Trektocht op barefoot wandelschoenen: Mijn ervaring met de Vivobarefoot Tracker

Begin dit jaar was ik toe aan nieuwe wandelschoenen. En ik stond voor een lastige keuze: Weer kiezen voor Meindl Matrei, of overstappen op barefoot wandelschoenen? Ik moest de knoop snel doorhakken, want ik zou mijn schoenen op tijd moeten inlopen voor The Great Outdoors Challenge. Uiteindelijk koos ik voor Vivobarefoot schoenen. Inmiddels heb ik ze goed ingewijd, dus een review is wel op zijn plek!

Net als mijn eerste paar barefoot schoenen, ben ik voor mijn nieuwe wandelschoenen ook naar Barefoot & More in Arnhem gegaan. Zo’n fijne winkel! Is nu mijn vaste adres voor schoenen, omdat ik weet dat ze daar een groot assortiment hebben, en ik in een reguliere schoenenwinkel tóch niet slaag.

Wat betreft het kopen van wandelschoenen heb ik heel erg de mindset: De prijs maakt niet uit, het belangrijkste is dat de schoen goed zit. Lange afstanden lopen op schoenen die het net niet zijn, is gewoon geen optie in mijn ogen. Dan loop je nooit echt lekker.

Uiteindelijk is de keuze dus op de Vivobarefoot Tracker FG II gevallen. Een stevige barefoot schoen, geschikt voor vies Nederlands en Schots weer.

De zool van de Vivobarefoot Tracker FG II, met de typerende rode "V".

Duurzaamheid

  • B Corp gecertificeerd
  • Vivobarefoot werkt volgens de principes van regeneratief ondernemen: waar duurzaamheid simpelweg “volhoudbaar” betekent, betekent regeneratief dat ze een stapje verder gaan en ervoor willen zorgen dat hun bedrijfsecosysteem in zijn volledigheid netto een herstellend effect heeft op mens en milieu.
  • “Wild hide” leer: komt van vrij rondlopende kuddes van kleinschalige boeren. Ook is hun leer chroomvrij gelooid.
  • Kunststof in deze schoen is voornamelijk RPET (gerecyclede PET)
  • Je kunt je oude Vivobarefoot schoenen terugsturen. Zij refurbished ze en bieden ze dan aan op Revivo.com, om zo de hoeveelheid landfill drastisch te verminderen.
Twee voeten in Vivobarefoot Tracker FG II schoenen, balancerend op een paaltje langs de weg

Mijn ervaring

The Great Outdoors Challenge hebben we helaas niet gelopen. Die moesten we cancellen, want we hadden een huis gekocht, en qua klussen / verhuizen / vakantie zou het anders wel heel krap worden. Maar ik heb inmiddels wel een flink stuk Pieterpad op deze schoenen gelopen, in de regen, in de blubber.

Een flinke regenbui kunnen deze schoenen prima hebben. Na een flink eind bedauwd hoog gras heb ik ook nog steeds droge voeten. En ook na een volle dag drassige graspaden en smerig weer ben ik prettig verrast: mijn schoenen en sokken zijn wel wat vochtig, maar niet zeikensnat.

Op de foto hierboven kun je trouwens goed zien dat de zijkant van de zool niet simpelweg recht langs de schoen loopt, maar op strategische plaatsen een golfje heeft. Bij reguliere schoenen is dit vaak het punt waar het rubber het eerste scheurtjes vertoont en loslaat van de schoen. Maar bij Vivobarefoot hebben ze hierover nagedacht! En het zorgt ook voor extra flexibiliteit.

Zelf overstappen op barefoot schoenen? Lees hier mijn tips om dat zo soepel mogelijk te doen.

Onderhoud

Natuurlijk moet je je schoenen wel goed onderhouden, willen ze goed blijven. Aan het begin van het najaar, en voor iedere trektocht vet ik ze goed in. Daarnaast is het belangrijk om de opgedroogde modder na een tocht van je schoenen te borstelen en ze ook even in te vetten.

Mijn recept voor homemade schoenvet vind je hier.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven