Zo begin je met trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse

Wat? Een artikel over de Nijmeegse? Kom op zeg, het is nog November en die tocht is pas in Juli! Dat klopt! Het hele feest is over iets meer dan een half jaar, dus hoogste tijd om te beginnen met trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse en andere voorbereidingen!

Afgelopen jaar heb ik in mijn eentje (dat betekent in dit geval zonder motiverende vriendjes en vriendinnetjes tussen al die duizenden mensen) voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Komend jaar gaan Paul en ik samen de Elfstedenwandeltocht doen én de Nijmeegse. Nouja, ik doe ze allebei, Paul moet eerst nog zien dat hij wordt ingeloot voor de Nijmeegse. Maar dit zijn in ieder geval de plannen!

Zo’n enorme prestatietocht loop je natuurlijk niet zomaar eventjes wanneer je gewend bent aan af en toe een blokje om, of een stevige zondagmiddagwandeling van 10 km. Dat vergt een hoop dedication, training en voorbereiding. Je loopt 4 (bij de Elfstedentocht 5) dagen achter elkaar minimaal 40 kilometer – basically is dat topsport wat je van je lichaam vraagt!

In deze blog vertel ik je hoe wij trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse en de Elfstedenwandeltocht, en dat gaat verder dan alleen kilometers lopen. Heb je zelf ervaring op dit gebied en goede tips, deel dat dan vooral in de comments! 🙂

1 – Inschrijven

Natuurlijk begint alles met je inschrijving. Controleer op tijd vanaf welke datum je je kunt inschrijven, en schrijf je in zodra je de kans krijgt. Zo, nu is er geen weg terug en kun je niet meer van gedachten veranderen!

2 – Overnachtingen regelen

Ook belangrijk: zorgen dat je een slaapplaats hebt. Voor mijn eerste Nijmeegse Vierdaagse ben ik door schade en schande wijs geworden: ik was pas heel laat ingeloot en begon toen pas met het regelen van mijn slaapplaats. Veel te laat natuurlijk, alle campings zaten vol, en hotels waren onbetaalbaar.

Gelukkig kon ik bij een oud-lid van mijn studentenvereniging terecht, en mag daar volgende keer weer slapen als ik het op tijd laat weten. Superlief! En het is bij zo’n prestatietocht echt ongelofelijk fijn om een écht bed onder je billen te hebben in plaats van een slaapmatje 🙂

Het is beter om direct na het inschrijven, zodra de Vierdaagsecampings open gaan, je slaapplaats te reserveren. Cancellen kan altijd nog als je niet bent ingeloot.

De Elfstedenwandeltocht is wat lastiger: dit is geen dagelijkse rondwandeling vanuit één plaats, dit is echt een meerdaagse route van 200 km. Je slaapt dus iedere dag ergens anders. Er zijn wel arrangementen op speciale boten, maar die kosten meer dan €400 per persoon.

De andere optie is dat je zelf je slaapplaatsen regelt en je bagage iedere ochtend aan een busje meegeeft voor vertrek. 5 avonden in een hotel slapen is een al stuk goedkoper als je met zijn tweeën bent en op tijd boekt. Wij hebben zelfs de luxe dat we een hoop familie in Friesland hebben wonen en dus gratis kunnen logeren 😉

3 – Trainingsschema inplannen

Grote prestatiewandeltochten hebben doorgaans ook zelf wel wat tips op hun website staan, inclusief een trainingsschema. Wat ik vorig jaar heb gedaan, en dit jaar weer, is om direct dat trainingsschema in mijn agenda in te plannen. Zo’n schema geeft je namelijk de afstanden per twee weken, en in de “lege” week mag je zelf een afstand kiezen.

Door je trainingsschema al zo vroeg mogelijk in je agenda te blokken, is het makkelijker om er vol overtuiging voor te gaan: de kans dat je in een weekend iets anders gaat doen (bankhangen, zuipen, shoppen) is stukken kleiner omdat je al wat in de agenda hebt staan.

Dit betekent wel dat je soms “nee” moet gaan zeggen tegen uitjes met vrienden en familie. Trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse of een andere prestatiewandeltocht vraagt toewijding, vooral wanneer je langere afstanden per dag gaat lopen en dus soms een volle dag aan de wandel bent.

Echt grote en belangrijke dingen, daar kun je natuurlijk wel omheen plannen. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld 30 jaar getrouwd tijdens onze trainingsperiode. Zoiets zeg je natuurlijk niet af. Het is echt geen drama om je trainingsschema dan een weekje te laten verspringen. Het gaat erom dat je de kilometers in de benen krijgt en gewend raakt aan lange afstanden achter elkaar lopen.

4 – Voedsel en water afstemmen

Ik durf te wedden dat je hier vast niet aan had gedacht, maar ook dit is iets wat je tijdens je trainingsperiode moet uitvogelen. Voor korte wandelingen van een halve dag kun je best een fles water en een zak krentenbollen in je rugzak gooien, maar wanneer je langere dagen wandelt en meer van je lichaam vraagt, is dit soms niet de beste optie.

Wanneer je langere tijd achter elkaar zeer actief bezig bent, kan je lichaam het nodig vinden om je spijsvertering op een lager pitje te zetten of zelfs helemaal stil te leggen. Sommige mensen kunnen hier ontzettend veel last van krijgen. Zelf merkte ik tijdens mijn vierdaagsetraining van vorig jaar dat ik na een goede lunch ontzettend misselijk werd.

Als jij er ook zoeen bent, is het belangrijk om je eten daar op aan te passen. Tijdens zo’n tocht leef ik op kleine snacks en van die licht verteerbare sportgelreepjes van de Decathlon (die zijn nog betaalbaar). Zo zorg ik dat ik genoeg energie binnen blijf krijgen, zonder maagproblemen.

Verder is je training de perfecte periode om uit te zoeken wat jij fijn vindt qua drinken. Zelf dacht ik altijd dat een waterzak ontzettend pretentieus was en alleen voor supersportieve mensen, maar op een gegeven moment werd ik knettergek van 3 literlessen die door mijn tas rolden en het constante afdoen van mijn rugzak om iets te kunnen drinken. Toen werd het tijd om over te stappen op een waterzak en daar ben ik nog steeds erg blij mee! Zoek uit wat jij fijn vindt.

5 – Schoenen inlopen en kleding uitzoeken

Ook dit is iets wat opeens een significant ding wordt wanneer je een hele dag op pad bent. Je gaat opeens zweten op plekken waar dat nooit zo erg was, je gaat naadjes voelen die je eerst nooit voelde schuren en hoeveel laagjes heb je nodig tijdens een volle dag stevig doorwandelen? Ook dit is een kwestie van uitproberen tijdens je training. Tegen de tijd dat je naar Nijmegen gaat, weet je precies wat jouw perfecte wandeloutfit is.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een favoriet paar wandelsokken waar ik nog meer van wil bijkopen, en ik ben nu aan het uitproberen hoe ik bamboe ondergoed vind zitten.

Daarnaast is het belangrijk om op goede schoenen te lopen. Ik neem aan dat als je de Nijmeegse gaat lopen dat je het type persoon bent met een goed paar wandelschoenen, maar it wouldn’t hurt om een tweede paar in te lopen. Je weet namelijk nooit wanneer je een plensbui op je dak krijgt en het laatste wat je wilt is de volgende dag met vochtige schoenen bij de start staan.

Dit tweede paar hoeft niet per se hetzelfde model te zijn als je favoriete paar wandelschoenen. Het kan ook een paar hardloopschoenen zijn – zolang je een goed voetbed en goede demping hebt. Sommige mensen vinden het zelfs fijn om 2 paar schoenen om en om te dragen: de drukpunten verschillen natuurlijk en zo belast je je voeten net even anders. Dit kan voor sommige mensen heel fijn zijn, en ik ga dat tijdens mijn training dit jaar zeker uitproberen.

6 – Voetverzorging

Last but not least: leer je voeten kennen en zorg goed voor ze. Merk je dat je last krijgt van bepaalde drukpunten of schuurplekken? Veter je schoenen anders, tape de plekken van tevoren goed af en verzorg je voeten goed tijdens en na de wandeling.

Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen: anti-chafingcrème, talkpoeder, Leukopor, sporttape, Compeed, vaseline, kamferspiritus, en er zijn vast nog wel meer opties.

Mijn favorieten zijn Leukopor en sporttape om blaren te voorkomen, talkpoeder om mijn voeten droog te houden en anti-chafingcrème tegen schuurplekken in mijn liezen. Maar ook hier: zoek uit wat je zelf het prettigst vindt.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven