6 voordelen van niet met het vliegtuig reizen

Vliegen is voor veel mensen nog steeds de voorkeursmanier van reizen, ook al is het ontzettend slecht voor het milieu. Er wordt vaak erg negatief gedacht over op vakantie gaan met de trein of bus: het zou duur zijn, langzaam, moeilijk. Terwijl dat lang niet altijd waar is. Er zitten zelfs voordelen aan niet met het vliegtuig reizen!

1 – Beter voor het milieu

Ten eerste is het natuurlijk veel beter voor het milieu om niet te vliegen. Vliegen veroorzaakt ontzettend veel uitstoot, en er wordt vanuit de politiek en de branche zelf nauwelijks wat gedaan om die uitstoot daadwerkelijk te verlagen. Minder mensen die vliegen, dat is natuurlijk niet winstgevend…

Daarom is het belangrijk om zelf het heft in handen te nemen en een duurzamere keuze te maken. Hoe meer mensen dat doen, hoe sterker het signaal!

2 – Kampeerbrandstof kan gewoon mee in je bagage

Als je vliegt, wordt er superstreng gekeken naar wat je allemaal wel en niet mee mag nemen. Licht ontvlambare stoffen zijn uit den boze – brand in een vliegtuig op kilometers hoogte is wel het laatste wat je wilt.

Als je met de auto gaat kamperen, of met de trein ergens heen gaat, is dat allemaal een stuk minder streng, omdat er minder ontploffingsgevaar is. Je blikjes campinggaz, esbitblokjes of alcoholgel kunnen gewoon mee in je bagage. Zo hoef je op je bestemming niet eerst op zoek naar een kampeerwinkel!

3 – Ook je zakmes kan gewoon mee

In het vliegtuig zou dat waarschijnlijk ook wel kunnen, maar alleen in je ruimbagage. Maar als je een mooi zakmes hebt en je vergeet dat, dan wordt hij gewoon ingenomen. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand een EHBO-schaartje moest inleveren in verband met veiligheidsregels, omdat de punten niet waren afgerond. Als je niet met het vliegtuig gaat, is zo’n zakmes helemaal geen probleem.

4 – Je wandelstokken blijven heel

My god, wat is dit een gedoe zeg! Ik ben 2x met het vliegtuig op wandelvakantie geweest, en beide keren was het drama met mijn wandelstok. De eerste keer had ik hem (okee, heel naïef) aan de buitenkant van mijn backpack gebonden, waardoor hij op de terugweg kapot ging. De tweede keer wilde ik mijn wandelstok opgeven als speciaal item bij mijn handbagage, maar dat mocht niet omdat een bergwandelstok geen noodzakelijk hulpmiddel is. Ik moest hem dus op een of andere manier in mijn tas inpakken. Op hoop van zegen.

In de trein of auto heb je gewoon lekker zelf controle over je bagage en hoe je daarmee omgaat. Chilliebillie!

5 – Geen jetlag

Een van de fijnste dingen ever van niet met het vliegtuig reizen: je hebt geen jetlag! Dit komt omdat als je langzamer reist, je lichaam zich geleidelijker aan kan passen. Zo kom je veel natuurlijker in het ritme van je bestemming.

Aan de andere kant blijf je zonder vliegtuig vaak dichter bij huis, waardoor je ook minder tijdverschil hebt.

6 – Je kunt ultiem genieten van je omgeving

Eén van de dingen die me het meest zijn bijgebleven van mijn weekendje Zwitserland een paar jaar geleden, was de treinreis zelf. Ik heb echt genoten van het uitzicht! Bijna de hele route voerde voor het Rijndal, en ik kon mijn ogen uitkijken, heb me geen moment verveeld. In een vliegtuig ervaar je dat (voor mijn gevoel) toch een stuk minder. Er zijn zelfs treintrajecten die speciaal bekend staan om hun prachtige uitzichten!

Wat zijn voor jou ultieme voordelen van niet met het vliegtuig reizen?

6 reacties
 • Kweetal schreef:

  Net deze week (25 mei 2020) in het nieuws bij dagblad Trouw: vooral jonge hoogopgeleiden (25-34 jaar) met een ruime beurs gaan veel op vliegvakantie. Een hypocriete spagaat: dit zijn ook vaak de mensen die de mond vol hebben over hun milieubewustzijn.

 • Amke schreef:

  Los van dat argument 1 natuurlijk het allerbelangrijkst is, vind ik een groot voordeel van met de trein boven het vliegtuig: beenruimte!! In een vliegtuig zit je al snel met je knieën tegen je voorbuur. In de trein zit je echt véél comfortabeler. Ik ben bijvoorbeeld al 2 keer met de trein naar Londen gegaan. En dat zit zoveel relaxter! Je doet er bovendien niet eens echt langer over. De reis zelf is wel langer, maar je hoeft niet naar het vliegveld, ruim op tijd zijn voor de incheck, wachten bij de bagageband, en dan nog van het vliegveld naar de stad (je stapt namelijk op een station middenin Londen uit). Dat scheelt zoveel tijd, dat je er effectief even lang over doet.

  • Charlotte schreef:

   Haha dat is voor lange mensen natuurlijk ook een ontzettend goed argument! Zelf ben ik een klein opdondertje, dus daar denk ik totaal niet bij na 😉

 • Lydia schreef:

  Ik vind ook altijd dat je veel meer het gevoel hebt dat je echt weg bent als je met de trein of de boot op vakantie gaat, omdat je dan ziet dat je je verplaatst. In het vliegtuig heb je dat niet. En nog een voordeel: je krijgt ook geen zere oren in de trein!

 • Momo schreef:

  Her grootste voordeel voor mij is het ontdekken van allemaal nieuwe prachtige plekken in Europa, met het vliegtuig reis je van toeristische hotspot naar hotspot en met elk ander vervoersmiddel kan je overal heen, zo ging ik vorig jaar zomer rondreizen door de woestijn van Navarra (Spanje) waarvan heel veel mensen in mijn omgeving niet wisten dat het bestond.

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven