Indoor avontuur: Een vleermuis in huis

Een week geleden, toen Paul ‘s ochtends de post van beneden ging halen, zag hij opeens iets vreemds op een deurpost in het trappenhuis. Het bleek om een vleermuis te gaan. Laten zitten of weghalen? Wij hebben hem uiteindelijk uit het trappenhuis gered, wat in dit geval een goed idee was. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een vleermuis in huis hebt?

Vangen of niet vangen

Dit hangt volledig af van de situatie. Het gebruikelijke advies wanneer je een vleermuis op zolder of in de schuur hebt: lekker laten zitten. Het is waarschijnlijk zijn slaapplaats en het kan geen kwaad. Vleermuizen slopen niks en zijn nuttige (en beschermde!) beestjes.

Vliegt hij in het rond, dan hoef je eigenlijk alleen een raam of deur open te zetten. Hij vind dan vanzelf zijn weg naar buiten.

Ligt een vleermuis op de grond, is hij gewond, is/lijkt hij dood of is er iets anders raars aan de hand, bel dan een specialist. Je kunt hem eventueel zelf al basic opvangen, maar doe dat wel verantwoord.

Ons geval was een beetje bijzonder: de vleermuis zat in het trappenhuis. Er leek niet specifiek iets met hem aan de hand, maar hij kon ook niet makkelijk naar buiten: er kunnen geen ramen of deuren naar buiten open, en een trappenhuis is praktisch de hel voor zo’n beestje om te navigeren.

Hoe hebben wij ons vleermuisje gevangen?

Wij besloten om de vleermuis te vangen en buiten te zetten. Zo kon hij makkelijk wegvliegen wanneer hij daar zelf zin in had.

Handschoenen en handdoek
Ons vleermuisje hing aan de muur te slapen, dus was vrij makkelijk te vangen. Met handschoenen aan heb ik hem voorzichtig een zetje gegeven, waardoor hij vanzelf slaperig op de handdoek klom.

Kartonnen doos
Paul heeft een kartonnen doos gehaald, en ik heb de vleermuis met handdoek en al in de doos gelegd, zodat hij een schuilplekje had. Uiteindelijk heb ik de doos rechtop gezet en de handdoek over de rand gehangen. Paul had ergens gehoord dat vleermuizen zich laten vallen om weg te kunnen vliegen, en zo kon hij dat doen.

Water
Achteraf gezien had ik ook wat water moeten regelen. Grote kans dat een vleermuis die verdwaald is in een gebouw uitgeput en uitgedroogd is. Ik had daar in eerste instantie niet bij nagedacht, ik dacht “die vliegt vanzelf weg als ik de doos buiten zet”. Maar uitdroging is moeilijk te zien!

Speciaal miniterrarium met hangplek en dopje voor water, als tijdelijke opvangplek

Vleermuisvrijwilliger op bezoek

Wij hebben voor de zekerheid toch maar een specialist gebeld. Toevallig was dat een collega van Paul! Hij behandelt alle vleermuismeldingen in Twente. Jan kwam de vleermuis ophalen, zodat hij hem kon controleren en eventueel kon laten aansterken.

Het was een volwassen gewone dwergvleermuis. Eerst dacht hij een vrouwtje, maar later bleek het toch een mannetje te zijn. Hij had een kleine beschadiging aan één vleugel, maar zag er verder goed uit. Voor de zekerheid heeft hij hem toen meegenomen om hem te wegen. Daarnaast heeft hij hem eten en drinken gegeven om hem weer te laten aansterken.

De volgende avond kon hij alweer vrijgelaten worden vanaf ons balkon! Jan laat vleermuizen altijd los op de plek waar ze gevonden zijn, anders moeten ze ontzettend ver terugvliegen, waardoor ze uitgeput kunnen raken (en dan kun je ze opnieuw opvangen).

Vleermuizen, corona en hondsdolheid

Jan was trouwens erg voorzichtig: hij nam coronamaatregelen zoals een mondkapje en handschoenen. Zelf heb ik de vleermuis ook niet met mijn blote handen aangeraakt.

Mijn reden was hondsdolheid: ik kan me nog herinneren dat de conciërge op mijn middelbare school een vleermuis uit de aula verwijderde, en gebeten werd.

Iets waar ik nog helemaal niet bij nagedacht had, maar wat achteraf natuurlijk hartstikke logisch was: corona is nu ook een reden om extra voorzichtig te zijn met vleermuizen! Jan nam de maatregelen echter niet voor zichzelf, maar voor de vleermuis: de Nederlandse populatie heeft het virus nog niet, en we willen het niet per ongeluk overbrengen.

Al met al is onze Vinnie de Vleermuis vrolijk en gezond weer weggevlogen. We hopen dat we hem nog een keertje zien! We hebben al het voornemen om een vleermuizenkast op te hangen! 🙂

1 reacties
  • Rachel schreef:

    Wat goed dat je hierover schrijft op je blog, ik vind ze aan de ene kant heel schattig eruit zien tot die bekkies opengaan en de vleugels haha..

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven