Ik ontvang regelmatig mooie boeken van uitgeverij Kosmos, en afgelopen maand was dat niet anders. Eén van de pronkstukken is toch wel Wanderlust Europa. Paste niet door de brievenbus, was retezwaar, en ik stond echt een beetje verstomd met dat mooie boek in mijn handen. Wat ben ik toch een bevoorrechte blogger.

Wanderlust Europa is oorspronkelijk uitgegeven als Wanderlust Europe door uitgeverij Gestalten, telt 327 pagina’s, weegt 2 kilo en beschrijft 51 van de mooiste hikes in Europa. Dicht bij huis, geen vliegtuig nodig!

Het boek is opgedeeld in de secties West-, Oost-, Noord-, Zuid- en Centraal Europa. Handig!

Iedere hike heeft een eigen hoofdstuk met een beschrijving van het pad, basic info zoals de afstand en het niveau, 1 à 2 pagina’s met praktische info over overnachten, voedsel en navigatie, soms nog wat achtergrondinfo of een anekdote van één van de schrijvers, en natuurlijk een kaart met de belangrijste punten en hoogtepunten.

Achterin vind je nog een bonussectie met kort uitgelichte wandelingen die ook de moeite waard zijn.

Nu ben ik heel erg gevoelig voor dit soort boeken vol mooie foto’s gecombineerd met praktische info, en eigenlijk wil ik gewoon al die wandelingen een keer maken! Maar dit zijn de 12 die sowieso een plekje op mijn wishlist hebben veroverd:

1 – Pennine Way, Engeland

De eerste tocht van het boek begint voor mij op bekend terrein: Engeland. De Pennine Way. Staat al langer op mijn wishlist, om heel eerlijk te zijn. Heb als tiener zelfs al een keer met het begin kennisgemaakt, toen ik met mijn ouders en zusje een dagwandeling over Kinder Scout en Jacob’s Ladder maakte. Het omhoogklimmen in de droge rivierbedding is me altijd bijgebleven als de meest spectaculaire dayhike die ik tot nu toe gemaakt heb.

Startpunt Edale is in 11 uur vanuit Hengelo te bereiken met de trein, en vanaf Kirk Yetholm weer terug duurt niet veel langer. Yay!

2 – Cape Wrath Trail, Schotland

Okee, stiekem staat deze ook al langer op mijn wishlist, maar is nogal daunting: er is namelijk geen officiele route en je moet écht zelf navigeren door behoorlijk afgelegen gebied. Ofwel: Ik kan eerst nog wel wat meer langeafstandspaden ervaring gebruiken plus een goede navigatiecursus doen! Maar alle praktische informatie die ik hier heb gekregen, maakt het wel een minder eng idee 🙂

Ook hier kun je makkelijk met de trein bij je startpunt komen: Hengelo – Fort William is ongeveer 18 uur. Terug is lastiger: Je moet met de ferry van Cape Wrath naar Keoldale en van daaruit kun je met de bus en trein via Edinburgh weer in Hengelo komen. Nog steeds in minder dan 24 uur, dus yay!

3 – Melanontrail, Griekenland

Naast de UK, heb ik eigenlijk verrassend weinig van Europa gezien (Schoolreis Rome, beetje Duitsland, Noorwegen en een citytrip Plzen). De Melanontrail in Griekenland zag er echt ydillisch uit, en het Prodromosklooster lijkt me fantastisch om te zien. Landen waar ik de taal en de hiking-kampeercultuur niet ken, vind ik stiekem wel heel erg spannend. Gelukkig kan ik wel Grieks lezen, en is deze trail erg makkelijk op het gebied van navigatie, voedsel en water.

Van Hengelo naar het zuiden van Griekenland kost je 2 dagen met de trein en bus, en ongeveer 27 uur met de auto. Beiden hebben voor- en nadelen. Als je me de auto gaat, moet je die bij Stemnitsa of Lagkadia parkeren. Volgens Rome 2 Rio is je enige optie om terug bij je auto te komen om een taxi te nemen.

4 – Nationaal Park Plitvicemeren, Kroatië

Dit stukje paradijs in Europa staat al lange tijd hoog op mijn wishlist, maar again: het feit dat ik de taal en cultuur niet ken, maakt het echt heel spannend! Het boek behandelt 3 verschillende dagwandelingen in dit nationale park, en is ook duidelijk in welk deel heel populair en toeristisch is. Als je de kaart van dit hoofdstuk erbij pakt, zie je dat dat echt een heel klein stukje is en dus heel erg meevalt. Toegang kost je tegenwoordig een dikke 30 euro p.p., maar als ik de foto’s zie: totally worth it.

Met de auto ben je er in zo’n 13 uur vanuit Hengelo met de trein en bus kan het tussen de 16 en 26 uur duren, afhankelijk van welke route je neemt en of je de nachttrein pakt.

5 – Hornstrandirtrail, IJsland

IJsland lijkt me echt een prachtige plek om te wandelen, maar het feit dat je toch al gauw een vliegtuig moet pakken en dat het steeds toeristischer wordt, maakt het stiekem wel een twijfelgevalletje. Deze ontzettend afgelegen trail van enkele dagen in het noordwesten (en het Westelijk Hornstrandircircuit wat hier ook loopt) heeft echter een enorme aantrekkingskracht op mij.

Rome 2 Rio geeft geen vliegvrije opties, maar eenvoudig Googlen leert dat je met de Smyril Line vanaf Hirtshals (Denemarken) naar IJsland kunt varen. Krijg wel de indruk dat dit een cruiseschip is, wat ook niet bepaald duurzaam is. Er is OV op IJsland, maar om bij het begin van deze trail te komen, heb je een auto nodig.

6 – Faja de Pelay in de Ordesvallei, Spanje

Stiekem beginnen er ook best veel hikes in Spanje op mijn wishlist te verschijnen (ja echt, ik heb een heel Trello-bord opgedeeld in Nederland / UK / Scandinavië / rest Europa). De titel van dit hoofdstuk is “Het Europese antwoord op Yosemite Valley” en de openingsfoto is echt waanzinnig. Dit is een dagwandeling in het oudste nationale park van de Pyreneeën en één van de meest biodiverse gebieden van Europa. Ofwel: mijn eerste gedachte was “daar moet ik heen”.

Je kunt met het OV op verschillende manieren een hele eind komen, maar niet bij het startpunt zelf. Daar is toch echt een auto voor nodig. Vanuit Hengelo is het ongeveer 16 uur rijden.

7 – Rheinsteig, Duitsland

Hier ben ik al eens met de trein geweest, toen ik naar Zwitserland ging om een vriendin te bezoeken, en ik keek echt mijn ogen uit toen we lange tijd door het Rijndal reden. Wandelen moet dus minstens zo amazing zijn. Het wordt als een must-do hike genoemd als je geïnteresseerd bent in middeleeuwse geschiedenis, dus count me in!

In 4 à 5 uur kunnen we al met de trein in Bonn zijn, en van Wiesbaden terug naar huis is net zo makkelijk. Grote kanshebber om vrij snel na de Great Glen Way en het Pieterpad op onze agenda te komen.

8 – Harzer Grensweg, Duitsland

Nog een trail in Duitsland, iets korter. Deze voert door het gebied waar vroeger (lees: tot 1 jaar voor mijn geboorte – dat is opeens dichtbij) het IJzeren Gordijn stond. Nu is het een mega natuurcorridor van 12.500(!) km lang. De wandeling is echter een stuk korter (97 km) en in een weekje te doen. Leuk om er even kort tussenuit te zijn.

In nog geen 4 uur sta je vanuit Hengelo op station Borßum, vanaf daar is het ongeveer 5 km wandelen naar het startpunt Hornburg (negeer mijn LOTR fangirling vanwege deze naam). De terugweg vanuit Tettenborn is wat langer met een klein stukje bus en meerdere treinoverstappen, maar nog steeds niet meer dan een halve dag voor ons.

Het lijkt hier alsof er niks in Noorwegen en Zweden zit, maar die routes zijn zo noordelijk dat ze van de foto zijn gevallen 😉

9 – GR 57 Vallée de l’Ourthe, België

Oh man ergens in mijn achterhoofd weet ik wel dat de Ardennen heel mooi zijn, want dat vindt iedereen die er geweest is, maar ondanks het feit dat België ons buurland is, ben ik er nog nooit geweest. De foto’s zien er echt fantastisch uit, en de 2 weken over de GR 57 worden bestempeld als makkelijk, dus geen excuus om het niet te doen.

Vanuit Hengelo kunnen we met de trein naar Luik en vervolgens nog een klein stukje met de bus naar Barchon. In minder dan 6 uur. Vanuit eindpunt Diekirch kunnen we langs verschillende routes met bus en trein binnen 9-11 uur weer terug zijn.

10 – Mettelhorn, Zwitserland

Nee niet de Matterhorn. Wel met uitzicht op de Matterhorn! Ik ben niet per se een bergwandelaar. Meer een heuvelwandelaar. Maar die supergoed bewegwijzerde routes in Zwitserland maken het wel heel makkelijk om tóch eens uit mijn comfortzone te gaan en de hoogte op te zoeken. Deze wandeling is in 1 lang of 2 korte dagen te doen, niet al te moeilijk, en – heel fijn – goed bereikbaar.

Met de trein is het iets meer dan 12 uur van Hengelo naar Zermatt, en omdat ik al bekend ben met treinreizen in Duitsland en Zwitserland, en al een beetje lowkey gewandeld heb in Schaffhausen, is dit best wel een prima kanshebber voor misschien weer een solo avontuur.

11 – Via Alpina, Zwitserland

Ik weet niet of ik deze ga lopen, maar hij is wel f-ing spectaculair. Je komt langs o.a. de Sherlock-Holmes-waterval, Lauterbrunnen (Tolkiens inspiratie voor Rivendel) en een aantal superbekende bergtoppen.

In Wanderlust Europa klinkt het allemaal prima te doen (niveau: gemiddeld), maar toevallig heb ik laatst een video van Abbie Barnes gezien waar ze in Zwitserland tijdens een wandeling een stukje Via Alpina volgt, en dat is retesteil omhoog via zo’n klettersteig en ik weet niet of my poor nerves dat wel aankunnen met mijn hoogtevrees. Eerst maar eens wat laagdrempelige klettersteigs proberen…

Hengelo – Sargans is dik 10 uur met de trein en Montreux – Hengelo een kleine 12 uur. Thank you Zwitserland voor jullie goede treinnetwerk 🙂

12 – Camøno, Denemarken

Okee, de laatste! Deze komt uit de bonussectie. Eigenlijk wilde ik de helft daarvan ook nog noemen, maar deze blogpost is al zo lang. Maar deze springt er echt tussenuit. Heb er volgens mij al eens eerder vaag van gehoord. Een vrij jonge rondwandeling langs de krijtrotsen van het eiland Møn. Geclassificeerd als makkelijk en in 1-1,5 week te lopen.

Je kunt met de trein en een klein stukje bus in 12 uur in Stege zijn. Met de auto is dat 7 uur.

Je kunt Wanderlust Europa hier kopen:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven