Afgelopen week ontdekte ik dé vlierhemel hier vlakbij huis! De volgende ochtend ben ik natuurlijk direct met een mandje en een snoeischaar op pad gegaan om een paar van die prachtige bloemschermen te oogsten, zodat ik er heerlijke vlierbloesemsiroop van kan maken! In deze blogpost vertel ik je hoe je zo’n struik kunt identificeren en hoe je zelf siroop trekt.
Vlierbloesem is één van mijn favoriete siropen. Je kunt er limonade van maken, maar ook in een gin-tonic smaakt het fantastisch. Als limonade smaakt hij een stuk subtieler dan je standaard citrus-, bosvruchten- of tropische vruchtenlimonade. Ik heb vlierbloesem ooit in Engeland ontdekt (volgens mij was het een flesje Fentiman’s elderflower limonade in een kathedraal) en sindsdien ben ik verliefd.


Vlierbloesem identificeren
Als je zelf vlierbloesem wilt plukken voor siroop, is het ontzettend belangrijk dat je de plant goed kunt identificeren. Stel je voor dat je per ongeluk iets verkeerds plukt – niet alleen kan dit heel vies smaken, het kan misschien zelfs giftig zijn!
Zorg dus dat je absoluut zeker weet dat je de goede plant voor je hebt. Bij twijfel niet plukken.
Bloesem
Er zijn 25 soorten vlierstruiken, maar in Nederland vind je eigenlijk vooral de gewone vlier. Deze bloeit hier in mei en juni en heeft prachtige bloemschermen van kleine witte/crèmekleurige bloemetjes. De bloemetjes zelf zijn maar een paar millimeter groot en hebben vijf blaadjes, en heeft vrij duidelijk uitstekende meeldraadjes met een bolletje op het eind.
Later in het jaar groeien deze bloesems uit tot donkerblauwe tot zwarte vlierbessen.
Bladeren
De bladeren groeien meestal in groepen van 5 aan kleine zijtakjes. Ze zijn ovaalvormig, uitlopend in een punt, en hebben gekartelde randen.
Struik
De vlier in het algemeen heeft een duidelijke struikvorm en kan lange uitlopers hebben. Vlierstruiken kunnen enorm groot worden. Jonge takken zijn groen en glad, hier groeien vaak ook de bloesems aan. Oudere takken zijn bruin en hebben iets meer een textuurtje.


Zelf vlierbloesemsiroop maken
Dit recept is gebaseerd op dat van Lovely Greens. het principe is eigenlijk hetzelfde als met de gembersiroop waarvan ik al eerder een recept heb gepubliceerd, alleen moet je de vlierbloesem een hele dag laten trekken in plaats van een paar uur.
Bewaren
Ongeopende flessen kun je ongeveer een jaar op een koele, donkere plek bewaren. Geopende flessen blijven ongeveer 6 weken goed in de koelkast. Maar trust me, zo’n fles heb je ruim binnen die tijd leeg!
Gebruiken
Recept voor vlierbloesemsiroop
Vlierbloesemsiroop
Dit heb je nodig
30 vlierbloesemschermen
2 liter water
1 kg suiker
2 citroenen
1 limoen
Aan de slag!
- Was je bloesems goed maar voorzichtig, zorg dat alle beestjes eruit zijn. Verwijder alle grote groene stelen, die kunnen je siroop bitter maken.
- Rasp de citroenen en limoen boven een bordje, pers het sap uit boven een schaaltje.
- Doe je bloesems, citrusrasp en -sap in een grote pan en giet er het kokende water op. Doe de deksel op de pan en laat dit 24 uur trekken.
- De volgende dag steriliseer je een aantal beugelflessen. Haal eerst de beugeldoppen eraf. Zet de flessen voor een kwartier rechtop op 120-130°C in de oven. Dompel de beugels en rubbers onder in kokend water en leg ze te drogen op een schone theedoek. Doe dit zo kort mogelijk voor het vullen.
- Voeg de suiker toe aan je vlierbloesemwater en breng het al roerend aan de kook. Zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost en je siroop begint te bubbelen.
- Doe op elke dop een rubbertje, maak de beugels weer vast aan de flessen. Giet de siroop met behulp van een soeplepel door een zeef en een trechter in de flessen wanneer de flessen en siroop nog heet zijn. Sluit af, etiketteer en zet weg op een donkere, koele plek (de kelder ofzo).
Tips
- Het is heel goed mogelijk om een beetje in smaak te variëren door je citrusvruchten in andere verhoudingen toe te voegen. Meer of minder, of zelfs sinaasappel te gebruiken in plaats van limoen.
Cool! Ik wist niet dat je daar echt vlierbloemen voor kunt gebruiken.
Het resultaat ziet er goed uit :).
Is er nergens vergeten te vermelden dat het brouwsel gezeefd moet worden??
Hoi Sandra, daar heb je helemaal gelijk in! Ik zal het direct even toevoegen. Ik werk met een zeef die ik op mijn trechter plaats.
hi ik heb ook vlierbloesemsiroop gemaakt maar de mijne is wat bruin en niet zo mooi doorzichtig wit als je jouwe. komt dat doordat ik een anijsster meekook? of doe ik wat verkeerd? tijdens trekkenbloesem verkleurt deze ook in het water zodat ik witte en bruine bloemetjes heb. dank voor reactie groetJS
Hoi Joyce, dat is moeilijk tree zeggen omdat ik natuurlijk niet gezien heb wat jij hebt gedaan. Ik heb geen ervaring met het meetrekken van anijs, maar dat zou inderdaad een verklaring kunnen zijn. De andere optie is dat je er bloesems tussen had zitten die geen vlierbloesem waren, in principe zouden ze niet bruin moeten kleuren namelijk. Maar ik kan niet zeggen of dat komt door je anijsster of door iets anders.
Misschien een rare vraag, maar als je de flessen in de oven zet om te steriliseren zijn ze dan leeg? Of moet er water in.
Alvast bedankt voor de reactie.
Groetjes Marlies
Hoi Marlies,
Helemaal geen rare vraag hoor, zeker als dit allemaal nieuw voor je is. In principe zet je ze leeg en schoon in de oven. Afhankelijk van hoe lang ik de flessen niet gebruikt heb, spoel ik ze van tevoren nog even om. Die paar waterdruppels verdampen wel. Succes!