Paul en ik houden ervan om te wandelen. Vooral trektochten en lange dagwandelingen. Dat betekent dat we lange dagen buiten zijn, regelmatig in de volle zon. Op een trektocht heb je vaak niet de controle om te zeggen “vandaag gaan we een wandeling in een schaduwrijk bos maken”. Je bent afhankelijk van waar de route op die dag loopt. Zonbescherming is ontzettend belangrijk. In dit artikel vertel ik hoe wij het aanpakken!
1 – Smeer je goed in
Wanneer je weet dat je de hele dag buiten gaat zijn, is het zaak om je goed in te smeren. Wij gebruiken minimaal factor 30, liefst factor 50. We smeren ons direct bij vertrek in, ook als het (nog) bewolkt is. Want wanneer je lekker aan het lopen bent en de zon breekt opeens door, en je denkt er niet aan… Dan ben je zomaar opeens verbrand.
2 – Smeer ook vroeg in het jaar
We hebben een voorkeur voor wat noordelijkere regionen: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland. We doen het gewoon niet zo goed op die hitte in Frankrijk en Spanje. Maar vergis je niet: ook hier kan de zon vroeg in het jaar al geniepig fel zijn, en zelfs in April kun je na een hele dag buiten in Schotland al behoorlijk toasty zijn! Dus ook in de vroege lentemaanden smeren wij braaf met zonnebrandcrème.
3 – Smeer meerdere keren per dag
Zonnebrandcrème blijft niet forever op je huid plakken. Het slijt weg door zweet en wrijving. Ook beschermt zonnebrandcrème niet de volledige dag, zelfs met een hoge factor. Die factor staat namelijk voor hoeveel langer je in de zon kunt blijven vergeleken met wanneer je niet ingesmeerd bent.
Stel dat je zonder zonbescherming 10 minuten in de zon kunt zijn zonder te verbranden, dan betekent factor 30 dat je 30x 10 minuten in de zon kun zijn. Maar let op: dit is alleen als je dik genoeg smeert. Normaal gesproken smeren we veel te dun, omdat we geen zichtbare laag crème op onze huid willen hebben.
Het is dus belangrijk om meerdere keren per dag in te smeren. Meestal smeren we rond lunchtijd nog even bij, maar als het erg zonnig is, dan 1 of 2x extra.

4 – Zonbescherming is ook bedekking
Naast smeren kun je er ook voor zorgen dat je huid bedekt is. Ik loop bijvoorbeeld nooit in een hemdje, maar minimaal een T-shirt. Ik vind het lastig om mijn schouders en rug goed in te smeren, en zo zorg ik ervoor dat deze ook goed beschermd zijn.
Paul heeft voor de Nijmeegse Vierdaagse zelfs een woestijnpet aangeschaft, met een extra lap stof om zijn nek te beschermen.
5 – Probeer het heetst van de dag te vermijden
Wanneer je in de zomer loopt, is het handig om je etappe goed te plannen. Vertrek vroeg en probeer het heetst van de dag, tussen 12 en 4 uur ‘s middags, te vermijden. Zorg dat je op tijd op je bestemming bent of zoek ‘s middags schaduw en loop later verder. Daglichturen zat.
6 – Kies natuurvriendelijke zonbescherming
Wanneer je niet douchet op een plek met goede rioolwaterzuivering, maar graag zwemt of baadt in natuurwater, is het extra belangrijk om natuurvriendelijke zonnebrandcrème te gebruiken. Kies voor een merk dat biologisch en reef safe is, zoals bijvoorbeeld Green People.
Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.
Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.