11x wandelen in Putten en omstreken

Een tijdje geleden bood mijn achternicht Kim haar chalet te huur aan op Facebook. Ik was ontzettend toe aan even een andere omgeving, dus sprak ik met haar af dat ik er begin maart een tijdje kon verblijven, beetje een solo workation idee. Er valt ontzettend veel te wandelen in Putten, dus daar heb ik flink van genoten. In deze blogpost een overzicht van de mogelijkheden!

Klompenpaden

In de buurt van Putten heb je ontzettend veel klompenpaden! Dit zijn fijne rondwandelingen door het boerenland. De paden zijn goed aangegeven met bordjes, en wat ik heel fijn vind: op grote delen moeten honden aan de lijn en op sommige stukken zijn ze zelfs verboden. In de 10 dagen dat ik in Putten was, heb ik meerdere klompenpaden gelopen. De rondjes zijn zo’n 15 km, maar hebben soms doorsteekjes om de route te verkorten of juist verlengstukken.

1 – Hoeverveldpad

Lengte: 20 km

Deze wandeling start op station Putten. Het begin van de wandeling is wat saai, langs wegen met behoorlijk wat verkeer Je loopt langs landgoed De Vanenburg (tegenwoordig een hotel / vergaderlocatie), en moet een brede sloot over met een trekpont (best zwaar in je eentje maar zo cool!) en uiteindelijk kom je aan bij de randmeren, waar je een enorm eind over de dijk kunt lopen. Dit was echt amazing, want er waren ZO VEEL VOGELS. Echt gaaf. Ik liep op een vrij regenachtige dag, maar die vogels maakten alles goed.

2 – Huinerpad

Lengte: 15 km

Dit was het eerste klompenpad wat ik liep. Dit rondje ligt ten zuiden van Putten en er zijn twee aanlooproutes: één vanuit het centrum, één vanaf de N303. Ik verbleef in Krachtighuizen, dus stak simpelweg de N303 over en pikte het rondje op een random punt op. Het Huinerpad loopt vooral door/langs weilanden, af en toe wat bosgebied, over traditionele kerkpaden en langs veel mooie boerderijen.

3 – Norderpad

Lengte: 12 km

Het Norderpad ligt ten noorden van Putten en is een wat kleiner rondje. Een fijne afwisseling tussen bos en weiland, en overlapt voor een klein deel bij Landgoed Vanenburg met het Hoeverveldpad. Ik wilde de route eerst met de klok mee lopen, maar kwam vrij in het begin een losse herdershond tegen op het pad zonder baasje in de buurt. Dat was heel spannend, maar gelukkig liep hij maar een klein stukje achter me aan toen in terugliep (hart in mijn keel). Ik besloot een doorsteekje te pakken en de route tegen de klok in te lopen.

4 – Oldenallerpad

Lengte: 12 km

Dit klompenpad heb ik zelf niet gelopen, maar ik kruiste het tijdens het Huinerpad. Een goede reden om een keer terug te komen! Het ligt iets verder van Putten dan de andere 3 paden, maar belooft minstens net zo mooi te worden. Ik zag tijdens het Huinerpad dat het Oldenallerpad door een gebied van Natuurmonumenten loopt en ving een glimp op van heidevelden. Ook kom je langs kasteel Oldenaller.

Je kunt de klompenpaden-app hier gratis downloaden.

Boswandelingen

Als je gaat wandelen in de buurt van Putten, kom je waarschijnlijk voor de mooie bossen: Het Speulder- en Sprielderbos en Landgoed Schovenhorst. Ik heb een aantal boswandelingen gemaakt, waaronder de epische 3 Bosschenwandeling.

5 – Landgoed Schovenhorst – Bomentuinenwandeling

Lengte: 2,5 km

Dit was de eerste wandeling die ik maakte toen ik in Putten was. Mijn aanlooproute vanuit Krachtighuizen liep door het Driecontinentenbos. De wandeling is kort, maar er is enorm veel te zien. Ik wist niet dat er zó veel verschillende soorten naaldbomen waren! Heel indrukwekkend. Aangegeven met groene paaltjes.

Het complete verslag kun je hier vinden.

6 – Landgoed Schovenhorst – Boswandeling

Lengte: 4 km

Er lopen 3 wandelroutes over Landgoed Schovenhorst. Deze boswandeling voert door het Arboretum, Josinapark, Kolkbos en Driecontinentenbos. Hij is gemarkeerd met gele paaltjes.

7 – Landgoed Schovenhorst – Cultuurhistorische Route

Lengte: 8 km

Dit is de langste route van Landgoed Schovenhorst, aangegeven met rode paaltjes. Je komt door het Grote en Kleine Pinetum, door het Josinapark en Driecontinentenbos. Daarnaast voert de route langs een aantal oude grafheuvels (daar heb je er echt superveel van in de buurt). Bij de brasserie en het museum op het landgoed kun je een boekje kopen met uitgebreide verhalen voor bij de route.

Meer informatie over wandelen op Landgoed Schovenhorst vind je hier.

8 – 3 Bosschenwandeling

Lengte: 25 km

Toen ik deze op de website van de VVV zag staan, móést ik hem natuurlijk wandelen. Een lekker lange wandeling, helemaal in bosthema! De routebeschrijving kostte €2,95, dus daar hoef je het niet voor te laten. Ik liep de route op een maandag en het was echt zooo rustig en verstild, heerlijk! Natuurlijk zie je heel veel bomen, maar je komt ook langs oude grafheuvels en wel 2 onderduikershollen uit de Tweede Wereldoorlog.

Meer over de 3 Bosschenwandeling vind je hier.

Langeafstandsroutes

Tijdens mijn wandelingen kwam ik regelmatig markeringen tegen van diverse langeafstandsroutes. Natuurlijk episch om in hun geheel te lopen, maar je kunt ook heel goed een stukje van de route ontdekken en er met behulp van een kaart of navigatieapp zelf een rondje van maken.

9 – Zuiderzeepad

Lengte: 536 km

Een rond”je” om het IJsselmeer. Bij Putten in de buurt kun je etappe 11 lopen, van Nijkerk naar Ermelo (15,4 km). Ga met de trein van Putten naar Nijkerk, en aan het eind van Ermelo weer met de trein naar Putten. Het station van Ermelo ligt wel een eindje uit de route.

10 – Westerborkpad

Lengte: 340 km

Deze route loopt van Amsterdam naar voormalig concentratiekamp Westerbork. We zijn tijdens het Roots Natuurpad de kenmerkende bordjes al tegengekomen bij Westerbork zelf (standaard LAW wit-rood, maar dan met een prikkeldraadsymbool toegevoegd), en ik was verrast ze bij Putten ook tegen te komen. Tijdens mijn verblijf leerde ik dat Putten een indrukwekkende WO2-geschiedenis heeft. Het pad loopt dwars door Putten en je kunt hier etappse 11 en 12 lopen.

11 – Veluwe Zwerfpad

Lengte: 375 km

Putten ligt aan de rand van de Veluwe. Het Veluwegebied is namelijk veel groter dan enkel de nationale parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. Het Veluwe Zwerfpad is meer een groot spinnenweb dan een A naar B route of rondwandeling. Bij Putten vind je etappes 5 en 6, die allebei door het Speulder- en Sprielderbos lopen.

Meer informatie over de langeafstandsroutes vind je op Wandelnet.

Overnachten in de buurt

Leuke huisjes in de buurt vind je via Natuurhuisje.nl.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven