Wandelen in Twente: Twickel Umfassungsweg

Kan ik als in Twente wonende blogger nog verrast worden door dingen in mijn eigen “achtertuin”? Jazeker! Een tijdje geleden zag ik een Instagramfoto van @starthiking met een zeer bekend paaltje met de letters “UW” erop. Ik heb ze vaak gezien bij ons in de buurt, maar wist nooit wat voor route het was. Het bleek de Umfassungsweg te zijn, en natuurlijk moesten wij die ook bewandelen!

De Umfassungsweg is een rondwandeling van 10 kilometer over landgoed Twickel en door Delden. De routebeschrijving staat op de website van Landschap Overijssel. Het officiële startpunt is op de parkeerplaats bij de landgoedwinkel, maar de oostkant van het rondje komt vlak langs onze wijk: we hoeven alleen de snelweg over te steken om een paaltje tegen te komen.

Zo gezegd zo gedaan! Omdat Paul ‘s middags nog wilde kasco’en voor onze oude studentenvereniging, besloten we ‘s ochtends op tijd op pad te gaan. En het is een prachtroute. Wij begonnen op fijne bospaden, maar moesten al gauw dwars door een kudde koeien lopen. Paul vond dat wel spannend (had hij nog nooit eerder gedaan) en ik heb mijn halve geheugenkaartje volgeschoten met schattige kalfjesfoto’s.

Verderop op de route liepen we via een houten brug een bos uit en werden we over een prachtig vlonderpad geleid. Ik ben echt verliefd op vlonderpaden! Ze zijn zo fotogeniek! Ik kreeg echt zo’n vakantie-in-het-buitenland-gevoel.

Rond lunchtijd kwamen we aan in Delden. We hadden wel snackies mee, maar besloten lekker een terrasje te pakken bij Dimitri’s, een nog vrij nieuw restaurant. Mijn rijinstructeur (die ook wel van lekker eten houdt) had het aangeraden, en ik snap helemaal waarom! We hebben er heerlijk geluncht met bruschetta en Griekse beschuit, heerlijk vers en met liefde klaargemaakt.

Na de lunch was het tijd voor de laatste etappe naar huis. Dit deel voerde over een deel van het landgoed wat losloopgebied was, wat ik altijd een beetje eng vind. Er was één plek waar we vlak langs rennende en spelende honden moesten, maar gelukkig kon ik Pauls hand vasthouden fijnknijpen en hadden de hondjes alleen maar aandacht voor het water en de frisbee.

Toen we bijna rond waren, begon het te spetteren en moest ik mijn fototoestel inpakken. Uiteindelijk hebben we nog even bij een picknickbankje onder de bomen geschuild voor de bui. Gelukkig duurde dat niet heel lang en konden we droog naar huis lopen.

Een mooi dagje wandelen!

Praktische informatie

Wandeling: Twickel Umfassungsweg

Startpunt: Landgoed Twickel

Parkeren: Parkeerplaats bij landgoedwinkel

OV: De route loopt langs station Delden, dus daar kun je ook beginnen

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk begaanbare paden, goed aangegeven met paaltjes, weinig hoogteverschillen

Lengte: 10 km

Tijd van het jaar: Wij waren er in juli

Weer: Warm, zonnig, klein buitje

Kleding: Geen speciale kleding, wel pet op

In de rugzak: Water, snacks, fototoestel, WC-kit, zonnebrandcrème

Horeca: Dimitri’s food & coffee, Langestraat 49A, Delden

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven