Paddenstoelen: Waarschijnlijk heb je er direct een herfst-associatie mee, net als ik. Maar wist je dat paddenstoelen gewoon het hele jaar door geteeld kunnen worden? Ofwel: Ze zijn het hele jaar in seizoen! Superhandig, vooral als je wilt experimenteren met vegetarische gerechten die wat minder leunen op prefab vleesvervangers. In deze blogpost laat ik je zien dat paddenstoelen ook erg lekker kunnen zijn in de zomer!

Begin juni had ik het genoegen dat paddenstoelenteler Oakfield aan de deur stond met een prachtig paddenstoelenpakket. Ze hadden verschillende bloggers en influencers uitgenodigd om mee te doen met hun #paddenstoelenzomerchallenge, om paddenstoelen onder de aandacht te brengen als jaarrond geschikte vleesvervanger.

Paddenstoelen zijn namelijk hartstikke gezond, en de teelt is erg makkelijk op een duurzame en biologische manier te doen. We kennen allemaal de oesterzwammen wel die je op koffiedik kunt kweken. Oakfield is een specialiseert zich in exotische paddenstoelen (ofwel: andere paddenstoelen dan je huis-tuin-en-keukenchampignons). Het pakket dat ik kreeg, bestond dan ook voor een groot deel uit oesterzwammen, koningsoesterzwammen, shiitake en bundelzwammen.

Spannend! Oesterzwam en shiitake kende ik wel. Koningsoesterzwam (eryngii) heb ik één keer bij een vriend gehad, heel lekker van de barbecue. Bundelzwammen kende ik helemaal niet, maar Paul heeft die op studiereis in Azië regelmatig in de noodlesoep gehad.

Mandje paddenstoelen van Oakfield

Over Oakfield

Oakfield teelt zonder bestrijdingsmiddelen en gebruikt stro en zaagsel als basis. (Van De Voedselboss weet ik trouwens dat je shiitake ook op boomstammetjes kunt kweken.) Door vertical farming heeft Oakfield weinig ruimte nodig om toch een heleboel voedsel te kunnen verbouwen, en het substraat wordt na afloop gebruikt als bodemverbeteraar voor andere plantjes. Jippie! Hun oesterzwammen en shiitake zijn trouwens 100% biologisch.

Oakfield levert onder andere de paddenstoelen van Albert Heijn. Hier in Hengelo vind je vooral oesterzwammen, shiitake en portobello in het schap, en in mixjes met champignons. Misschien dat grotere filialen meer hebben. Maar ik hoop dat er met de tijd wat meer alternatieve paddenstoelen beschikbaar worden voor ons gewone consumenten! Hun assortiment ziet er namelijk heel spectacilair uit, en ze hebben geen webshop.

Erygii (koningsoesterzwam) met witte port
Sweet &s ticky shiitake

De keuken in met die paddenstoelen!

Het paddenstoelenpakket was echt gigantisch, dus we hebben bijna een week ervan kunnen eten met zijn tweetjes! De komende tijd kunnen jullie dus meerdere recepten met paddenstoelen verwachten. Vandaag trappen we af met een lekkere vegetarische borrelplank. Heerlijk voor op een warme dag, wanneer je niet echt zin hebt in een dikke maaltijd, maar wel iets in je maag moet hebben.

Het recept lijkt heel groot, maar dat valt heel erg mee. Het zijn allemaal kleine gerechtjes die je in een paar minuten klaar hebt. Het langst duurt de basilicumsiroop (15 minuten).

De eerste intentie was om de plank veganistisch maken, maar ik had een dag eerder een buffelmozzarella gered bij de Jumbo, dus die hebben we er ook maar bij op gedaan! Omnomnom.

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

Het recept

Vegetarische borrelplank met paddenstoelen

Course: borrel, lichte maaltijdCuisine: vegetarisch
Porties

2

personen

Dit heb je nodig

  • Eryngii met witte port
  • Bakje eryngii (koningsoesterzam)

  • 1 teen knoflook

  • paar takjes verse tijm

  • 100 ml witte port

  • scheutje witte wijnazijn

  • Sweet & sticky shiitake
  • Half bakje shiitake

  • 1 el honing

  • flinke scheut sojasaus

  • Toastjes met 3 ricottadips
  • toastjes

  • ricotta (of vegan ricotta)

  • teen knoflook

  • 2 takjes munt, of een eetlepel gedroogde muntblaadjes

  • tabasco

  • Buffelmozzarella
  • Buffelmozzarella

  • Olijfolie

  • Crema di balsamico

  • Peper & zout

  • Aardbeien met basilicumsiroop
  • Klein bakje aardbeien

  • Basilicumplantje

  • 200 ml water

  • 100 g suiker

  • En verder…
  • Kleine trostomaatjes

  • Lekker drankje voor erbij

  • Prikkertjes

Aan de slag!

  • Aardbeien met basilicumsiroop
  • We beginnen met de basilicumsiroop voor bij de aardbeien. Breng het water en de suiker aan de kook in een steelpannetje. Zodra de suiker is opgelost, draai je het vuur zacht, voeg je de blaadjes van ongeveer een half basilicumplantje toe. Laat 15 minuten zachtjes bubbelen met het deksel op de pan.
  • Maak ondertussen de aardbeien schoon. Kroontje kun je eraf halen of laten zitten, net wat je mooi of handig vindt. Doe de schone aardbeien in een schaaltje.
    Ook kun je een schoon flesje in de over zetten op iets meer dan 100 graden om te steriliseren, zodat je je siroop kunt bewaren.
  • Wanneer de basilicumsiroop klaar is, zeef je de blaadjes eruit. Giet een deel over de aardbeien en garneer met een paar grofgehakte basilicumblaadjes. De rest van de siroop kun je in het gesteriliseerde flesje bewaren. Leuk om later aardbei-basilicum limonade van te maken.
  • Ricottadips
  • Vervolgens maak je de ricottadips. Verdeel de ricotta over 3 kleine schaaltjes. (Ik was super extra en heb vegan ricotta gemaakt van tofu, olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout).
    Roer door het eerste schaaltje een geperste teen knoflook, door het tweede schaaltje fijngehakte muntblaadjes en door het derde schaaltje een scheut tabasco.
  • Shiitake
  • Zet een pan op hoog vuur met een scheutje olie. (Ik pak altijd de laagste stand van onze wokpit, perfect.) Snijd de shiitake in reepjes van ongeveer 5-10 mm dik. Voeg toe aan de pan en roerbak een beetje.
  • Wanneer de shiitake er niet meer zo rauw uitziet, voeg je de honing en een flinke scheut sojasaus toe. Roerbak tot de shiitakes er mooi bruin en sticky uitzien en het meeste van de sojasaus en honing door de paddenstoelen is opgenomen. Doe in een mooi schaaltje.
  • Eryngii
  • Was je pan af met heet water, droog hem af en zet hem opnieuw op hoog vuur met een scheutje olie.
  • Snijd de eryngii in de lengte doormidden en gooi (met beleid) in de pan met een geperste teen knoflook en rits de blaadjes van de takjes tijm eraf om erbij te doen. Hussel af en toe, tot ze op sommige plekjes goudbruin beginnen te worden.
  • Giet de port erbij en schep af en toe om voor een paar minuten, tot het grootste deel van de port is verdampt of opgenomen. Scheutje witte wijnazijn erbij, nog even husselen, en dan kan het vuur uit en de paddenstoelen in een schaaltje.
  • Buffelmozzarella
  • Giet de buffelmozzarella af en leg hem in een mooi schaaltje. Trek hem een beetje uit elkaar. Swirl er wat olie en crema die balsamico overheen en maak af met een beetje zout en peper.
  • Borrelplank opmaken
  • Zet alle gemaakte gerechtjes op de plank en drapeer de toastjes en trostomaatjes eromheen. Zoek een plekje waar je de prikkertjes kwijt kunt.
    Serveer met een lekker drankje. Wij hadden een flesje aperitivo al basilico (gescoord bij Roberto Violante in Heerenveen, de favoriete Italiaan van mijn schoonouders) gemixt met spa rood. Maar als die fles port toch al open is… *hint hint*

Disclaimer: Ik heb deze paddenstoelen van Oakfield gekregen ter promotie. De recepten van deelnemende bloggers en influencers worden beoordeeld door een jury en het beste recept krijgt een overnachting in een hotel met diner en ontbijt aangeboden. Natuurlijk doe ik niet om die reden mee (hoewel het wel leuk is!), maar omdat ik 100% achter de intentie van de promotie sta: paddenstoelen op de kaart zetten als vleesvervanger, ook buiten de herfst. Ik streef er altijd naar om een inspirerend en waardevol artikel voor jullie te schrijven!

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top