Hoe kies je de perfecte wandelschoenen?

Een nieuw jaar, een nieuwe kans om veel te wandelen, kamperen en geocachen! Na het gedoe met mijn achillespezen (eerst de rechter, een jaar later de linker) merk ik dat ik veel meer waarde hecht aan hoe een schoen zit, dan hoe hij eruitziet. Ook op normale dagen loop ik graag op mijn wandelschoenen, gewoon omdat ze zo perfect zitten!

Als je veel wandelt, of van plan bent dat veel te gaan doen, of voor het eerst op wandelvakantie gaat, is het belangrijk om te investeren in écht goede schoenen. Zoveel mensen haken af en vinden wandelen “stom” omdat ze blaren krijgen – zo zonde! Helemaal niet nodig namelijk.

Maar hoe kies je nou die perfecte wandelschoenen?

1 – Mindset: Geen concessies

Als eerste moet je beginnen met de goede mindset: je wilt de perfecte wandelschoenen vinden. De schoenen die als gegoten zitten, die voelen alsof ze al zijn ingelopen, die voelen alsof je ze al jaren draagt. Zó voelt de perfecte wandelschoen.

Wandelen op niet-perfect zittende schoenen is een verschrikking. Imagine: blaren, schuurplekken, drukplekken, vermoeide en pijnlijke voeten, in extreme gevallen zelfs blessures – no thanks. Toch?

2 – Zorg voor voldoende budget

Als je wilt shoppen voor de perfecte wandelschoen, zorg dan voor voldoende budget. Niets is namelijk zo vervelend als een niet-perfect paar kopen omdat je voor het perfecte paar geen geld hebt. Sommige mensen hebben het geluk dat ze voor 100 euro klaar zijn, maar het kan ook zij dat jouw perfecte wandelschoenen meer dan 400 euro kosten.

Maar I’ll tell you what: It’s totally worth it! Zodra je jouw ideale paar hebt gevonden, wil je nergens anders meer op lopen. Dit zijn geen schoenen die je na één seizoen hebt afgetrapt – goede merken als bijvoorbeeld Meindl kunnen een leven lang meegaan.

3 – Wat voor soort schoen heb je nodig?

Wanneer je wandelschoenen gaat kopen, heb je een wereld aan keuze. Hoge schacht, lage schacht, extra ondersteuning, wintervoering, ultralight…

Ga eerst goed na wat je het meest op deze schoenen zult doen. Wandelen in heuvelachtig gebied? Trailrunning? Bergwandelingen, sneeuwwandelingen? Of wil je simpelweg een goed paar schoenen omdat je veel staat of loopt tijdens je werk? Ook dan loont het om eens naar wandelschoenen te kijken.

Er zijn verschillende types wandelschoenen, dit zijn de belangrijkste:

A – Lichte, soepele wandelschoenen
Geschikt voor kortere wandelingen, en makkelijk begaanbaar terrein, zoals bijvoorbeeld asfaltwegen en stevige, niet al te steile, Nederlandse grond.

B – Stevige wandelschoenen
De meest verkochte categorie. Geschikt voor langere wandelingen op lastiger terrein. Hiermee kun je prima in Schotland of de Alpen wandelen. B-schoenen zijn doorgaans stevig, waterdicht en ademend.

A/B – Het midden tussen de A- en B-categorie.
Geschikt voor mensen die dol zijn op wandelen, maar liever geen al te zware schoen dragen. Ook erg populair.

C – Zware wandelschoenen
Ga je echt zware wandelingen doen, op onzeker terrein, van het pad af, de jungle in of iets wat grenst aan bergbeklimmen light? Deze categorie schoenen geeft je extra steun.

D – Zware bergschoenen
Dit zijn zeer stevige schoenen met een vrij hoge schacht en stijve zool. Ze zijn ontworpen om stijgijzers aan te bevestigen, speciaal voor bergbeklimmen dus.

Trailrunners – Hardloopschoenen voor moeilijk terrein
Vaak van ademend materiaal, soms zelfs gedeeltelijk mesh. Populair onder mensen die grote trails lopen als bijvoorbeeld de PCT of de AT. Omdat ze zo licht zijn en snel drogen, is het geen probleem als ze onderweg nat worden bij het oversteken van een rivier of tijdens een regenbui.

4 – Wat voor voeten heb je?

De meeste wandelschoenmerken hebben alle bovenstaande opties wel in het assortiment. Maar het ligt aan de vorm van je voeten welk merk het beste bij je past.

Zelf heb ik een heel brede voorvoet, mijn tenen hebben vaak te weinig ruimte. Ik kom dus eigenlijk automatisch uit bij Meindl. Ik heb dik 10 jaar op Meindl Bernina’s gelopen, maar toen ik nieuwe schoenen nodig had, was dat model helaas uit het assortiment. Gelukkig hebben ze tegenwoordig een vervanger die nog nét een stukje breder is en al mijn tenen de ruimte geeft die ze nodig hebben: de Meindl Matrei. Ik ben nog nooit zo goed geslaagd in een schoenenwinkel!

Heb je juist een vrij smalle voet, dan kom je vaak uit bij Lowa, heb ik me laten vertellen. Zo is er voor iedere voet wel een perfecte schoen te vinden!

Persoonlijk heb ik trouwens een beetje mijn twijfels bij tweedehands wandelschoenen: aan de ene kant zijn ze al helemaal ingelopen, maar aan de andere kant zijn ze daardoor gevormd naar andermans voeten, met andere bultjes en uitsteeksels die dus op andere manieren de schoen rekken en slijten dan wat misschien bij jouw voet past.

5 – Passen en proberen

Pas wandelschoenen ALTIJD en loop er uitgebreid op om te kijken of ze écht lekker zitten! Dat je altijd lekker hebt gelopen op model X van merk Y is geen garantie dat dat opnieuw jouw perfecte paar is. Misschien zijn je voeten toch iets veranderd, gewend geraakt aan een steeds slechter dempende schoen (guilty!) of heeft het merk gewoon een nieuw model wat beter is voor jou. Het heeft dus zeker wel zin om je oude schoen als uitgangspunt te gebruiken, maar houd er niet fanatiek aan vast.

Ben je in een winkel, geef dan altijd aan dat een schoen toch net niet zo perfect is als je had gehoopt, dat je toch nog graag iets anders probeert. Al houd je de verkoper urenlang bezig – it’s their job en zij willen natuurlijk ook dat je 100% tevreden naar huis gaat.

Ben je niet zo’n winkeltype, dan is online kopen ook een goede optie. Met het retourrecht heb je 14 dagen de tijd om die schoenen binnenshuis eens even goed uit te proberen. Het fijne is dat je dan ook niet à la minute je keuze hoeft te maken.

6 – Inlopen

Ja, ook als je schoenen hebt gevonden die al voelen alsof ze zijn ingelopen, is het toch een goed idee om te doen. De zool en het binnenwerk van alle schoenen zijn altijd net een beetje anders, waardoor je voeten ook net iets anders belast worden. Zo kun je ook van schoenen die fantastisch voelen, opeens heel zere voeten krijgen of de boel overbelasten.

Draag ze dus eerst een tijdje binnenshuis en maak er een paar korte wandelingen mee. Daarna zijn ze klaar voor het grote werk!

7 – Verzorg je schoenen goed

Als je dat perfecte paar wandelschoenen eindelijk gevonden hebt, en er die paarhonderd ekkies voor hebt neergeteld, dan wil je natuurlijk ook dat ze zo lang mogelijk mee gaan. Verzorg ze daarom goed!

Schoonmaken
Maak je schoenen altijd schoon na een lange wandeltocht. Laat modder hard worden en borstel die eraf, veeg stof eraf met een vochtige doek.

Onderhoud
Koop bij je schoenmaker de juiste spuitbus, crème of leervet om je schoenen waterdicht te houden. 1x per maand even onderhouden is voldoende. Zelf doe ik het ook na een lange of uitzonderlijk natte / vieze tocht.

Reparaties
Veel grote merken bieden een reparatieservice. Je kunt dan je schoenen opsturen of inleveren bij een outdoorwinkel voor bijvoorbeeld verzoling. Zo weet je zeker dat je de zool krijgt die bij dat model hoort. Een andere optie is de lokale schoenmaker. Is goedkoper, maar dan krijg je doorgaans wel een standaard Vibram-zool. En voor kleine reparaties is het natuurlijk chill.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven