Een wandeling is een wandeling, right? Zo zou je het kunnen zeggen. Maar als je met een bepaalde intentie gaat wandelen, kun je er veel meer uit halen dan je zou denken! In deze blogpost geef ik je 11 soorten korte wandelingen om jou te inspireren om met een frisse blik op pad te gaan.

1 – Fotowandeling

Een van de meest vanzelfsprekende korte wandelingen die je kunt verzinnen. Vaak neem ik mijn fototoestel of telefoon wel mee op een wandeling, voor het geval dat. Maar wanneer je echt gaat wandelen met het doel om foto’s te maken, kijk je met heel andere ogen naar je omgeving. Zou kun je bijvoorbeeld speciaal bloemen fotograferen, of insecten, vogels, panorama’s.

2 – Meditatieve wandeling

Heb je ooit gehoord van bosbaden? Dat is een Japanse manier van heel langzaam door een bos, park of stuk natuur wandelen en je volledig te concentreren op alles wat je waarneemt: de kleuren en details om je heen, geluiden van dieren, de wind en de geuren die hij meebrengt, you name it. Na een bosbad voel je je ontspannen en heb je hernieuwde energie.

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

3 – Sensorische wandeling

Je kunt de natuur ook heel goed ervaren door hem te voelen. De meest bekende soort sensorische wandeling is het blotevoetenpad. Hiervan kun je er meerdere vinden in Nederland. Ook worden er in sommige natuurgebieden en botanische tuinen wel eens sensorische wandelingen georganiseerd voor blinden en slechtzienden, die dan de planten kunnen aanraken en zo ook van de natuur kunnen genieten.

4 – Pauzewandeling

Iets wat ik in mijn tijd in loondienst dagelijks deed, maar wat ik nu als zelfstandige eigenlijk niet vaak genoeg doe: een pauzewandeling maken. Het lijkt zo eenvoudig en onbelangrijk, maar je werk even onderbreken en naar buiten gaan is ontzettend goed om weer even je batterij op te laden. Ook als het vies weer is.

5 – Slechtweerwandeling

Over slecht weer gesproken: maak eens expres een wandeling in de regen of sneeuw! Dit is echt type 2 fun: naar buiten gaan lijk helemaal niet leuk, maar het voelt enorm verfrissend. Je wordt misschien nat en koud, maar het geeft ongelofelijk veel voldoening wanneer je weer thuiskomt, die natte bende uit kunt trekken en met een kop warme chocolademelk en een dekentje op de bank kunt kruipen.

6 – Inspratiewandeling

Moet je iets doen maar heb je echt geen idee waar je moet beginnen? Loop een blokje om om inspiratie op te doen. Het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen goed is voor je hersenen en dat het helpt om tot nieuwe inzichten te komen. Door het lopen ga je op een andere, meer ontspannen manier denken dan wanneer je achter je bureau zit.

7 – Trainingswandeling

Wandelen kan ook een sport zijn: bijvoorbeeld een prestatietocht zoals de Nijmeegse, of een trektocht. Het is belangrijk om hiervoor gestructureerd te trainen. Zo houd je de kans op blessures zo klein mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld trainen op afstand, tijd of wandeltechniek.

  • Wanda Catsman van de bekende blog Wanda Wandelt heeft verschillende online wandeltrainingen om je op weg te helpen als je niet zo goed weet hoe je het moet aanpakken. Of download haar gratis ebook!

8 – Streetartwandeling

Woon je in stedelijk gebied? Maak dan een streetartwandeling om alle graffiti te bewonderen! Zelfs in Hengelo kun je ontzettend mooie kunstwerken op muren en elektriciteitshuisjes vinden.

9 – Guerilla gardening

Iets wat ik de laatste tijd erg leuk vind: guerilla gardening! Dit is het inzaaien van braakliggende terreinen en zanderige bermen met inheemse bloemen en kruiden. Bijen en andere insecten worden hier ontzettend blij van.

Zorg dat je biologische zaadmixen van inheemse wilde bloemen gebruikt. Je hebt ook mixen met “mooiere” bloemen, maar die zijn vaak speciaal voor onze esthetische waarden zo ver veredeld, dat de insecten moeilijk bij de nectar kunnen komen. Mooi maar nutteloos, dus.

Mijn favo mixen:

10 – Zwerfafval rapen

Kudo’s voor mensen die dit op regelmatige basis doen. Neem een vuilniszak en een stel handschoenen mee en ga eens zwerfafval rapen. Je zult er versteld van staan wat je allemaal tegenkomt en in wat voor absurde hoeveelheden! Ik heb een tijdje geleden met een paar mensen van Bever zwerfafval opgeruimd, en zelfs met die 2 à 3 kilometer waren we meer dan een uur zoet.

11 – Nachtwandeling

In het donker ziet alles er anders uit. Een bekende route wordt opeens een spannend avontuur! Mijn eerste ervaring met een nachtwandeling was als kind tijdens ons jaarlijkse muziekkamp. De eerste avond mochten we altijd laat opblijven en maakten we ‘s avonds laat een nachtwandeling in de buurt van de logeerboerderij. Good memories! 🙂

Ga zelf op pad!

Uitrusting

  • Bever
  • Care Plus waterfilter
  • Kampeerwereld
  • Nomad
  • Teva
  • Vrijbuiter

Wandeltraining

  • Wandel je fris en fit in 8 weken
  • Wekelijkse online training
  • Grote tochten training
  • Sterker in je wandelschoenen (weerbaarheidstraining)
  • Gratis online proeftraining
  • Gratis ebook: Starten met wandelen

Mijn favo gidsen

  • Roots Langste Natuurpad van Nederland
  • Trailblazer gidsen

Jouw avontuur vastleggen

  • Pixum fotoboeken
  • Alle links in dit kader zijn affiliate links.

4 gedachten over “11 soorten korte wandelingen om jou te inspireren”

  1. Wat een leuke blogpost. Ik ben blij om te lezen dat ik er een paar van mijn lijstje kan afstrepen. Ik heb veel foto’s die ik tijdens boswandelingen heb gemaakt en een meditatieve wandeling doe ik een paar keer in de week.
    Wat ook een leuke wandeling is, is de bankjesroute. Die wil ik echt nog een keer uitzetten haha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven