Verven met uienschillen: Zo doe je dat

Vorig jaar heb ik een artikel geschreven over plantaardig textiel verven. Ik was me er toen net in aan het verdiepen. Tijd voor een update! Recent heb ik een “hobbitrok” genaaid, ge├»nspireerd op 17e/18e-eeuwse petticoats. En natuurlijk heb ik die ook een kleurtje gegeven – deze keer door te verven met uienschillen. Ik vertel je in deze blogpost hoe ik dat gedaan heb.

Hier vind je mijn allereerste plantaardige verfavontuur.

Waarom verven met uienschillen?

Ik ben op dit moment bezig met een transitie van “reguliere” garderobe naar een hobbit-garderobe. Gewoon. Omdat ik dat mooi vind en daar blij van word. Maar dat wil ik wel zo duurzaam mogelijk doen. Slow fashion: Tweedehands, zelf maken, duurzame en natuurlijke stoffen kiezen.

En als creatieveling is het natuurlijk ook leuk om het verven op een duurzame en natuurlijke manier te doen! Uienschillen gooien we meestal bij het afval. Zonde, want je kunt er dus dit soort leuke dingen mee doen.

Uienschillen verzamelen

Het begint natuurlijk met genoeg uienschillen verzamelen. Toen ik begon met verzamelen, wist ik nog helemaal niet wat voor kledingstuk ik ermee zou verven. Ik heb gewoon een grote pot genomen, ongeveer een liter in volume, en die volgestouwd met uienschillen.

Alleen de droge buitenschillen, om te voorkomen dat ze zouden gaan schimmelen. En alleen schillen van gele/witte uien, omdat rode uien een andere kleur geven.

Stof voorbereiden

Uienschillen zijn redelijk rijk aan tannines, een stofje dat ervoor zorgt dat kleurstof goed hecht aan textiel (daarom zijn rode wijnvlekken ook zo naar om te verwijderen).

Omdat ik bij het maken van de rok al wel wist dat ik hem wilde gaan verven, heb ik heel bewust alleen katoen, katoenen garen en katoenen band gebruikt, zodat het allemaal dezelfde kleur zou worden.

Verder heb ik niks aan de stof gedaan, in verband met het hoge gehalte aan tannines. Ik heb dus geen mordant van tevoren gebruikt.

Verf maken

Het maken van de verf ging redelijk straightforward. Ik vulde mijn verfpan met water, kieperde daar de uienschillen bij en bracht het aan de kook. Zodra het kookte, draaide ik het vuur zacht en liet ik het een uur pruttelen.

Verven

Zo’n rok is een flinke hoeveelheid stof, en dat past natuurlijk niet in mijn verfpan. Daarvoor moest ik een oplossing zoeken.

Ik heb uiteindelijk een wasmand in bad gezet, daar de verf door een zeep in gegoten, en aangevuld met een aantal pannen heet water, genoeg om de rok helemaal in onder te dompelen. Verder loste ik een paar eetlepels aluin op in het water, voor extra fixatie.*

Tijd om die rok vochtig te maken en hem in het verfbad te stoppen! Omdat ik natuurlijk die wasmand niet op het fornuis kon zetten, koos ik ervoor om niet rond kooktemperatuur te verven, maar de boel 24 uur te laten staan en af en toe te roeren.

En dat pakte prima uit! Het resultaat is een netjes egaal geverfde rok. Ik had een iets donkerdere kleur verwacht, meer richting oranje / roestbruin. Maar deze kleur geel is ook prachtig! Natuurlijk verven zorgt altijd voor verrassingen, daar moet je wel rekening mee houden.

* Later kwam ik erachter dat het handiger is om je stof voor te bereiden met een aluinbad, en daarna te verven.

Wasvastheid & lichtvastheid

Mijn allereerste verfproject was met kurkuma. Direct na het verven heb je een superfel geel resultaat, maar helaas is het niet zo was- en lichtvast. Gebrek aan tannines, weet ik nu.

Mijn met uien geverfde rok heb ik al meerdere keren buiten gedragen en een keer gewassen, en die houdt het veel beter! Ik ga dus zeker in de toekomst meer met uienschillen verven, en ook rode uien proberen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven