10 plekken waar je fijne wandelroutes kunt vinden

Heb je door al die fijne outdoor artikelen van de laatste tijd flink zin in wandelen gekregen, maar heb je geen idee waar je mooie wandelroutes kunt vinden? I’ve got you covered. In deze blogpost heb ik 10 websites, apps en wandelwebshops voor je verzameld. Enjoy!

1 – Wandelnet

Wandelnet is een groot wandelplatform en beheert ook uitgebreide routenetwerken in bijna heel Nederland. Op hun website vind je kant en klare rondwandelingen bij jou in de buurt, een routeplanner voor als je zelf een rondje wilt uitstippelen, en je kunt hier boekjes kopen voor alle lange-afstandspaden en streekpaden in Nederland.

Klik hier om naar Wandelnet.nl te gaan

2 – NS wandelingen

Vind je het leuk om echt van A naar B te wandelen, in plaats van een rondwandeling? Dan kun je met de NS wandelingen makkelijk van station naar station lopen.

Om het aanbod vers te houden, faseert NS af en toe wandelingen uit, om nieuwe routes toe te voegen. Nou hoef je inmijn ogen geen wandelroutes te verwijderen om dat te doen, en dat is ook wat Wandelnet dacht. Oude NS wandelingen kun je bij hen als OV wandeling vinden.

Klik hier om naar de NS wandelingen te gaan

3 – Natuurmonumenten

Als je ergens wandelroutes kunt verwachten, is het Natuurmonumenten wel. Naast wandelroutes hebben ze ook fiets-, hardloop- en kanoroutes, je kunt filteren op routes die geschikt zijn voor rolstoelers of kinderen, en je kunt ook kiezen voor speciale cultuur- of wildspotroutes.

Klik hier om naar Natuurmonumenten.nl te gaan

4 – Klompenpaden (+ app)

Ik heb de klompenpaden helemaal ontdekt tijdens mijn verblijf in Putten. Ze zitten geconcentreerd in midden Nederland, maar het zijn echt heerlijk rustige wandelroutes door boerenland en natuur. Duidelijk gemarkeerd, goede paden. De website is duidelijk en ze hebben ook een fijne routeapp.

Klik hier om naar Klompenpaden.nl te gaan

5 – Twents blokje om

Als import-Hengeloër vind ik dit echt prachtig: uitgebreide wandelingen bij mij in de buurt. Gewoon de website van Visit Twente. Dit zijn 5 routes van zeer verschillende lengte, de kortste is 15 kilometer en de langste wel 70!

Klik hier om het Twents Blokje Om te bekijken

6 – Wandelen in Overijssel app

Voor iets laangdrempeligere, kortere routes kan ik de app Wandelen in Overijssel van harte aanbevelen. Onder andere de Umfassungsweg en de route door Waterpark het Lankheet kun je hier vinden.

Je kunt de app downloaden in de App Store en Google Play.

7 – Wandelzoekpagina

Wandelzoekpagina is ook een heel fijne verzamelplek. Hier kun je onder andere de Groene Wissels en Trage Tochten vinden. Voor deze routebeschrijvingen moet je wel betalen: €2,50 voor één wandelinge, of €13,50 voor een jaarabonnement.

Klik hier om naar Wandelzoekpagina.nl te gaan

8 – Roots wandelboekjes

Jaja, natuurlijk kan ik Roots niet overslaan. Naast het Langste Natuurpad hebben ze ook meerdere boekjes rond een bepaald thema, zoals boswandelingen, wandelingen langs het water, of over landgoederen.

Klik hier om naar de webshop van Roots te gaan

9 – De Zwerver

Als er één boekhandel in Nederland gespecialiseerd is in wandelgidsen dan is het deze. Hun aanbod in wandelgidsen en kaarten voor Nederland, Europa en zelfs de Wereld is enorm, en daarnaast kun je ook heel goed bij ze terecht voor o.a. atlassen, fietsroutes, klimroutes, vaarroutes – you name it.

Toen ik een verjaardagscadeautje voor Lydia kocht, kwam ik erachter dat ze in Groningen zitten. Keertje langsgaan als ik weer eens in de buurt ben!

10 – Gegarandeerd onregelmatig

Ook gegarandeerd onregelmatig kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Ook hier kun je gidsen voor de Nederlandse lange-afstandspaden vinden, maar soms komen ze met heel bijzondere ideeën, zoals de mooiste vinex-wandelingen of wandelingen langs psychiatrische inrichtingen.

Klik hier om naar GegarandeerdOnregelmatig.nl te gaan

Dit artikel is voor het eerst verschenen in september 2018 en voor het laatst bijgewerkt in april 2021.

4 reacties
 • Wanda schreef:

  Kijk ook eens op wandelzoekpagina.nl, daar staan ook heel veel mooie routes.

 • Laura schreef:

  Ken je deze site al?
  https://planner.gps.nl/wandelroutes.html
  Is een handige site voor wandelen op routes in Overijssel als je een GPS kunt gebruiken.
  Er staan volgens mij vooral bestaande paaltjes routes op, dus ook zonder GPS te doen.

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven