Barefoot laarsjes van het merk Xerox

Zo maak je zo soepel mogelijk de transitie naar barefoot schoenen

Wauw, ik loop nu al een jaar op barefoot schoenen en ik moet zeggen: wat een verschil is dat met normale schoenen zeg! Mijn teentjes kunnen lekker wiebelen, ze zitten als gegoten, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De transitie naar barefoot schoenen als je heel lang op reguliere schoenen hebt gelopen kan dat behoorlijk wennen zijn. Maar niet voor lang als je deze tips opvolgt!

Wat is het verschil tussen barefoot schoenen en gewone schoenen?

Normale schoenen hebben een verhoogde hak ten opzichte van de tenen, en een dikke, dempende zool. Lekker comfortabel. Daarnaast is de schoen niet heel flexibel en is de ruimte voor de tenen vaak smal. Hierdoor kan je voet niet zijn natuurlijke vorm aannemen als je loopt, en worden de bewegingsmogelijkheden beperkt.

Dit zorgt ervoor dat de spieren en pezen in je voeten lui worden. Maar dat wordt allemaal opgevangen door dat comfort, waardoor je er eigenlijk niks van merkt. Maar sinds de introductie van verende, dempende zolen, zijn blessures aan voeten, knieën en enkels wel geskyrocket.

Een barefoot schoen heeft juist een heel minimalistische zool, helemaal plat, zonder ondersteuning en met genoeg teenruimte om ze op een natuurlijke manier uit te spreiden. Het idee hierachter is om je voet zijn natuurlijke taak te laten vervullen, op zijn eigen kracht, want voor we als mensheid schoenen begonnen te dragen, konden ze dat ook prima. Je voetzolen hebben megaveel zenuwuiteinden die ontzettend veel feedback geven aan je hersenen over de ondergrond waarop je loopt, en die signalen zijn essentieel voor je balans.

Waar kun je tegenaan lopen als je voor het eerst op barefoot schoenen gaat lopen?

Wanner je jarenlang gewend bent geraakt aan reguliere schoenen, zijn je eigen spieren en pezen verslapt. Ze zijn niet meer zoveel gewend. Daarnaast is je kuispier een beetje ingekort, door dat verloop van hiel naar teen.

Daardoor kan de transitie naar barefoot schoenen best wel oncomfortabel zijn, vooral als je voorheen eigenlijk weinig op blote voeten hebt gelopen.

Dingen waar ik zelf veel last van heb gehad, zijn stijfheid in mijn kuiten (die verkorte kuitspier!) en pijn in mijn rechterhak. Vooral als je niet op een natuurlijke ondergrond loopt, maar in de stad op tegels of asfalt, krijgen je hielen flink wat klappen te verduren. Dat is wennen.

Hoe maak je de transitie naar barefoot schoenen zo soepel mogelijk?

Er zijn een aantal dingen die mij hebben geholpen om van die ongemakken af te komen, en ik wou dat ik ze eerder had geweten, zodat ik ze vanaf het begin had kunnen toepassen! Maar hee, zie mij een beetje als proefkonijn zodat jij het direct goed kunt doen.

1 – Yoga

Yoga heeft me enorm geholpen om mijn kuiten op te rekken. Ik heb nu geen kramp en stijfheid meer als ik een eind op mijn barefoot schoenen loop. Yesss! Dit zijn poses die supergoed zijn hiervoor:

  • Downward facing dog
  • Warrior poses
  • Triangle poses
  • Plank
  • Forward fold

Je hoeft echt niet per se op les of naar de sportschool. Een matje en Youtube zijn voldoende! Mijn favoriet is Yoga With Adriene.

2 – Chase Mountains

Om even in de Youtubesferen te blijven: Voor de pijn in mijn hak heb ik heel veel gehad aan het kanaal van Chase Mountains. Hij is een hiker en loopt ook op barefoot schoenen. Perfect!

Hij heeft een video met oefeningen die hem heel erg hebben geholpen om van zijn plantar fasciitis (peesplaatontsteking / hielspoor) af te komen, en dat zijn fijne, laagdrempelige oefeningen die ik makkelijk na mijn ochtendyoga of vlak voor het slapen kan doen.

Het kost je maar een paar minuten en je hebt er bijna niks voor nodig, alleen een tennisbal voor één van de massagetechnieken.

3 – Loop meer op blote voeten

Okee, dit is misschien een inkoppertje, maar écht op blote voeten lopen, binnenshuis en buitenshuis, helpt ook enorm om de transitie naar barefoot schoenen te versnellen. Doe ook echt je sokken uit. Ook sokken zijn vaak gemaakt met een smal toelopende teen. En ook al zijn ze niet zo stug als schoenen, toch beperken ze je tenen en laten ze die niet 100% natuurlijk uitspreiden.

4 – Bouw het rustig op

Ga niet direct alles op je barefoot schoenen doen. Begin eerst eens binnenshuis. Later korte stukjes buiten, en als dat goed voelt, langere einden. Voor je het weet is het second nature! (Of eigenlijk: weer first nature…)

Ook de soort ondergrond waar je op loopt maakt verschil. Zo vind ik het tegenwoordig geen probleem meer om langere afstanden op barefoot schoenen te lopen (mijn kuitspier heeft weer een fatsoenlijk lengte), ik vind het ook geen probleem om op harde tegels en asfalt te lopen (je kunt je voeten, enkels en knieën trainen om die harde klappen op te vangen), maar ik ben nog niet op het punt dat ik lange afstanden op asfalt/tegels kan lopen. Daar valt dus nog wat te trainen voor mij! Ik krijg vooral last van drukblaren onder de bal van mijn voet, bij mijn grote en 2e teen.

Ik ben op dit moment wel zover dat ik overweeg om ook barefoot wandelschoenen te kopen. Mijn Meindls zijn regelijk op zijn eind, ze hebben me flink wat kilometers gedragen en er zijn nu stukjes versleten die helaas niet meer te repareren zijn (zoals de Goretex-laag helemaal bij mijn tenen, daar kan de schoenmaker gewoon niet bij komen).

Dus nu sta ik voor de keuze: Zelfde paar Meindls, of stap ik over op barefoot wandelschoenen? Is dat handig / mogelijk met het natte Schotse en Hollandse weer? Zoveel vragen en opties! Hier is het laatste woord nog niet over geschreven 😉

Update november 2023: Inmiddels heb ik een paar barefoot wandelschoenen! Hier vind je mijn review.

2 reacties
  • M schreef:

    Hi, ik ben erg benieuwd wat de keuze is geworden. Ik zit met hetzelfde dilemma ga ik voor de barefoot wandelschoenen of niet. In het dagelijkse leven loop ik nu alleen nog op barefoots. Ben wel nog redelijk kort hiermee begonnen, ik schat zon 2,5 maand. Maar het bevalt goed. Benieuwd naar jouw keuze.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven