Zo maak je een vegetarische of vegan Christmas pudding

Twee jaar geleden heb ik een heerlijke Christmas pudding gemaakt voor het kerstdiner, maar nu ik vegetariër ben, bedacht ik opeens dat ik dat oorspronkelijke recept niet meer kan gebruiken! Er zit namelijk runderniervet in. Hoe kan je van een traditionele Christmas pudding een vegetarische of zelfs vegan Christmas pudding maken? Ik leg het je uit.

Alle ingrediënten op een rijtje

Dit heb je nodig voor een traditionele Christmas pudding:

  • Runderniervet – dierlijk product
  • Oud witbrood
  • Kruiden en specerijen
  • Donkerbruine basterdsuiker
  • Gedroogde vruchten: krenten, rozijnen, cranberries, sukade, etc.
  • Amandelen
  • Appel
  • Citrusrasp
  • Bruine rum
  • Gerstewijn
  • Stout bier
  • Eieren – dierlijk product
  • Zelfrijzend bakmeel

Zoals je ziet, zitten er twee dierlijke ingrediënten in een Christmas pudding: runderniervet (suet) en eieren. Die gaan we dus vervangen!

Ben je geen vegetariër of veganist, of vind je het geen probleem om een bijproduct van de slacht te gebruiken? Dan kun je hier mijn oorspronkelijke recept vinden.

Runderniervet vervangen

Runderniervet vervangen voor een vegetarische Christmas pudding is makkelijk. Het vet heeft in de Christmas pudding dezelfde functie als in taart. Je kunt het dus op dezelfde manier vervangen. Gebruik bijvoorbeeld plantaardige boter van Wajang of Blue Band. Zo’n hard pakje natuurlijk, niet van die smeerboter voor op brood. Just sayin’.

Om de boter mooi te verdelen in het beslag, kun je hem het beste een half uurtje in de vriezer leggen en dan ijskoud raspen. Warmt de boter te snel op in je handen? Het hoeft allemaal niet in één keer. Christmas pudding is sowieso een uitgebreid project, dus nóg een half uurtje vriezer maakt niet zoveel uit 😉

Eieren vervangen

Eieren vervangen om er echt een vegan Christmas pudding van te maken is ietsje lastiger. Er zijn veel verschillende vegan manieren om eieren te vervangen. Het hangt een beetje af van de functie van het ei in je recept op welke manier je dat doet.

Kleine disclaimer: ik heb zelf nog niet heel veel *praktische* ervaring met het veganistisch vervangen van eieren, maar heb wel alvast dingen uitgezocht en geprobeerd.

(Ik wilde vegan baksels maken voor mijn 30ste verjaardag maar toen Covid en achja je snapt wel dat er helemaal niks van die vegan verjaardagstaart kwam…)

Vrij gangbare manieren om ei te vervangen zijn appelmoes, banaan, aquafaba (alleen eiwit), tofu/okara of lijnzaad-eieren.

Omdat de eieren hier echt een aan-elkaar-plak-functie hebben, en je geen aparte smaken wilt toevoegen aan je Christmas pudding (ik weet niet hoe geslaagd banaan in dit geval is…) is de meest praktische oplossing het lijnzaad-ei. Hier kun je vinden hoe je dat maakt.

Inpakken en stomen

In mijn originele post leg ik uitgebreid uit hoe je zo’n Christmas pudding inpakt en stoomt, ook zonder dure steamer. Voor het gemak hier nog even het filmpje van Delicious Magazine:

Veel bakplezier en alvast een fijne kerst!

Veganistische Christmas pudding

Dit heb je nodig

  • Voor de pudding
  • 110 g plantaardige boter / margarine (bijv Wajang)

  • 110 g oud witbrood

  • 1 tl speculaaskruiden of pumpkin spice

  • 1/4 tl nootmuskaat

  • 1/4 tl kaneel

  • 1/8 tl zout

  • 225 g donkerbruine basterdsuiker

  • 25 g sukade (bakschap supermarkt)

  • 110 g donkere rozijnen

  • 110 g lichte rozijnen

  • 275 g krenten

  • 25 g hele amandelen (mag met velletje)

  • 1 kleine appel

  • rasp van 1/2 grote sinaasappel

  • rasp van 1/2 grote citroen

  • 2 el bruine rum

  • 75 ml gerstewijn (bijv Hertog Jan Grand Prestige)

  • 75 ml stout bier (bijv Guinness)

  • 2 el lijnzaadmeel (Smaakt, te koop bij AH. Alternatief is zelf lijnzaad malen in een vijzel.)

  • 6 el water

  • 50 g zelfrijzend bakmeel

  • Voor het opdienen
  • 150 ml brandewijn

Aan de slag!

  • Dag 1
  • Laat een blok margarine 30 minuten hard worden in de vriezer. Rasp 110 g margarine.
  • Meng het lijnzaadmeel met het water tot lijnzaadeieren. Laat 15-30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verkruimel 100 g oud witbrood.
  • Doe de margarine, het broodkruim, zout, kruiden en suiker in een grote beslagkom en mix door elkaar.
  • Rasp de citroen en sinaasappel. Gebruik je een perssinaasappel (die zijn doorgaans kleiner dan handsinaasappels), rasp dan een hele sinaasappel.
  • Hak de sukade wat fijner. Snijd de appel in kleine stukjes.
  • Doe de rozijnen, krenten, sukade, amandelen, appel en citrusrasp bij je mengsel en mix weer even tot alles goed door elkaar zit.
  • Meng in een aparte kom alle drank en de lijnzaadeieren. Giet dit bij de andere ingrediënten en laat iedereen in het gezin even roeren. Het is traditie om tijdens het roeren een wens te doen.
  • Het mengsel moet makkelijk van de lepel vallen. Is het te droog of te stevig, voeg dan een klein beetje stout bier toe.
  • Dek de kom af en laat een nachtje op het aanrecht staan.
  • Dag 2
  • Mix het zelfrijzend bakmeel door je beslag om het af te maken.
  • Vet je puddingvorm in met margarine en stort je beslag in de vorm. Als het goed is, past het precies!
  • Origami time! Leg een groot stuk aluminiumfolie en een op maat geknipt vel bak papier op elkaar. Vouw voor het gemak de randjes van het aluminiumfolie om het bakpapier heen. Vet het bakpapier in met een beetje boter. Vouw dit om de bovenkant van je pudding (vet bakpapier naar beneden, folie aan de bovenkant) en knoop het goed strak vast met keukentouw. Maak ook een handvat van keukentouw aan de bovenkant, zodat je de pudding makkelijk uit het hete water kunt tillen na het stomen. Knip overtollig folie en papier weg, maar laat ongeveer 5 cm over. Vouw/rol dit naar binnen, zodat het touwtje nog iets strakker komt te zitten.
  • Zet een grote soeppan op het fornuis en leg een ondiep schaaltje ondersteboven op de bodem. Zet je ingepakte pudding op het schaaltje. Vul de pan met water tot het tot halverwege je pudding reikt. Deksel erop en breng aan de kook.
  • Wanneer het water kookt, draai je het vuur helemaal zacht en zet je de wekker op 8 uur. Check af en toe of er nog genoeg water in de pan zit. Een goede indicatie is als het schaaltje minder hard begint te rammelen. Vul altijd bij met heet water uit de waterkoker.
  • Til de pudding na 8 uur aan zijn handvat uit het water en laat hem afkoelen. Vervang het bakpapier en folie, deze keer zonder het bakpapier in te vetten. Bewaar je Christmaspudding op een koele, donkere plaats (kelder, garage, of traditioneel onder het bed in een frisse slaapkamer).
  • Kerstdag
  • Maak je stoomconstructie opnieuw en stoom de pudding voor 2 uur en 15 minuten. Blijf ook nu af en toe het water checken.
  • Wanneer het tijd is om te serveren, maak je de pudding voorzichtig een beetje los langs het randje met een mes. Stort op een groot voorverwarmd bord.
  • Verwarm de brandewijn in een steelpan. Giet voorzichtig over in een grote soeplepel.
  • Breng de pudding en warme brandewijn naar de tafel. Zet de soeplepel bovenop de pudding en laat iemand met een lange lucifer de brandewijn aansteken. Giet de brandende drank voorzichtig over de hele pudding.
  • Wanneer de vlammen volledig gedoofd zijn, kun je de pudding aansnijden. Serveer met brandy butter en/of rumsaus.
2 reacties
  • Kwetal schreef:

    [quote]Het vet heeft in de Christmas pudding dezelfde functie als in taart.[/quote]
    Kun je uitleggen wat die functie dan is? Ik ben niet zo’n kookgoeroe dat ik dat weet…

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven