Wanneer je naar Schotland gaat om de West Highland Way te lopen, dan ben je in zo’n 6 tot 9 dagen klaar met wandelen. Maar Schotland heeft zoveel meer te bieden!

Van beroemde whisky-distilleerderijen tot haggis, de Ben Nevis vlakbij het eindpunt en het “Harry potter viaduct”: vandaag geef ik je 8 ideeën voor optionele side quests tijdens of na het lopen van de West Highland Way!

1 – Ben Nevis

Officieel de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk met een aardige 1345 meter. Daar wil je natuurlijk wel even op de top staan! De Ben Nevis ligt very conveniently vlakbij het eindpunt van The Way, en wij hebben zelf een camping aan de voet ervan geboekt als “uitvalsbasis” voor onze laatste paar dagen in Schotland.

Er zijn twee manieren om de Ben Nevis te beklimmen: de Càrn Mòr Dearg Arête route, of de toeristenroute. De eerste is een behoorlijk moeilijke hike met wat klauterwerk over een scherpe bergkam en neemt ongeveer 9 uur kale wandeltijd in beslag (dus zonder rustpauzes, eten, etc). Die gaat dan via de toeristenroute weer naar beneden. Alleen doen als je echt ervaren bent met moeilijker terrein!

Je kunt ook een “there and back again” doen door heen en terug de toeristenroute te lopen. Dit is een stuk korter en geschikt voor de meeste hikers. Maar pas op: “toeristenroute” klinkt makkelijker dan het is – ook voor deze route heb je een flink uithoudingsvermogen nodig en ervaring met pittige dagwandelingen.

2 – Ben Lomond

Ben Lomond is ook een mooi bergje (iets lager met 974 meter) en ligt vlak langs de route – je verwacht het al – wanneer je langs Loch Lomond loopt.

Wij hebben in onze planning een vrij korte etappe op de dag dat we naar Rowchoish Bothy lopen, en Ben Lomond ligt daar een eindje voor. Als het geen slecht weer is, willen we deze jongen dan ook even beklimmen als “oefening” voor de Ben Nevis!

Routebeschrijvingen en kaartjes voor de Ben Nevis en Ben Lomond staan trouwens in de Trailblazer gids, superhandig!

3 – Glenfinnan Viaduct

Ook wel bekend als het “Harry Potter viaduct”. Glenfinnan ligt op ongeveer een half uurtje treinen van Fort William, het eindpunt van de West Highland Way. Er is een speciale wandelroute van ongeveer 5 kilometer langs een aantal mooie viewpoints waar je mooie foto’s van het viaduct kunt maken. Als fan moet ik daar natuurlijk even heen!

4 – Glengoyne Distillery

Tijdens de eerste etappe kom je langs Glengoyne Distillery. Deze whiskydistilleerderij ligt op 5 minuten afstand van The Way, en je kunt er voor een paar pond een rondleiding en proeverij krijgen. Leuk voor iedereen die wél een distilleerderij vanbinnen wil zien, maar niet per se wil omlopen of een extra dag eraan wil wijden. Even wat moed indrinken voor de rest van The Way!

5 – Dagje Oban

Heb je behoefte aan een pauzedagje halverwege, dan is een uitstapje naar Oban een leuk idee. Dit is een lieflijk havenstadje waar je de Oban Distillery kunt vinden. Dit is een van de eerste whisky’s die ik ooit dronk, en waardoor mijn interesse gewekt werd.

To do in Oban:

  • Oban Distillery
  • Oban Chocolate Company – dit lijk me echt de perfecte plek voor tea!
  • Whale Watching of een van de vele andere boottochten
  • Uit eten: seafood! Oban is de zeevruchtenhoofdstad van Schotland
  • War & Peace Museum – Oban heeft een interessante oorlogsgeschiedenis
  • Dunollie Museum, Castle & Grounds

Wij hebben dit overwogen, maar omdat we ook al op het eind een paar extra dagen blijven, hebben we het dagje Oban uit onze planning geschrapt.

Wil je wél een uitstapje maken naar Oban, dan kun je het beste in Tydrum overnachten en vanaf daar de trein nemen (station Tydrum Lower). Let er wel op dat de treinen minder vaak rijden dan in Nederland, dus plan je dagje uit goed met ScotRail.

6 – Geocaching

Wanneer je gaat wandelen, is geocaching niet ver weg. Langs The Way liggen een hoop caches, zelfs teveel om allemaal mee te pakken! Bekijk het aanbod van tevoren thuis even op de kaart, en kies de caches die je wilt pakken. Zelf doen we sowieso de multi die start in Milngavie en eindigt in Fort William, en daarna kijken we gewoon of er wat ligt wanneer we even uitrusten, lunchen of in de buurt van een camping (als we dan nog puf hebben).

7 – Haggis eten

Als je in Schotland bent, moet je natuurlijk ook een keer traditioneel Schots eten! En wat is er nou Schotser dan haggis? Ik wil sowieso 1x uit eten om goede haggis te proeven. Waarschijnlijk doen we dit in Fort William, als “beloning” na onze tocht.

8 – Vervolgquest: Great Glen Way

Nog niet uitgewandeld? Je kunt nog een stukje doorlopen! In Fort William start namelijk nog een lange-afstandsroute: de Great Glen Way. Deze route is 117 kilometer lang en loopt langs een geografishe breuklijn en Loch Ness helemaal naar Inverness aan de oostkust.

1 reacties

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven