Zero waste swap: Wasbare wattenschijfjes

Een tijdje geleden heb ik een zakelijke bestelling gedaan bij Our Green Story, en om twee vliegen in één klap te slaan, heb ik ook direct een set wasbare wattenschijfjes gekocht. Ik draag niet meer zoveel makeup als vroegâh, maar wanneer ik mijn makeup eraf haal, kost dat toch gauw zo’n 1-2 wattenschijfjes per keer. Wattenschijfjes van katoen, en we weten allemaal hoe vervuilend de katoenteelt is. Tijd voor een duurzamere switch dus!

Waarom herbruikbare wattenschijfjes?

Wattenschijfjes worden doorgaans gemaakt van katoen, en in sommige gevallen van polyester, of een mix. Wanneer je dagelijks, of bijna dagelijks makeup draagt en verwijdert, tikt dat best wel aan!

En waar blijft dat allemaal wanneer je ze in de prullenbak gooit? Ten eerste heb je een plastic verpakking wanneer je traditionele wegwerpwattenschijfjes koopt. Daarnaast gooi je – afhankelijk van je makeupgebruik – tientallen tot honderden wattenschijfjes per jaar weg.

Voor polyester wattenschijfjes zijn fossiele grondstoffen gebruikt, en ze zullen nog honderden jaren blijven bestaan als afval. Katoenen wattenschijfjes zijn in theorie biologisch afbreekbaar, maar voor traditionele katoenteelt wordt een hoop vergif gespoten en enorm veel schaars drinkwater gebruikt voor irrigatie. Niet zo milieuvriendelijk dus.

Bamboe of katoen

Er zijn grofweg twee soorten wasbare wattenschijfjes: van katoen en van bamboe. Mijn voorkeur gaat uit naar bamboe, maar herbruikbare katoenen wattenschijfjes zijn niet per definitie “slechter”. Wanneer je graag katoenen schijfjes wilt, let er dan op het ze gemaakt zijn van biologisch katoen (geen gif, minder waterverbruik), of nog beter: gerecycled katoen of reststromen.

Mijn keuze

Ik heb herbruikbare wattenschijfjes van bamboe gekocht bij Our Green Story. Ik ken dit merk al een aantal jaar: ze zijn bekend van hun herbruikbare notitieboeken, maar hebben hun assortiment uitgebreid met meer kantoorartikelen van vegan leather en fijne zero waste producten.

Mijn set watjes wat een “Tweedekansje”: een productiefoutje dat tegen gereduceerde prijs werd verkocht. Want weggooien is zonde als het alleen een schoonheidsfoutje is!

Daarnaast was mijn bestelling plasticvrij verpakt, wat ook heel fijn is.

Hoe zit het met de milieubelasting van iedere keer wassen?

Om heel eerlijk te zijn: dit hoeft helemaal geen issue te zijn. Ik verzamel mijn wattenschijfjes en herbruikbare brillendoekjes in een wasnetje, en wanneer één van beiden bijna op is, was ik ze mee met de eerste zwarte of bonte was die ik draai. Zo hoef ik niet extra de wasmachine te laten draaien.

Hier kun je wasbare wattenschijfjes kopen

Edit mei 2022: Our Green Story lijkt de wattenschijfjes niet meer te verkopen, en focust zich meer op herbruikbare kantoorartikelen. Hier kun je nog wel terecht:

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven