Howto: Toerist in eigen stad

Wij hebben nog geen vakantie gepland, en met die hele corona-toestand is de kans klein dat we dit jaar naar het buitenland gaan. Maar dat betekent niet dat we geen vakantie hebben! Zeker nu de lockdown langzaamaan wordt afgebouwd, kunnen we steeds meer leuke dingen in de buurt doen. Een ideale gelegenheid om eens toerist in eigen stad te zijn.

Normaal gesproken wandel en kampeer ik graag tijdens mijn vakantie. Ook bezoek ik graag historische vindplaatsen en oude landhuizen. Waarom zou ik dat niet hier in de buurt doen? En jij kunt dat ook!

Daarnaast is het natuurlijk hartstikke duurzaam om geen verre reis te maken, maar alles op loop- of fietsafstand te doen. En je steunt er ook nog eens de locals mee 🙂

In deze blogpost geef ik je een heleboel tips om een beetje toerist in eigen stad (of regio) te zijn.

1 – Scoor folders bij de VVV

Een supermakkelijke manier om te ontdekken wat er allemaal in de buurt te doen is, is de VVV of het toeristenbureau bij jou in de stad. Hier in Hengelo heet het “Hengelo promotie” wat in my very honest and humble opinion absoluut geen duidelijke naamgeving is, maar soit.

Bij de VVV kun je doorgaan een boat load aan foldertjes scoren met activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt. Ook hebben ze hier gegarandeerd wandel- en fietskaarten voor jouw regio.

2 – Bezoek een kasteel of landhuis

Serieus, het zal je verbazen hoeveel kastelen en landhuizen er in Nederland zijn. Het eerste wat je misschien te binnen schiet, zijn Paleis Het Loo, Slot Loevestein of Kasteel Haarzuilens. Maar check eens wat je in Google Maps in de buurt kunt vinden als je zoekt op “kasteel” of “landhuis”.

Wij wonen bijvoorbeeld zo ongeveer in de achtertuin van Kasteel Twickel (okee, half Twente is de achtertuin van Twickel) en verder heb je onder andere Landgoed Singraven en Huize Almelo in de buurt.

3 – Ontdek de musea in jouw stad

Wedden dat er bij jou in de buurt minstens één museum te vinden is, hoe klein en saai jouw woonplaats ook lijkt? Hier in Hengelo hebben we bijvoorbeeld het Oyfo Techniekmuseum en het Twents Schaatsmuseum, en verderop in Delden is een Zoutmuseum.

Vaak zijn kaartjes voor zo’n klein, lokaal museum ook een stuk goedkoper dan een grote, bekende plek. Zo was vorig jaar de toegang tot het Stationsmuseum in Glenfinnan een vrijwillige bijdrage van £1 als je een kaart van de omgeving wilde. No-brainer!

4 – Maak een stadswandeling

Dit is vooral superleuk om de geschiedenis van je eigen woonplaats te ontdekken. Helemaal tof is het als jouw woonplaats wandelingen met een gids aanbiedt.

5 – Kampeer in je eigen achtertuin

Heb je een tuin met een gazon? Zet de tent op en slaap lekker buiten! Heb je geen tuin? Check dan op Campspace of iemand in de buurt een plekje aanbiedt. Je kunt ook naar een camping in de buurt wandelen of fietsen.

6 – Ga de natuur in

Paul en ik lopen nu vaak vanuit huis een blokje om in de buurt. We wonen aan de rand van Hengelo, dus als we de wijk uit lopen, zitten we al lekker in het boerenland. Met een wandelkaart van onze eigen regio lopen we nu telkens een net iets ander rondje.

7 – Kook buiten

Nog zoiets wat instant vakantiegevoel geeft: buiten koken. Dat kan lekker barbecuën zijn, maar ook op je kneuterige campingstelletje koken kan zo’n heerlijk gevoel geven.

8 – Bezichtig een kerk

Ook altijd mooi: bezichtig een oude kerk. Hiervoor hoef je echt niet religieus te zijn, je kunt ook de historische waarde of de architectuur waarderen. Vooral in katholieke kerken kun je een hoop kunst tegenkomen. In sommige kerken mag je zelfs de toren beklimmen!

9 – Snuffel op een boerenmarkt

Eén van mijn favoriete dingen in Engeland zijn de farmer’s markets. Hier kun je allerlei lekkere lokale producten kopen, van verse groente, en handgemaakte kazen tot ambachtelijke zeep en zelfgesponnen wol. En in Nederland kan dat ook!

Hier in Hengelo hebben we natuurlijk de reguliere markt, maar in Delden (een paar kilometer verderop) hebben ze bijvoorbeeld één keer in de maand een streekmarkt.

10 – Verwen jezelf met een high tea

Ook één van mijn favorieten: na een lange wandeling neerstrijken bij een schattig theehuisje voor een lekkere cream tea met versgebakken scones. Ik heb ooit in één vakantie zoveel scones met clotted cream gehad, dat ik aan het eind een broekmaat groter was…

Cream tea is niet zo bekend in Nederland, high tea des te meer. Google eens op “high tea” of “theetuin” om te zien wat er in jouw omgeving te vinden is.

11 – Haal wat lekkers bij de bakker

Is een high tea too much? Haal dan gewoon wat lekkers bij een lokale ambachtelijke bakker wat je al wandelend kunt opsnoepen. Ik vind het echt heerlijk om op zondagochtend naar Delden te wandelen om daar iets lekkers bij de bakker te scoren!

Heb jij nog tips om lekker de toerist in eigen stad uit te hangen? Deel ze hieronder in de comments!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven