6 tips om duurzaam boodschappen te doen

We leven in een tijd dat basically alles wat we willen, supermakkelijk te koop is. En een groot deel van ons geld besteden we maandelijks aan boodschappen. Aan eten. I mean, we moeten in leven blijven, right? Eén van de manieren om op een makkelijke manier veel positieve milieu-impact te maken, is door duurzaam boodschappen te doen.

De voedselkeuzepiramide

Sinds een aantal jaar baseer ik veel van mijn keuzes op de keuzeboom van Babette Porcelijn. Zij heeft onderzocht en inzichtelijk gemaakt wat er veel en weinig verschil maakt. Dit gaat verder dan alleen de CO2-uitstoot: haar verborgen-impact-methode combineert Co2-uitstoot, overige broeikasgassen, landgebruik, ontbossing, diverse soorten vervuiling, zoetwatergebruik en plasticvervuiling.

Ze kijkt niet alleen naar het moment van gebruik, maar ook naar de winning van grondstoffen, productie, transport, verpakking, en wat er gebeurt wanneer je iets wegdoet. Dit alles bij elkaar is de totale milieu-impact.

Met haar keuzeboom voedsel kun je makkelijk bewuste keuzes maken in je eetgedrag en duurzaam boodschappen doen. Ik heb hem hier in een handige piramidevorm gegoten:

Ofwel: Meer plantaardig eten en voedselverspilling voorkomen heeft de meeste impact, lokaal en seizoensgebonden eten iets minder, en biologisch eten en de verpakking zijn meer details.

Let op: Een verpakking is niet perdefinitie slecht! Soms voorkomt een verpakking voedselverspilling, omdat het de houdbaarheid verlengt. En in andere gevallen (denk aan rijst ofzo) is een verpakking gewoon praktisch. Maar ook hierin kunnen keuzes gemaakt worden: denk aan een composteerbaar of recyclebaar materiaal zoals papier, karton, of blik. Of hergebruik, zoals de statiegeldpotten van Pieter Pot.

Anyway, tijd voor de tips om duurzaam boodschappen te doen!

1 – Plan je maaltijden

  • Meer plantaardig
  • Voorkomt verspilling
  • Lokaal en seizoensgebonden

Wanneer je af en toe een kwartiertje gaat zitten om je maaltijden te plannen, helpt dat enorm op ontzettend veel vlakken. Zelf doe ik dit 2x in de week, op marktdag. Zo kan ik rustig nadenken over wat voor vegetarische of veganistische maaltijden we willen eten. En wat voor groenten zijn er op dit moment in het seizoen? Ik kijk wat we nog in de koelkast en de voorraadkast hebben liggen wat op moet of wat ik kan gebruiken.

Ook helpt het plannen van maaltijden met het opmaken van verse ingrediënten. We kunnen bijvoorbeeld 2 dagen eten van een bos worteltjes. Of wel 3-4 dagen salade maken met 1 krop sla. Maar dan moet ik wel zorgen dat ik 4 dagen achter elkaar een leuke salade als onder van de maaltijd plan, om te voorkomen dat ik een deel moet weggooien.

2 – Anti-verspillingssticker

  • Voorkomt verspilling

Wanneer ik in de supermarkt ben, kijk ik ook altijd of ik nog wat dingen kan redden. De Jumbo heeft van die “samen tegen verspilling” stickers, en de Albert Heijn de welbekende -35% stickers.

Ik zet bijvoorbeeld bijna nooit meer specifiek “kaas” op de boodschappenlijst, maar iets minder specifiek “hartig broodbeleg”. Vervolgens kijk ik of er hummus, salade, kaas of (vega) vleeswaren te koop zijn met zo’n sticker.

Andere favoriete dingen die ik graag red (vooral bij de Jumbo tegenover huis) zijn toetjes, donuts en sommige soorten gebak als lekkere lunch (maar niet te vaak), maaltijdpakketten (kost €2,50 en hier kunnen we 2 dagen van eten) en houdbare items. het is wel eens voorgekomen dat ik met 10 pakken afgeprijsde tortillawraps bij de kassa stond. No shame! (En no waste!)

3 – Too good to go

  • Voorkomt verspilling

Een leuk initiatief waar steeds meer supermarkten en horecazaken in steeds meer plaatsen aan meedoen. Je bestelt via de app een “Magic Box” voor een klein prijsje. Op de aangegeven tijd kun je die dan ophalen. Wat erin zit, is een verrassing, maar het zijn altijd dingen die over zijn of op de datum. Het vergt dus wat creativiteit met koken op de betreffende dag én genoeg ruimte in je koelkast en vriezer.

Je kunt een beetje sturen door slim te kiezen waar je je Too Good To Go box koopt, maar klein nadeel is dat je dus niet weet wat erin zit. Er kan dus vlees in zitten terwijl je vegetariër bent (dat kun je dus aan een carnivore vriend geven) of iets waar je allergisch voor bent. Supermarkttassen zijn altijd bomvol en heel gevarieerd, de bakker is eigenlij altijd goed, en tankstationtasjes zijn heel wisselend.

Maar ben je in voor een verrassing, dan is Too Good To Go zeker leuk om af en toe te doen.

Boodschappen in statiegeldpotten van Pieter Pot

4 – Pieter Pot

  • Verpakkingsvrij

Pieter Pot is Nederlands meest bekende verpakkingsvrije online supermarkt. Ze werken met een systeem met statiegeldpotten. Het assortiment is lekker praktisch en wordt bijna iedere week wel verder uitgebreid. Alle basics kun je hier wel vinden, en ook qua prijzen proberen ze zoveel mogelijk op supermarktniveau te zitten. Ik heb al eerder over Pieter Pot geschreven, mijn eerste ervaring en een latere evaluatie kun je hier vinden.

5 – Foodello

  • Voorkomt verspilling

Deze online supermarkt heb ik pas recent ontdekt, maar is zeker de moeite waard om even te kijken. Foodello koopt producten op die bijna tegen hun THT-datum lopen, een andere varpakking krijgen, uit het assortiment gaan, of die ene themaverpakking hebben (zoals kerst of een voetbal-WK). Zij verkopen deze producten met enorme kortingen, om te voorkomen dat ze vernietigd worden.

Zelfgemaakte bijenwaswraps om kaas in te kopen

6 – Neem je eigen verpakking mee

  • Verpakkingsvrij

Ook kun je boodschappen doen met je eigen verpakkingen, om onnodig plasticgebruik te voorkomen. Ik bestel bijvoorbeeld om de paar dagen mijn brood bij de bakkersafdeling van de Jumbo tegenover onze flat. Zij houden dan een brood voor mij achter wat ze niet vooraf snijden en in een plastic zak stoppen. Ik neme mijn eigen zelfgenaaide zak mee. Ze snijden het on the spot voor me en doen het vervolgens in mijn eigen zak.

Maar ook naar de markt neem ik mijn eigen tassen en groentezakjes mee, glazen potjes of Stasher bags voor noten en gedroogde vruchten, een bijenwaswrap voor als ik langs de kaaskraam ga en een lege eierdoos voor nieuwe eieren.

Heb jij zelf nog tips? Drop ze in de comments!

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven