Goed boek: Wat jij niet ziet – Ziya Tong

11 augustus, toevallig op mijn verjaardag, lanceerde Ziya Tong haar boek “Wat jij niet ziet”. Een boek over de blinde vlekken van ons als mens en maatschappij, dingen waar we eigenlijk nooit meer over na (willen) denken, omdat ze zo normaal geworden zijn. Denk aan waar ons eten vandaan komt, hoe onze energie gemaakt wordt, en waar ons afval blijft. Maar wat gebeurt daar eigenlijk precies, en wat voor gevolgen heeft dat voor ons als mensen, en voor onze planeet?

Waar gaat “Wat jij niet ziet” over?

Zoals ik al zei in de inleiding, Ziya Tong laat je onze maatschappelijke, sociale en culturele blinde vlekken zien. Ze staat stil bij dingen waar we nooit bij nadenken, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn, en bij dingen waarbij we niet wíllen nadenken, omdat ze oncomfortabel zijn om over na te denken.

Wat ik echt ontzettend goed vind, is de opbouw van het boek. Je begint rustig, met wat een blinde vlek eigenlijk is. Hoe we ontdekten dat er in ons oog zelf een blinde vlek. Hoe wetenschappers in de geschiedenis steeds meer manieren uitvonden om dingen te zien die we met het blote oog niet kunnen zien: kleine bacteriën en zelfs atomen, of de immense grootte van de kosmos. Maar naast de schaal waarop we dingen zien, zijn er ook andere soorten van waarnemen, die wij als mens niet, of alleen met hulpstukken, kunnen ervaren. Denk aan echolocatie, of het zien van infrarood- of UV-straling.

Langzaam duik je de diepte in, leer je over de geschiedenis van onze bio-industrie, waar en vooral waaróm dingen fout zijn gegaan. Spoiler alert: dit heeft vooral te maken met steeds efficiënter willen zijn, steeds maar meer en sneller en goedkoper willen zijn. Maar hetzelfde geldt voor onze energievoorziening en afvalverwerking.

In de laatste sectie van het boek laat Ziya Tong je zelfs nadenken over hoe vreemd onze abstracte indelingen van tijd en ruimte eigenlijk zijn, en hoe we ons daar slaafs naar voegen. Hoe we nauwelijks doorhebben dat we zelf constant gemonitord worden (dit deel doet me heel erg denken aan wat er in “Je hebt niks te verbergen” staat), maar dat er nauwelijks controle is op de gebieden die essentieel zijn voor ons eigen life support op aarde: de voedselvoorziening, energievoorziening en afvalverwerking.

Door het hele boek heen laat ze zien hoe ver wij onszelf mentaal verwijderd hebben van de natuurlijke kringlopen van de aarde, maar niet doorhebben dat we zelf nog steeds deel zijn van die kringlopen, en de balans zo erg verstoord hebben dat we al het leven op aarde in gevaar hebben gebracht.

“Het systeem” zoals we dat kennen, loopt op zijn eind, is niet langer houdbaar. Maar het systeem vervangen door een ander systeem werkt niet zomaar. De oplossing? Je moet de manier van denken veranderen.

Over de auteur

Ziya Tong is geboren in London, heeft in Hong Kong gewoond en woont nu in Canada. Ze is bekend geworden als presentatrice en producent van wetenschappeijke tv-programma’s op Discovery Channel. Ze zit in de raad van bestuur van het WNF in Canada. Deze combinatie van wetenschappelijk inzicht en liefde voor de natuur komt duidelijk naar voren in dit boek.

Fact file

Titel: Wat jij niet ziet

Auteur: Ziya Tong

Uitgever: UitgeverIJ

Taal: Nederlands, vertaald uit het Engels

Eerste druk: 2020

Genre / keywords: duurzaamheid, klimaatverandering, maatschappij, economie, technologie, industrie

Aantal pagina’s: 408

ISBN: 978-90-830586-1-0

Een aanrader als…

  • … je meer wilt weten over wat er buiten ons zicht om gebeurt om onze essentiële levensbehoeftes te vervullen;
  • … je nieuwsgierig bent naar hoe de wereld op dit moment in elkaar steekt;
  • … je open staat voor een compleet nieuwe kijk op de mens;
  • … je geïnteresseerd bent in wetenschap, maar geen droge artikelen kunt/wilt lezen.

Wat jij niet ziet is hier te koop:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

2 reacties
  • BeaG schreef:

    Bedankt voor je mooie stukje over dit boek.
    Het komt zeker op mijn lijst met boeken die ik nog wil lezen (ik lees veel).
    Het was ook mijn eerste kennismaking met jouw blog. Die ziet er goed uit! Ik ga zeker verder rondkijken.
    Ik wens je nog veel plezier met je blog!

  • Comments

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven