Zo maak je je wandel- en kampeeruitrusting klaar voor het seizoen

Het kampeerseizoen komt er weer aan! Wanneer je weer lekker naar buiten gaat, is het handig om je wandel- en kampeeruitrusting op tijd na te lopen of alles nog heel en schoon is en goed werkt. Zo kun je op tijd dingen repareren of vervangen en kom je tijdens je trip zelf hopelijk niet voor verrassingen te staan.

Tijdens het paasweekend heb ik foto’s gezien van een aantal heel dappere vrienden en vriendinnen die ondanks de sneeuw, hagel en horizontale ijsregen met de tent op pad zijn gegaan. respect! Ik ben zo iemand die liever wacht tot het nog een paar graadjes warmer is #koukleum 🥶

Ondertussen houd ik me bezig met de volgende klusjes:

1 – Tent controleren

Is de tent nog waterdicht? Zijn er geen weerplekken in gekomen? (Als je hem goed droog hebt opgeborgen, zou dat wel goed moeten zitten…) Zijn de haringen niet verroest? Zijn de elastieken niet uitgedroogd?

De makkelijkste manier is om je tent even op te zetten in de achtertuin, of als je die niet hebt, een grasveldje in de buurt. Als je je twijfels hebt over de waterdichtheid, zijn er verschillende middeltjes om je tent mee te impregneren.

Let goed op dat jouw impregneermiddel past bij het materiaal waar je tent van gemaakt is: katoen en polyester hebben verschillend onderhoud nodig.

2 – Is je regenkleding nog waterdicht?

Als je net zo bent als ik, heb je je wandel/kampeerkleding ook lekker in de winter gedragen. Je merkt dan vanzelf of de waterdichtheid wat is afgenomen. Dit kun je makkelijk herstellen door je regenkleding voorzichtig te wassen en opnieuw te impregneren met een gespecialiseerd middel, zoals Nikwax. Ja, is vrij prijzig, maar worth it. Niet is zo zuur als een niet-waterdichte regenjas!

3 – Doet je brandertje het nog?

Test buiten op een stevige stenen ondergrond (bijvoorbeeld het terras) of je brandertje nog goed werkt. Zitten er geen belangrijke gaatjes verstopt? Check direct of je nog genoeg gas hebt en koop eventueel een reserveblikje.

Ben je echt toe aan iets nieuws, check deze blogpost dan. Hier vergelijk ik verschillende kookmethodes en heb ik aandacht voor onder andere de duurzaamheid, kooksnelheid, gebruiksgemak en beschikbaarheid van brandstof.

4 – Passen je kleren nog?

Nee maar serieus. Trek even je wandelbroek aan, ga op je hurken zitten, check of hij nog goed zit. Vooral als vrouw is het handig om dit even te checken, omdat door hormoonschommelingen je gewicht ook nog wel eens wil schommelen. Of wanneer je nog jong en in de groei bent. Last-minute voor een trektocht nog een nieuwe, fijne wandelbroek moeten vinden is echt geen pretje (ik spreek uit ervaring).

5 – Schoenen invetten

Eigenlijk moet je het hele jaar goed voor je schoenen zorgen, maar toch wil ik het nog even noemen. Vooral als je je wandelschoenen ook als winterschoenen gebruikt (zoals ik), kunnen ze wel wat extra liefde en aandacht gebruiken. Ik heb leren schoenen van Meindl, en weet dat wel 10 jaar mee kunnen gaan als je er maar goed voor zorgt.

Draag je ze veel, vet ze dan iedere maand eventjes in. Je kunt schoenvet kopen bij de schoenmaker of de Bever, maar zelf maken is ook zo gedaan.

Hoe loop jij je wandel- en kampeeruitrusting na?

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven