Het is binnenkort weer vlierbloesemseizoen! Helaas woon ik niet meer vlak naast een vlierbloesemparadijs, ik moet nog even uitvinden waar hier in de buurt vlier groeit. Maar deze heerlijke vlierbloesemlikeur heb ik vorig jaar gemaakt (aan het einde van het seizoen) en nu kan ik ein-de-lijk het recept posten. Ongelofelijk lekker. Geniet maar drink met mate!
Deze vlierbloesemlikeur is heerlijk zacht van smaak, en met 2/3 wodka en 1/3 siroop kom je uit op een percentage rond de 25-28% alcohol. En het is makkelijker dan je denkt! Je werkt gewoon met een fles wodka van de slijter, je stookt niet je eigen alcohol ofzo.
Vlierbloesem plukken
Ik heb het in eerdere blogposts ook al gezegd, maar nog even ter herhaling:
Gewichtje
Je hebt een gewichtje nodig om de bloesems onder het wodka-oppervlak te houden, anders gaan ze schimmelen. Er bestaan chique glazen fermenteergewichtjes die je hiervoor kunt kopen. Heb je die niet, dan is een boterhamzakje gevuld met water ook een prima optie. Heb ik ook gedaan (ook al is dat natuurlijk niet zero waste). Vind je het leuk om likeur te maken en ga je het vaker doen, dan kun je altijd nog van die fermenteergewichtjes opsnorren.
Meer recepten met vlier
Wilplukrecept: Vlierbloesemlikeur
Dit heb je nodig
- Fase 1
20-30 vlierbloesemschermen
0,7 L Pushkin wodka
4 schijfjes citroen (niet partjes, echt schijfjes)
- Fase 2
220 ml water
180 g suiker
- Bijzondere tools
Gewichtje
Grote afsluitbare pot (1,5-2 L)
Gesteriliseerde 1L fles
Aan de slag!
- Laat de vlierbloesemschermen een uurtje buiten in de schaduw liggen om zoveel mogelijk beestjes te laten ontsnappen.
- Spoel je vlierbloesemschermen schoon en ris de bloemetjes van de takjes. Je wilt echt alleen de bloemetjes hebben! Doe die in de pot.
- Giet de fles wodka leeg in je pot zodat de bloesems onder staan. Leg de schijfjes citroen erbovenop en vervolgens het gewichtje.
- Doe de pot dicht en zet hem weg op een donkere plaats. Laat 1 maand trekken.
- Na een maand kun je de bloesems uit de wodka zeven.
- Maak een siroop door het water met de suiker te verwarmen tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Als het goed is, is dit om en nabij de 350-400 ml siroop.
- Giet de vlierbloesemwodka en afgekoelde siroop bij elkaar in de gesteriliseerde fles. Sluit af en keer met beleid een paar keer om om goed te mengen.
That’s it! Vergeet niet om een mooi etiket te maken.