Verhuizen: Kiezen voor duurzame verf

Jippie! We zijn verhuisd! Vorige week heb ik 4 dagen keihard lopen schoonmaken en verven, op vrijdag hebben we al onze spulletjes verhuisd met hulp van onze ouders (serieus, koester die mensen zolang je ze hebt) en hebben we ons eerste nachtje in Hengelo geslapen. In deze blogpost geef ik je tips hoe je net als wij voor duurzame verf kunt kiezen.

Op dit moment zijn we nog druk bezig met uitpakken en alles een plekje geven. De belangrijke dingen staan al redelijk (muziekstudio, bed, soort-van-wat-moet-doorgaan-voor-kledingkast, eettafel… Maar internet hebben we nog niet. (Iets met “14 dagen wettelijke bedenktijd” wat neerkomt op “14 dagen voor we iets gaan fixen” -_-) Dit berichtje is dan ook offline getypt en online gegooid vanuit het Ikea restaurant onder het genot van een glas fruitwater en een taartje.

In januari heb ik mezelf voorgenomen dat ik zoveel mogelijk duurzame keuzes wil maken tijdens het samenwonen. Groene energie, koelkast en fornuis met zo goed mogelijk energielabel, en… zo duurzaam mogelijke verf.

Een jaar geleden wist ik niet eens dat duurzame verf bestond. Verf was verf. Maar via Instagram leerde ik Fairf kennen: eco en Fairtrade verf. Dat leek me wel wat voor ons nieuwe huisje! Maar Fairf was wel heel erg duur vergeleken met reguliere verfmerken. En gezien Paul betaalt, heeft hij toch ook een zegje in wat er met zijn geld gebeurt. “Ik wil best duurzame keuzes maken, maar niet als het me meer dan twee keer zoveel geld kost.” Kan ik in komen.

Zo begon de zoektocht naar andere duurzame verfmerken, en die hebben we gevonden!

Ook in de reguliere bouwmarkt kun je milieuvriendelijke verf scoren. Let hievoor op het Europese ecolabel.

Schoonmaken

Verven begint bij schoonmaken. Je wilt al je oppervlakten vetvrij hebben zodat de verf goed pakt. Mijn moeder zweert bij St Marc als reiniger voor het verven, en gelukkig is dit een fijn milieuvriendelijk schoonmaakmiddel op basis van dennenhars. Scheelt weer uitzoekwerk!

Wanneer je in de bouwmarkt bent, kijk dan trouwens iets verder dan je neus lang is: de plastic flessen vloeibare St Marc staan meestal erg in het zicht gepresenteerd bij de grote emmers verf, maar als je het schap met schoonmaakspullen op de verfafdeling opzoekt, kun je daar ook kartonnen dozen met St Marc in poedervorm vinden. Een duurzamere verpakking én je betaalt niet voor iets wat grotendeels water is!

Het verfplan

We wilden ons huisje in eerste instantie netjes wit, en dan een accentmuur in de woonkamer. Als we de plafonds netjes mee wilden nemen (Echt! Doe dat!) kwam dat neer op ongeveer 200 m2 wit en 14 m2 okergeel (want zonnige Hufflepuff vibes).

Paul kreeg van zijn ouders nog een bijna volle emmer witte Perfection verf van Praxis, meevaller! Betekende wel dat we min of meer gebonden waren aan die verf, maar toen ik zag dat er een ecolabel op de emmer zat, vond ik het helemaal prima.

Op basis van de vierkante meters kun je uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt. Meestal kun je ongeveer 7 tot 10 m2 verven met een liter verf, maar check voor de zekerheid de verpakking! Ik heb ’s avonds verschillende merken verf vergeleken op basis van hun rendement en prijs per liter.

De Perfection verf was verreweg het goedkoopst, en daar waren we zo blij mee! Milieuvriendelijk kan dus ook zonder de hoofdprijs te betalen. Perfection bestaat voor 85% uit gerecyclede grondstoffen.

Voor de accentmuur heb ik onder andere Fairf, Ecotec, Keim en Tierrafino vergeleken. Uiteindelijk hebben we voor Tierrafino i-Paint gekozen. Dit is een 100% natuurlijke leemverf die redelijk in een normale prijsklasse valt. Ze hebben 8 basiskleuren die je onderling kunt mengen, en je kunt ook nog losse pigmenten bestellen om je kleur nog verder te customizen. Wij kozen voor de kleur Romeins Oker. Waar je wel rekening mee moet houden als je met leenverf werkt, is dat de overschilderbaarheid misschien vrij normaal is (6-12 uur), maar het duurt 10 dagen voor je verf helemaal uitgehard is! Even oppassen met dingen tegen de muur zetten dus.

Wat mij vooral opviel bij het zoeken naar duurzame verf, is dat er heel weinig online te bestellen is. Het meeste is gericht op de groothandel en B2B. Er zijn weinig webshops waar je als consument gewoon makkelijk een emmertje verf in je mandje kunt klikken. Gelukkig vond ik eco-bouwmaterialen.nl, hier hebben wij onze Tierrafino verf besteld. Naast diverse merken natuurverf hebben ze ook een hoop andere duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen, dus als je gaat verhuizen of verbouwen en je wilt dat groen aanpakken, dan ben je bij hen zeker aan het juiste adres!

3 reacties

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven