Wandelen rond Schaffhausen en de Rheinfall

Half Augustus was ik op bezoek bij een oude vriendin die naar Zwitserland is verhuisd. Ze woont in het stadje Schaffhausen, met een prachtig oud centrum, en de epische Rheinfall op loopafstand. De Rijn is in Zwitserland zo ongelofelijk anders dan in Nederland – niet van dat nare, modderige, donkere water, maar doorzichtig en fris en ronduit prachtig!

Het gebied rondom Schaffhausen nodigt ontzettend uit tot wandelen: op iedere heuvel vind je wel wijngaarden, en overal vind je appel-, peren- en pruimenbomen, en allerlei verschillende (eetbare en niet eetbare) soorten bessen. Een paradijs! En ja, we hebben stiekem een paar druiven geproefd op onze wandeling. Ja, ik heb ook een appel geplukt “in het wild” en opgesnoept. Heerlijk.

De Rheinfall ligt op loopafstand van het centrum van Schaffhausen. De eerste dag zijn we dus ook direct even bij de waterval gaan kijken! Ook zijn we een dagje de heuvels in gelopen en heb ik een dag in mijn eentje een rondje gelopen. Beide wandelingen was de Rheinfall de uitvalsbasis.

Burg Munot – Rheinfall

Als startpunt neem ik maar even een lekker duidelijk punt in Schaffhausen: het fort Munot. Leuk om ook hier even rond te kijken – ze hebben een parkje met herten en een mooie rozentuin. Vanaf de zuiduitgang van het fort kun je via de Munotstieg bij de Rijn uitkomen. Sla rechtsaf en loop langs de Rijn, langs een paar bruggen, helemaal naar de Rheinfall. Zo simpel is het!

Al vrij in het begin laat je de drukke weg waar je langs loopt achter je en de rest is een heerlijke wandeling tussen de Rijnoever en bloemrijke achtertuinen. Absoluut geen straf!

Dachsen & Schloss Laufen

Er zijn in de buurt van de Rheinfall een hoop wandelborden te vinden. Ook rolstoelwandelingen! Deze route bevat geen trappen, maar om nou te zeggen dat sommige van de wegen rolstoelvriendelijk waren… Het was af en toe ook een beetje een gepuzzel, omdat sommige stukjes waren afgezet en omgelegd toen ik er was. Maar het was heel goed te doen!

Eerst ben ik gewoon met de stroom touristen mee langs de viewpoints naar het restaurant gelopen. Hier heb je ook een snackbar en een paar kraampjes. Ook heb je hier de kans om het duurste patatje van je leven te eten (6,50 franc, ofwel 5,70 euro!). Vanaf hier heb ik de rolstoelbordjes 896 gevolgd naar de parkeerplaatsen, en vervolgens via de Nohlstrasse naar een gehuchtje dat volgens Google Maps geen naam draagt (of het is een deel van Dachsen).

Hier word je naar een brug gedirigeerd, waarna de route door Dachsen voert en je uiteindelijk via de Rheinfallstrasse bij Schloss Laufen uitkomt. Vanaf hier ben ik naar Flurlingen gelopen, twee keer onder de snelweg door gestoken, afgedaald naar de Rijn en vervolgens langs het water helemaal teruggelopen naar Schaffhausen.

Eenmaal daar kun je teruglopen naar Burg Munot of neerstrijken bij Güterhof.

Rheinfall – Osterfingen

Dit deel is eigenlijk een losstaande wandeling van Outdoor Active. Het startpunt ligt in een wijk vlakbij de Rheinfall. Ook hier loop je lekker met de toeristen mee om de Rheinfall heen. Op een gegeven moment, voordat je bij de souvenirshop komt (ongeveer tegenover Schlössli Wörth), loopt een paadje omhoog naar het noorden van de Rheinfallquai richting de Rheinfallstrasse.

In de betreffende wijk hebben we gauw nog wat hiking snackies gescoord bij een supermarktje en wat verderop was het beginpunt van de wandeling naar Osterfingen, duidelijk aangegeven met een bordje.

Vanaf hier is het makkelijk: de wandelroute is aangegeven met gele bordjes en gele geschilderde ruiten. Je loopt een groot deel door het bos, en bijna op het eind stuit je op een verborgen ruïne. Ja, je kunt naar boven klimmen. Nee, dan heb ik niet gedaan in verband met hoogtevrees. Na de ruïne moet je een eind heel steil naar beneden haarspelden. Mensen met meer hoogtevrees zouden dit als eng kunnen ervaren, ik voelde me zelf nog best comfortabel zonder wandelstok. We zijn in ieder geval heelhuids beneden gekomen!

Wanneer je in Osterfingen aankomt, kom je uit op een wat grotere weg (Dorfstrasse). Linksaf is bushalte Lindenhof. Hier kun je de bus naar Wilchingen pakken, vanwaar je de trein terug naar Schaffhausen kunt nemen.

Hier kun je de routes vinden

7 reacties
 • Wanda schreef:

  Leuk om te lezen! Wij zijn er zelf in juni geweest toen we vanuit de Elzas richting Vorarlberg zijn gereden. Echt prachtig om te zien!

 • Saskia schreef:

  Ziet uit als een prachtig gebeid. Heb dit ooit eens op de “te bezoeken” lijst gehad toen we nog regelmatig in het zwarte woud kwamen met de motoren. het is erg helaas (nog) niet van gekomen.

 • Ziet er heel gaaf uit! Zwitserland staat al jaren op mijn (lange!) wishlist!

 • yaya schreef:

  hier zou ik graag tussen het wandelen door pootje willen baden 🙂 als dat mogelijk is nog beter een badpak meenemen

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven