Vegan brownies met okara

Een tijdje geleden heb ik zelf sojamelk gemaakt. Maar na afloop zit je met best wel een flinke hoeveelheid sojapulp. Maar wat kun je daar dan mee doen? Ik ging op zoek en vond een heerlijk recept voor vegan brownies – mijn eerste veganistische baksel!

Voor dit recept heb je okara nodig: dat is de sojapulp die overblijft wanneer je sojamelk hebt gemaakt. Afhankelijk van hoe lang je de bonen bewerkt hebt met de blender of de staafmixer, is je okara grover of fijner van textuur.

Ook als je okara nog aan de wat grove kant is, is het geen ramp: de korreltjes worden lekker zacht en smeuïg in dit recept.

De okara heeft hier eigenlijk de lijmende functie van eieren en boter. Het leuke van dit recept is dat het eigenlijk voor best veel allergieën geschikt is:

Lactose
Omdat het een veganistisch recept is, zitten er geen boter en melk in. Wel plantaardige melk. Hier kun je heel goed je zelfgemaakte sojamelk voor gebruiken!

Eieren
Ja, ook hier kunnen mensen allergisch voor zijn! Door de okara heb je geen kippenei nodig in dit recept.

Gluten
Dit recept is niet glutenvrij, maar je kunt wel heel eenvoudig een glutenvrije variant maken. Er zit een klein beetje bloem in dit recept, maar dat is heel makkelijk te vervangen door amandelmeel.

Dit recept is – obviously – niet geschikt voor mensen met een soja-allergie.

Wat me aan deze vegan brownies echt superpositief verraste, was dat ze zo lang goed blijven! We zijn maar met zijn tweetjes, dus als je een stuk of twaalf brownies hebt, doe je daar bijna een week mee. Aan het eind waren ze nog net zo smeuïg als aan het begin van de week! Ik ga dus zeker kijken of ik dit recept kan ombouwen tot een soort algemene cupcakebasis.

Vegan brownies met okara

Dit heb je nodig

  • 130 g bloem

  • 150 lichtbruine basterdsuiker

  • 25 g cacao

  • 1,5 tl bakpoeder

  • 1/4 tl zout

  • 90 g okara

  • 180 ml sojamelk

  • 1 tl vanille-extract

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verkreukel een vel bakpapier (tip van Jamie Oliver) en bekleed daarmee een ovenschaal (ik heb een lasagneschaal gebruikt).
  • Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
  • Mix de natte ingrediënten (okara, melk en vanille-extract) één voor één door de droge ingrediënten. Afhankelijk van hoe vochtig je okara is, heb je iets meer of minder sojamelk nodig.
  • Giet het beslag in je ovenschaal en bak 20 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen voor je de brownies aansnijdt. Bewaar in een goed afgesloten koekblik.
7 reacties
  • lisa schreef:

    kan je ook okara in de winkel kopen?

  • Marlein schreef:

    Toprecept! Ik had niet alles in huis en gebruikte 100 glutenvrije bloem met 30 gram custard poeder. Basterdsuiker was half wit en half donker. Hij is echt heerlijk. Ik bakte hem in de airfryer ( klein rond bakblik) 20 min op 175 graden en nog 10 min op 150 graden. Mooi hoog geworden en smaakt heerlijk.

  • Joris schreef:

    Super lekker recept! Ik kende al bonenbrownies, dit is nog lekkerder.
    Hoeveelheid suiker heb ik overigens flink teruggebracht, 50 ipv 150 gram. En ik heb er kersen aan toegevoegd. Én ik heb volkoren tarwemeel gebruikt.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven