Sustainable Jobs: 5 manieren om verder te verduurzamen naast je consumptiegedrag

Wanneer we ons leven willen verduurzamen, kijken we in eerste instantie naar ons consumptiegedrag. Een goede stap, persoonlijk is er in een hoop gevallen veel winst te behalen. Maar wat nou als je op een punt bent gekomen dat er op dat gebied niet zoveel meer te verduurzamen is? Ik geef je in samenwerking met Sustainable Jobs een aantal mogelijkheden om jouw duurzame impact verder uit te dragen.

Deze blogpost wordt gesponsord door Sustainable Jobs: een vacaturesite voor duurzame banen en vrijwilligerswerk. Hier kun je banen selecteren op basis van de duurzame impact waaraan je bijdraagt.

1 – Groen stemmen

Om te beginnen kun je natuurlijk groen stemmen. Kies een partij waarvan jij het gevoel hebt dat ze niet alleen problemen aankaarten, maar ook daadwerkelijk actief werken aan een eerlijke en duurzame oplossing. En doe dat bij alle verkiezingen! Landelijk, gemeenteraad, provincie, waterschap.

2 – Groene petities ondertekenen

Petitieland is misschien een beetje overgroeid geraakt Рiedereen en iedereens moeder kan een petitie starten. En de overheid hoeft er niet per se iets mee te doen. Maar het is w̩l een belangrijk signaal: Wanneer een hoop mensen petities van bijvoorbeeld De Goede Zaak of Milieudefensie ondertekenen, wordt de druk op de overheid en het bedrijfsleven verder opgevoerd. Of bijvoorbeeld een lokale petitie, om te voorkomen dat een mooi bos verandert in een stuk snelweg. Je laat zien dat er draagvlak is voor iets. Dus zeker geen weggegooide moeite!

3 – Duurzame baan

Je kan het ook groter aanpakken: door bewust op zoek te gaan naar een baan met duurzame impact na je studie. SustainableJobs.nl is een kersvers platform waar je vacatures kunt vinden (en natuurlijk ook plaatsen!) voor banen met duurzame impact, op wat voor manier dan ook. Zo moeten bedrijven aantonen wat de duurzame impact van een vacature is.

Onder andere Cycloon, Naïf, The Next Closet, Natuur & Milieu en Marcel’s Green Soap plaatsen hier vacatures. Een mooie kans om een baan te scoren bij één van deze toffe grote namen! Op het moment van schrijven zijn er zo’n 60 vacatures, maar ze hebben flinke ambities en willen graag opschalen en uitbreiden!

Ook zijn ze onder andere bezig met een duurzame beroepengids: Veel duurzame beroepen zijn nieuw: er is nog niet een harde definitie voor, en ook niet een specifieke opleiding. In deze gids willen ze daar meer context en uitleg over geven.

4 – Vrijwilligerswerk

Naast fulltime/parttime banen, stages, remote werk, freelance en tijdelijke opdrachten, kun je bij Sustainable Jobs ook vrijwilligersvacatures vinden. Zo kun je toch een gaatje op je CV opvullen als het je even niet lukt om een baan te vinden, of naast je werk een paar uur per maand besteden aan het mooier maken van de wereld.

5 – Goede doelen steunen

Tot slot – Heb je een mooie duurzame baan met een fijn salaris gevonden, en heb je genoeg geld om in je eigen basisbehoeftes te voorzien? Overweeg dan eens om maandelijks een vast bedrag of een vast percentage van je inkomen te doneren aan een goed doel dat zich inzet voor duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld Urgenda, Greenpeace of Milieudefensie.

Disclaimer: Dit artikel is gesponsord door SustainableJobs.nl. Natuurlijk is alles wat ik schrijf mijn eigen mening, en streef ik er altijd naar om een interessant en inspirerend artikel neer te zetten, net als anders!

3 reacties
  • Wouter schreef:

    Hi Charlotte,

    Bedankt voor het schrijven dit artikel en leuk dat je hebt verwezen naar onze website. Interessant om te zien hoe je de waarde van vrijwilligerswerk beschrijft. Als extra aanvulling op een cv van iemand die gaat solliciteren voor duurzame banen.

    In onze marketing naar kandidaten toe gaan we hier zeker op inzetten.

    Heel erg bedankt nogmaals!

    Groetjes Team Sustainablejobs.nl.

  • Marlijn schreef:

    Leerzame blog weer. Dank je wel!

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven