Guinness stoofpot – Maar dan vegetarisch!

Een paar jaar geleden had ik een recept voor Guinness stoofpot online gezet. Wat recenter heb ik die weer offline gehaald, omdat het niet echt paste binnen mijn idee van minder vlees eten of “bewust met vlees omgaan”. Maar hij is BACK! Helemaal hobbitproof, maar dan zonder vlees: Vegetarische Guinness stoofpot!

Mijn originele Guinness stoofpot was afgeleid van de beef & Guinness stew – een klassieker in de Britse keuken. Is op de meeste pubfood-menukaarten wel te vinden (al dan niet als steak & ale stew, of pie: met een dekseltje) En ik ben dol op alles wat klassiek Brits en hobbit-achtige aanvoelt.

Maarja, toen werd ik vegetariër. En die Britse keuken is toch wel heel erg meat-based. Verdikkie. Daar gaan mijn stew, pork & apple pie en fish & chips… Maar gelukkig kun je van een hoop gerechten ook prima een lekkere vega variant maken!

Zo ook de Guinness stoofpot. In plaats van runderriblappen bevat deze vegetarische Guinness stoofpot extra veel champignons, wortel en pastinaak als seizoensgroenten, en extra ontbijtkoek voor de smeuïgheid.

Eet smakelijk!

Tip: Een goede gietijzeren braadpan doet wonderen. Je vind ze af en toe wel bij de kringloop.

Ook een ontzettend lekker slowfood najaarsgerecht: pompoentaart!

Vegetarische Guinness stoofpot

Course: hoofdgerechtCuisine: vegetarisch, brits
Porties

3

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

2

hours 

Dit heb je nodig

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 winterpeen

  • 1 grote pastinaak

  • 300 g kastanjechampignons

  • 1 blik Guinness (500 ml)

  • 1 groentebouillonblokje

  • 3 plakken ontbijtkoek

  • 5 kruidnagels

  • 1 laurierblad

  • 1 kaneelstokje

  • zonnebloemolie

  • ovenfriet, aardappels of aardappelpuree (wat je maar lekker vindt)

Aan de slag!

  • Zet zo’n ouderwetse zware braadpan op medium vuur en doe daar vast wat zonnebloemolie in.
  • Snipper de ui, pers de knoflook en fruit aan.
  • Was of schrap de winterpeen en pastinaak en snijd ze in blokjes. Voeg aan de pan toe. Beetje roeren zodat alles onder de olie zit. Laat lekker bakken.
  • Snijd ondertussen de champignons in vieren.
  • Voeg de champignons, Guinness en specerijen toe. Verkruimel het bouillonblokje en de ontbijtkoek boven de pan. Even alles door elkaar roeren, zodat ook de ontbijtkoek goed zompig wordt.
  • Breng aan de kook. Zodra de stoofpot kookt, draai je het vuur terug of zet je hem op de kleinste pit. In ieder geval het laagste vuur wat je hebt.
  • Laat minimaal 2 uur zachtjes pruttelen. Vergeet niet om je friet / aardappels / puree klaar te maken!

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven