Mooi buitenboek: Wandellust van Cynthia Schultz

Maanden geleden had ik hem al gepreorderd. Maar omdat Cynthia het niet zo verantwoord vond om in mei een wandelboek te lanceren, terwijl het advies was om zoveel mogelijk thuis en lokaal te blijven, werd de releasedatum opgeschoven. Afgelopen maand had ik hem eindelijk in mijn brievenbus: haar boek Wandellust. Dit is wat ik ervan vind.

Waar gaat “Wandellust” over?

Met Wandellust neemt Cynthia je mee in één van haar meest geliefde hobbies: wandelen. En dan niet op een superopzichtige, megasportieve manier, maar op een fijne en ontspannen manier. Voor iedereen toegankelijk. Jong, oud, arm, rijk, dik, dun: iedereen kan wandelen. In je eigen tempo, zo lang of kort als je zelf wilt.

In dit boek laat ze per provincie haar favoriete wandelplekken zien, met prachtige foto’s. Zo heeft ze bijvoorbeeld een hoofdstuk over het Buurserzand, vlak bij ons in de buurt. Kunnen we op de fiets heen, zo dichtbij! Maar ook haar geliefde Terschelling komt aan bod, en een aantal plaatsen waar wij zelf met het Roots Natuurpad langs zijn gekomen, en waarvan ik dus kan beamen dat ze de moeite waard zijn: het Noordlaarderbos (+ Vijftig Bunder), het prachtige Vechtdal. En ik raak steeds meer nieuwsgierig naar de provincies waar ik in mijn hele dertigjarige leven nog nooit ben geweest: Zeeland, Limburg.

Tussen al deze mooie wandelgebieden geeft ze tips om meer uit je wandeling te halen. Ze legt uit hoe een wandelmeditatie werkt en vertelt over de basis van vogelspotten. Ook laat ze een boswachter aan het woord en geeft ze tips voor wandelen met kinderen (en zonder kinderen, maar mét wijn).

Wat ik heel fijn vind is dat ze bij ieder wandelgebied aangeeft hoe het zit met honden: mogen ze er überhaupt komen? En zo ja, los of aan de lijn? Natuurlijk bedoelt zij dat voor hondeneigenaren, maar ik met mijn hondenangst heb er ook heel veel aan! Zo is het makkelijk om eens te kiezen voor een wandeling waarvan ik zeker weet dat ik niet opeens besprongen, besnuffeld en afgelebberd word.

Dit boek is geen boek vol wandelroutes. Volgens Cynthia ben je dan alleen maar bezig met de routebeschrijving en navigeren. Ze laat je alleen zien waar je volgens haar het mooiste kunt wandelen. Het is aan jezelf om daar dan lekker rond te struinen. Natuurlijk geeft ze wel tips voor de lekkerste koffie en restaurantjes voor na afloop.

Over de auteur

Cynthia is denk ik Nederlands bekendste lifestyleblogger, en zij was in 2008 één van de inspiratiebronnen voor mij om ook te gaan bloggen. Het is grappig om de overeenkomsten te zien: we zijn ongeveer even oud, zijn allebei begonnen als beautyblogger en allebei geswitcht naar een lifestyleblog met onderwerpen waar we meer bij voelen en blij van worden. Ik groei als lezer een beetje met haar mee, als het ware, net als vroegâh met de “Hoe overleef ik”-serie en Harry Potter. Tegenwoordig schrijft ze veel over lekker eten, reizen, ontspannen, goede wijn en van het leven genieten.

Een aanrader als…

  • … je graag in de winter met een boek, dekentje en goed glas wijn op de bank kruipt om inspiratie op te doen voor het komende wandelseizoen;
  • … je wel eens wilt gaan met wandelen in de natuur, maar echt geen idee hebt hoe en waar;
  • … je houdt van fijne moody natuurfotografie. Het is echt een mooi koffietafelboek!

Fact file

Titel: Wandellust

Auteur: Cynthia Schultz

Uitgever: Kosmos

Taal: Nederlands

Eerste druk: 2020

Genre / keywords: wandelen, naar buiten, bewegen, toerist in eigen land, ontspannen

Aantal pagina’s: 191

ISBN: 978 90 215 7501 8

Wandellust is hier te koop:

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven