Stein am Rhein naar Diessenhofen: Picknicken midden op de Rijn

Hoe kun je naast de Rijn logeren en niet optimaal genieten van het water? Het eerste wat we deden met dit prachtige weer, nog voor we gingen wandelen, was de trein nemen naar Stein am Rhein en vanaf daar varen op de Rijn!

Een ding dat erg populair is onder de Zwitsers zelf: lekker op de Rijn dobberen in een rubber bootje. En natuurlijk moest ik dat ook ervaren! Ergo, we pakten een tas vol met lekkere picknicksnackies, drinken en liters zonnebrandcrème (je wilt echt niet verbranden op het water) en we were ready to go 🙂

Een mooi stukje om te dobberen is van Stein am Rhein naar Diessenhofen. Stein am Rhein is een prachtig oud en fotogeniek dorpje waar je van tevoren heerlijk even bij een cafétje kunt zitten voor je de Rijn op gaat. Er zijn tig plekken waar je makkelijk je bootje te water kunt laten, en net zoveel plaatsen waar je even aan wal kunt om op een strandje of op het gras te chillen.

Normaal duurt deze etappe zo’n 2-3 uur en kun je in een halve dag van Stein am Rhein helemaal naar Schaffhausen varen, maar toen wij er waren, was de waterstand zo laag dat de Rijn ook heel langzaam stroomde! We hebben ons avontuur dus wat ingekort en zijn tot Diessenhofen gegaan, wat ongeveer net zo lang duurde als een “normaal” dobbertripje naar Schaffhausen.

Door de lage waterstand was er in ieder geval 1 ding waar we ons absoluut niet druk om hoefden te maken: tourboten! Er is een speciale vaargeul voor die dingen, en het wordt gewaardeerd als je daar met je rubberbootje uit blijft, of in ieder geval naar de andere kant van de palen verkast wanneer er eentje langs moet. De waterstand was door het warme, droge weer echter zo laag dat alle tourboten op ons stuk waren gecancelled. Er waren zelfs enorme stukken drooggevallen, waardoor er ontelbare extra strandjes bij waren gekomen!

Climate change, y’all…

Anyway, wij hebben heelrijk genoten van een dagje op het water, lekker dobberen, lekker picknicken, en het enige waar we echt last van hadden was een groepje lawaaiige “whoo girls” halverwege en een very peristant wesp die we uiteindelijk maar in de (nog bijna volle) fles cranberrysap hebben gevangen.

Fact file & trip data

Activiteit: Varen in rubber opblaasbootje

Startpunt: Stein am Rhein

Eindpunt: Diessenhofen – aan de linkeroever aanmeren (rechts is Duitsland).

Openbaar vervoer: Beide plaatsjes hebben een treinstation op loopafstand van het water.

Maand: Augustus

Weer: Warm, zonnig, rond de 30°C.

Meenemen: Picknickfood, genoeg drinken, zonnebrandcrème(!), rubberbootje met peddels. Mocht je geen bootje hebben, dan kun je in de buurt ook kano’s huren, wat ook erg leuk is!

Belangrijk: Trek kleding en lichte schoenen aan die nat mogen worden. Zwemkleding als ondergoed is ook een goed idee, mocht je ook willen zwemmen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven