Wennen aan natuurlijke deodorant? Zo doe je dat!

Een hele tijd geleden heb ik ooit in een artikel geschreven dat ik niet zo goed ga op natuurlijke deodorant op basis van natriumbicarbonaat, ofwel baking soda. Mijn oksels waren natter, ik stonk aan het einde van iedere dag naar zweet, en het goedje irriteerde mijn huid. Ik was ervan overtuigd dat ik niet zonder reguliere antitranspirant kon. Nu, een paar jaar later, ben ik 180 graden van mening veranderd. Ik heb mijn favo natuurlijke deo’s gevonden en vertel je graag hoe ik de problemen heb opgelost.

Hoe werkt natuurlijke deodorant?

First things first: In dit artikel heb ik het specifiek over natuurlijke deodorant op basis van natriumbicarbonaat, niet over andere natuurlijke alternatieven zoals aluinkristal.

Natriumbicarbonaat is een basische stof, het heeft een wat hogere pH-waarde dan pH-neutraal (7) en de pH van je huid (ongeveer 5,5). Bacteriën onder je oksels vinden het niet fijn dat die pH-waarde opeens anders is dan waarvoor je zijn gemaakt, en groeien daar slecht in.

Ofwel: je zweet nog steeds, alleen omdat je de bacteriegroei afremt stink je niet meer. Daarnaast absorberen baking soda en maizena het vocht (tot op zekere hoogte), waardoor je niet de hele dag met kletsnatte oksels rondloopt.

1 – Vind een merk dat bij je past

Ook al hebben praktisch al die duurzame, natuurlijke deo-merken een basis van natriumbicarbonaat met kokoslie en/of sheaboter en waarschijnlijk ook wat maizena, geen twee zijn er natuurlijk gelijk. Verhoudingen zijn anders, overige ingrediënten zijn anders, en dat kan een hoop verschil maken in de werking en de textuur.

Zo word ik niet zo blij van de harde, kruimelige stick van Ben & Anna, maar wel van de meer crèmige textuur van HappySoaps en Lekker!

Zelf maken? Hier vind je mijn recept.

2 – Kies voor antibacteriële ingrediënten

Soms zijn die okselbacteriën wat hardnekkig. Dan helpt de natriumbicarbonaat misschien niet in zijn eentje. Het helpt dan om te kiezen voor een variant met extra antibacteriële ingrediënten, zoals essentiële olie van tea tree, lavendel, eucalyptus of salie. Ook bamboe-extracten kunnen helpen.

3 – Geef het tijd

Geef je oksels een beetje de tijd om te wennen aan dat nieuwe spul wat je eronder smeert. En geef jezelf tijd om te wennen aan het gevoel dat je weer op een natuurlijke manier zweet.

4 – Ondergoed van natuurlijke, antibacteriële vezels

Eeuwen geleden droegen mensen in Europa voornamelijk linnen onderkleding. Tegenwoordig helaas superduur omdat het winnen van de vezel zo’n arbeidsintensieve procedure is, maar destijds spotgoedkoop. En onze voorouders waren niet gek! Linnen is antibacterieel, neemt vocht goed op, ademt. Perfect als ondergoed. Zelf heb ik een jasje van linnen (geen ondergoed) maar dat kan ik dagen achter elkaar dragen zonder dat het naar zweet gaat ruiken. Topspul!

Een andere fantastische stof voor ondergoed is wol. Wol kun je ook vaak dragen voor het gaat stinken, en is daarom mijn favoriet op trektocht (want no way dat ik meer dan 1 zeer functionele outfit change meeneem). Wol houdt je trouwens niet alleen warm, maar is thermoregulerend: In de zomer kan het je ook koel houden.

Andere fijne opties met antibacteriële eigenschappen zij bamboe en eucalyptus (Tencel, lyocell). Katoen is ook een prima natuurlijke vezel, maar heeft verder geen speciale antibacteriële eigenschappen.

Dit zijn mijn favorieten:

5 – Kleding van natuurlijke, ademende vezels

In het verlengde daarvan: Draag kleding van natuurlijke ademende vezels. Ja, dit is duurder dan alle polyester troep die je tegenwoordig overal voor spotprijsjes om je oren gegooid krijgt, maar totally worth it. Polyester en acryl gaat ontzettend snel stinken.

Vroegâh kon ik in de zomer iedere dag wel een schoon shirt aantrekken. Nu bestaat mijn garderobe voor het grootste deel uit katoen, met een beetje wol en linnen, en een paar polyester items (zoals mijn zwemkleding en hiking broek). Natuurlijke shirts kan ik ook in de zomer rustig 2-3 dagen dragen voordat ze onfris beginnen te ruiken.

6 – Zie zweten als iets normaals

Okee, dit is meer een mindset dingetje: Zweten is fucking doodnormaal ja? Iedereen zweet. Het is deel van het thermoregulerende systeem van jouw lichaam, en als het goed functioneert, mag je daar verdomde blij mee zijn!

Tegenwoordig worden we door de mode- en cosmetica-industie geïndoctrineerd met shit als “zweten is vies”, maar dat is bullshit. Zweten is normaal, zweten is okee. Maar stinken, nee. Je wilt natuurlijk nog wel dat je vrienden binnen 10 meter afstand van je durven komen 😉

7 – Was je oksels dagelijks met echte zeep

Echte, traditionele zeep die gemaakt is door olie met loog te laten reageren, heeft een pH van ongeveer 9. Hiermee dood je een hoop bacteriën onder je oksels. Chill! Dan hoeft je deo niet al het werk te doen.

Douchegelfabrikanten proberen je doorgaans van de echte zeep af te praten. Argument daarvoor is dat een hoge pH je huid van alle natuurlijke oliën stript en uitdroogt.

Stoffen als SLS en zijn familieleden doen dat ook. Daarom worden er allerlei lekkere dingen toegevoegd aan douchegels, zoals glycerine en een drupje verwennende olie van het een of ander. Fun fact: wanneer je traditionele zeep maakt, is die glycerine een natuurlijk bijproduct: vetten + loog = zeepmoleculen + glycerine. En traditionele zeep kun je ook prima superfatten. Aan fabriekszeep wordt vaak de glycerine onttrokken, zodat ze die in andere cosmetica kunnen gebruiken.

En in de praktijk, wanneer je niet overmatig vaak je huid met zeep wast, herstellen die natuurlijke oliën zich trouwens binnen enkele uren weer. As if nothing happened.

Zelf zeep maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk als je denkt, en een leuk keukenscheikundeprojectje.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven