Wandelen in de Maashorst tussen Exmoor pony’s en taurossen

Natuurgebied de Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant tussen de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd en Oss. Het gebied kent vele wandelpaden en ook een uitgebreid netwerk van fietsroutes voor (tour)fiets en mountainbike.

Deze gastblog is geschreven door Mascha Bongenaar

Maashorst in mijn achtertuin

Natuurgebied de Maashorst ligt hemelsbreed op zo’n 2 kilometer van mijn woonplaats Uden. Met onze drie jongens (9, 7 en 4 jaar) komen wij graag in de Maashorst om te wandelen, te fietsen en spelen. De grote diversiteit aan natuur maakt het een mooi wandel- en fietsgebied. Er zijn heidegebieden, loof- en naaldbossen en zandverstuivingen met vennen.

Een deel van het natuurgebied is aangewezen als begrazingsgebied voor wilde grazers. Binnen de wildhekken kun je er Exmoor pony’s en taurossen tegenkomen. Ook leven er wisenten in een gebied ontoegankelijk voor bezoekers, maar af en toe kun je ze spotten van achter de hekken.

Wandelroutes Slabroek

Eind juni kwam het er eindelijk eens van om een wandelroute vanaf bezoekerscentrum Slabroek in Uden te wandelen. Er zijn vanaf het bezoekerscentrum een zevental routes te lopen, allemaal tussen 3 en 8 kilometer. Een route is volledig verhard, en daardoor ook geschikt voor rolstoelers.

Ik koos ervoor de wandeling over Hoog en Laag Slabroek (blauwe paaltjes) en De Vijf Landschappen (gele paaltjes) achter elkaar te wandelen samen met een vriendin. Deze wandelingen komen beiden weer uit op het beginpunt, waardoor we een klein stukje twee keer lopen. Maar de gecombineerde wandeling van 9 kilometer is een aantrekkelijk tochtje op een doordeweekse dag.

Hoog en Laag Slabroek

De route begint langs de akkerbouw in natuurgebied de Maashorst. Al vlot komen we langs een stuk historie: er zijn hier grafheuvels en urnenvelden gevonden van 2000 voor Christus.

Het pad gaat via aangelegd naaldbos (voorheen voor houtkap bedoeld) en heide door het beekdal van Laag Slabroek, waar een aantal beken stromen. Daar staan we plotseling oog in oog met een kleine kudde wilde Exmoor pony’s. De paarden staan te grazen op het grasland en lijken geen erg te hebben in wandelaars. Maar het blijven wilde dieren en we lopen er met een ruime boog omheen.

De Vijf Landschappen

Als we terug zijn bij het bezoekerscentrum volgen we de gele paaltjes. Hier wandelen we door loofbos, en steken we over naar de grote heide van Slabroek. De heide staat er nu groen bij, maar aan het einde van de zomer is het hier een prachtig schouwspel met paarse bloeiende heide.

Als we het begrazingsgebied inlopen over de wildroosters zijn we weer op onze hoede. En we treffen het vandaag; binnen 100 meter spotten we een grote groep wilde taurossen met kalfjes. Te voet voelt het ook meteen spannend. Dit zijn erg grote beesten, en ze hebben enorme hoorns. We bekijken ze vanaf een afstand, maar als ze gaan lopen blijven wij ook niet stil staan en wandelen vlot door.

We gaan verder langs de rustige vennen en de graslanden die in deze tijd van het jaar vol wilde bloemen staan. We doorkruisen ook de Wijstgronden. Wijst is een bijzonder fenomeen in deze streek, waar door de Peelrandbreuk hoger gelegen gronden toch nat en drassig zijn, wat zorgt voor unieke flora en fauna.

Het laatste stuk van het pad is hetzelfde stuk als de blauwe route en zo zijn we weer terug bij het bezoekerscentrum. Een prachtige wandeling, die niet te lang is, maar toch een unieke kijk geeft op dit prachtige natuurgebied in Brabant.

Fact file: Wandelen in de Maasthorst

  • Wandeling: Wandelroutes Slabroek, gemarkeerd met gele en blauwe paaltjes, waardoor je geen routebeschrijving nodig hebt. Meer inhoudelijke uitleg krijg je wel in de leaflets, die je voor 2 euro koopt bij het bezoekerscentrum.
  • Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Slabroek is goed bereikbaar vanaf de A50 en heeft een net parkeerterrein op zo’n 500 meter van het centrum.
  • Lengte / tijd: 9 km, wij hebben er 1,5 uur over gedaan, ook goed te doen met kinderen
  • Moeilijkheidsgraad: Goed begaanbare paden, af en toe wat mul zand. De route is duidelijk gemarkeerd met gekleurde paaltjes.
  • Horeca: Bij het bezoekerscentrum kun je lekker zitten op het terras, met ernaast een leuke speeltuin voor kinderen, met een kopje koffie en iets te eten of snoepen. Daar kies ik in de praktijk niet voor, omdat ik zo dichtbij woon. Ik parkeer mijn fiets bij het centrum en ga op pad met een flesje water, dat is genoeg.

Onze wandeling

  • Tijd van het jaar: Eind juni, dinsdag
  • Weer: Zonnig, rond de 21 graden.
  • Kleding: Zomerkleding, goede schoenen zijn aan te raden
  • In de rugzak: 1 liter water

Over Duurzame Keuzes

Mascha Bongenaar is de blogger achter het roer van DuurzameKeuzes.com. Ze is getrouwd en moeder van 3 jongens. Ze schrijft over duurzame lifehacks, deelt kidsproof vega(n) inspiratie, en schrijft over de duurzame keuzes die ze in haar leven maakt.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven