De ultieme gids voor het berekenen van je West Highland Way budget

Wanneer je komend voorjaar de West Highland Way wilt lopen, is het handig om nu alvast de boel een beetje te gaan plannen en geld opzij te zetten. Maar hoe pak je zoiets aan, en hoeveel gaat dat eigenlijk kosten? Om heel eerlijk te zijn: je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. In deze blogpost geef ik je essentiële handvatten om je eigen West Highland Way budget te berekenen.

Let op: Ik ga er van uit dat je je basic backpackinggear al hebt en op dat gebied geen (grote) uitgaven meer hoeft te doen. Met deze guidelines bereken je puur het West Highland Way budget zelf.

Wandelgids

Om te beginnen schaf je natuurlijk een goede wandelgids aan. Dit is het eerste wat je moet doen, want het maakt het plannen van je tocht zoveel makkelijker!

Ik raad Trailblazer aan, omdat de kaartjes superduidelijk zijn en er een hoop informatie in staat die je helpt bij het plannen van je trip.

Hoe lang ga je?

Hoeveel dagen je over je tocht doet, heeft natuurlijk direct effect op de kosten voor overnachting en eten.

De West Highland Way is 154 kilometer lang, en als je voor de leuk ook nog van Glasgow naar het startpunt in Milngavie wandelt, is het 169,5 km. Maar ook dit is een keuze.

Reken erop dat je, afhankelijk van hoe getraind je bent, zo’n 15 tot 30 km per dag loopt. Met een zware backpack kun je beter wat kortere etappes lopen dan wanneer je alleen een dagrugzakje nodig hebt. Wij hebben er 9 dagen over gedaan, maar er zijn ook mensen die de West Highland Way in 7 dagen lopen, of zelfs nog sneller.

 • Dagrugzak: 6-8 dagen
 • Backpack met kampeerspullen: 7-9 dagen

Vervoer

Vervoer is doorgaans het duurste voor iedere trip. Dit gaat waarschijnlijk ook het grootste deel van je West Highland Way budget opslokken.Natuurlijk moet je eerst in Milngavie zien te komen, en na afloop ook weer terug in Nederland. Daar zijn verschillende opties voor: de boot, de trein, of het vliegtuig.

Let op: Prijzen dateren van eind 2019, ongeveer 3 maanden vooruit geboekt.

De overtocht

 • Met het vliegtuig van Schiphol naar Glasgow: €90-€130 per persoon retour
 • Met de boot van IJmuiden naar Newcastle
 • Budget: €180-€220 per persoon retour
 • Luxe: €260-€540 per persoon retour
 • Met NS International naar London en dan met de Caledonian Sleeper naar Glasgow
 • NS International Amsterdam-London: €120-€180 per persoon retour
 • Caledonian Sleeper London-Glasgow: €45 (stoel) -€335 (luxe privé slaapcabine) per persoon retour

Binnen Schotland

 • Met de trein van Glasgow Airport naar Milngavie: £4
 • Met de trein van Fort William naar Glasgow Airport: £44
 • Met de trein van Newcastle naar Milngavie: £75
 • Met de trein van Fort William naar Newcastle: £112
 • Met bus 500 van Glasgow Airport naar Glasgow: £8
 • Met de Citylink bus van Fort William naar Glasgow Airport: £19

Als je met de Caledonian Sleeper rijdt, kun je voor de terugweg in Fort William opstappen, dan hoef je niet apart eerst terug naar Glasgow.

Vergeet trouwens niet om ook je reiskosten in Nederland naar Schiphol / Amsterdam en weer terug in te calculeren. Wij hebben goed gelet op NS aanbiedingen bij AH/Kruidvat/Blokker en hebben zo goedkope kaartjes kunnen scoren (4x €14,50). Als je aan de andere kant van Nederland woont, kan het altijd uit!

Ik heb trouwens express geen opties gegeven voor de kosten van het huren van een auto. Het is namelijk helemaal niet handig, omdat de West Highland Way geen rondwandeling is en je dus niet bij je startpunt terugkomt.

Overnachten

Qua overnachten heb je eigenlijk 3 opties:

Kamperen & bothies

Verreweg de goedkoopste optie. Verwacht tussen de £5 en £10 per persoon per nacht te betalen. Slapen in een bothie is gratis!

Hostels & glamping

Langs de route zijn zat hostels te vinden, en veel campings hebben ook de optie om een kleine cabin of “hobbithuisje” te huren. Je hoeft dan niet het gewicht van een tent mee te slepen, maar nog wel je eigen slaapzak. Kost je ongeveer £25-£40 per nacht.

Hotels & B&B’s

De derde optie is om in hotels en bed & breakfasts te slapen. Dan kun je toe met een dagrugzak zonder tent, slaapzak, keuken en dergelijke. Hiervoor moet je zo’n £55-£90 pond per nacht rekenen.

Omdat je geen zware backpack hoeft mee te sjouwen, kun je langere etappes per dag lopen en heb je dus minder dagen nodig om de West Highland Way te voltooien.

Houd er rekening mee dat de eerste nacht in een (goedkoop) hotel wel zo fijn is om even te settelen, om eventueel je bagage om te pakken van “overtocht” naar “wandeltocht” en om de laatste boodschapjes te doen. De Premier Inn in Milngavie heeft prima kamers voor ongeveer £60 per nacht.

Eten

Ook hier kun je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Ik ben een type “alles bij de supermarkt halen”, maar Paul is meer van het lekker bij de pub eten. We hebben het dus een beetje afgewisseld!

Onderweg kom je om de paar dagen wel langs een supermarkt, campingwinkel of village shop waar je voorraden kunt kopen, dus je hoeft niet van tevoren alles te rantsoeneren. Boodschappen in de UK kosten ongeveer net zoveel als in Nederland.

Dit eet je ongeveer op een dag:

 • Stevig ontbijt
 • Lunch
 • Avondeten
 • Ongeveer 4-5 snacks onderweg
 • Snackje voor het slapen (helpt bij het warm blijven)

Ontbijt/lunch/snacks

Wij kochten vooral potato bread, hot cross buns, broodjes, kaas en cake voor ontbijt/lunch. Voor snacks overwegend multi-pack chocoladereepjes (heel veel kitkat), snickers, flapjacks, dry roasted pinda’s en M&M’s.

Reken voor je ontbijt/lunch/snacks zo’n £5 per persoon per dag.

Je kunt ook bij sommige hotels, hostels en campings een packed lunch voor de volgende dag bestellen. Dit kost vaak rond de £5-£8. Ik had het eigenlijk wel willen uitproberen, maar hebben we uiteindelijk niet gedaan.

Avondeten

Zelf koken

Zelf koken is prima mogelijk. Je kunt bij veel supermarkten en campingwinkeltjes van die makkelijke pakjes pasta, rijst en couscous halen en dat werkt allemaal prima op zo’n campingbrandertje. Water erbij en klaar.

Kost je ongeveer £1,50-£3 per persoon per dag.

Neem je speciale hikingmaaltijden mee van bijvoorbeeld Adventure Food (verkrijgbaar bij Bever), dan kost dat je algauw zo’n €4,50-€6 per persoon per dag. Wij hadden er 1 mee als noodmaaltijd. Je weet maar nooit.

Als je met het vliegtuig gaat, moet je er rekening mee houden dat je geen brandstof mee kunt nemen. In Glasgow zijn wel kampeer- en outdoorwinkels waar je dit kunt kopen.

Pubfood

Natuurlijk hebben we niet iedere avond macaroni of noodles gegeten. Af en toe zijn we ook de pub in gegaan voor haggis, fish & chips en natuurlijk een pint erbij.

Pubmaaltijd: £10-£15

Pint: £4-£5 (haal je bij de village shop een 4-pack voor bij de tent dan ben je natuurlijk goedkoper uit).

Baggage transfer

De West Highland Way is een populaire wandelroute en er zijn meerdere bedrijven die baggage transfer services aanbieden. Heel fijn als je gewoon met een dagrugzak wilt lopen, je overige bagage wordt netjes afgeleverd bij de hotels/campings die jij hebt aangegeven.

Achteraf gezien had ik het voor de klim-en-klauterpaadjes langs de oever van Loch Lomond wel fijn gevonden. Af en toe (2-3x) waren er richels die ik echt niet had willen lopen met dikke backpack als het nat was geweest. Voor zulke situaties (of als je gewoon een keer licht wilt lopen) kun je ook 1 dagje van de service gebruik maken.

Mocht je halverwege de tocht willen inspringen, dan heeft iedere overnachtingsplek wel folders van één of meerdere aanbieders.

Kosten: Ongeveer £40-£60

CO2-compensatie

Reis je graag, maar heb je ook hart voor het milieu? Calculeer dan ook je CO2-compensatie in. Ik heb al een blogpost geschreven over het compenseren van je vliegreis, maar dit kun je natuurlijk voor ieder voertuig berekenen.

Tot slot

Vergeet niet om ook geld in je West Highland Way budget te reserveren voor uitjes langs de route, zoals bijvoorbeeld een tour & whiskytasting bij de Glengoyne Distillery.

En als laatste: zorg dat je een buffer op je rekening hebt staan. Reken altijd 10% onvoorziene kosten. Je wilt niet platzak in het buitenland staan!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven