doe je dat

Dit heb je nodig

  • 2 L volle melk

  • 75 ml appelciderazijn

  • Evt. 1/4 tl zout

Aan de slag!

  • Zet een grote kom klaar met daarin een zeef en kaasdoek (of zo’n goedkope dunne theedoek van IKEA, dat werkt ook best okee).
  • Giet de melk in een grote soeppan, zoeen van ongeveer 5 L. Je melk moet ongeveer tot de helft van de pan komen, anders wordt het een bende wanneer je de azijn toevoegt.
  • Breng de melk al roerend aan de kook. Er zal zich langzamerhand een schuimlaagje vormen. Zodra die omhoog komt, kookt je melk.
  • Draai direct het gas uit en voeg al roerend de appelciderazijn en eventueel zout toe. Je melk zal nu schiften in wrongel (stukjes) en wei (vocht).
  • Giet je geschifte melk door je kaasdoek. De wrongel blijft achter, de wei vang je op in de kom. Bind de hoeken van je doek samen met keukentouw en hang het pakketje (met zeef en kom eronder) aan de knop van een keukenkastje om uit te druipen.
  • Na een paar uur is je kaas op kamertemperatuur en uitgelekt. Doe hem in een afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast.

Tips

  • Vind je de kaas iets te stevig van structuur en heb je liever een wat smeerbaardere variant? Stop je kaas in de blender met een paar eetlepels wei voor een smeerbare cream cheese.
  • Als je je kaas dan toch in de blender stopt, voeg dan wat zout en kruiden toe. Vers of gedroogd, of zelfs stukjes zongedroogde tomaat. Enjoy!
  • Je kunt ook een andere soort azijn gebruiken of citroensap. Je kaas zal er net iets anders door gaan smaken.
3 reacties
  • Lisa schreef:

    Bedankt voor alle handige info!! Ik ga dit ook eens proberen.

  • Bianca schreef:

    De wei door de gootsteen gieten is wel het laatste wat je wilt doe. Je kunt de wei als melkvervanger gebruiken in elk willekeurig recept waar om melk wordt gevraagd. Ik maak meestal een pap (griesmeel, boekweit of (zilvervlies)rijstepap) voor het ontbijt. Heb ik meteen een aantal dagen een gezond ontbijt.

  • Comments

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven