Zoals jullie al weten vind ik het belangrijk om met kleine veranderingen mijn leven wat duurzamer te maken: solid shampoo was daar één van de eerste stappen in. Mijn allereerste kennismaking met solid shampoo – we praten dan echt over jaren en jaren geleden – waren de shampoo bars van Lush: zuinig in gebruik en met ongelofelijk lekkere geuren. Little did I know dat solid shampoo ook in milieubewuste kringen een ding was (ik was toen nog helemaal niet bezig met verduurzamen) en dat het zo groot zou worden.
Tegenwoordig kun je op veel plaatsen solid shampoo kopen: bijvoorbeeld bij Ekoplaza, Holland & Barrett, en verschillende kleine indie zeepzieders.
One-stop-webshop voor indie zeep
Omdat ik zelf zeep maak, en weet hoeveel creativiteit je hierin kwijt kunt, vind ik het tof om af en toe ook producten van andere artisan zeepzieders te proberen. Zepig.nl is een groot platform waar je al die (h)eerlijke, handgemaakte, natuurlijke zepen kunt kopen. Eigenaar Marcel brengt hier een hoop kleine zeepzieders bij elkaar in één one-stop-webshop, zodat jij en ik als consument op een makkelijke en toegankelijke manier met al die ondernemers kennis kunnen maken. Ik zeg: topidee!
Zepig.nl herbergt op dit moment wel 40 merken, waaronder ook een aantal heel bekende in Nederland (denk aan Werfzeep en Lekker In Een Potje) en een paar Amerikaanse favorieten (Dr Bronner, Chagrin Valley).
Naast vaste zepen en shampoo bars kun je hier ook conditioners, azijnspoelingen, deo, bodycrèmes, mondverzorging en meer vinden. Nieuwe tandenborstel van biologisch afbreekbaar plastic, anyone? Ook kun je zoeken op waarden die jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld vegan of palmolievrij.
Voor deze blogpost kreeg ik 4 shampoo bars van Marcel om eens kennis te maken met al dat lekkers:

Soap7 Jojoba Boost for hair

Werfzeep shampoo met lavendel, munt en cajeput

Chagrin Valley Café Moreno shampoo

Helemaal Shea Baby & Kids body & shampoo bar
Drie van deze shampoo’s heb ik eens uitgebreid gebruikt onder de douche, maar de Helemaal Shea Baby & Kids body & shampoo bar zit nog ongebruikt in de verpakking.
Waarom? Ik heb geen kinderen, dus het lijkt me leuk om een van jullie er blij mee te maken!
Maar waarom zou je eigenlijk je favoriete fles Zwitsal of Andrélon vervangen voor zo’n ouderwets, geitenwollensokkenachtig blokje zeep? Daar kan ik je echt tig redenen voor geven!
1 – No-waste
Vaste zeep en shampoo heeft geen folie of plastic fles nodig om het te vervoeren, en dat scheelt een heleboel niet-afbreekbare rotzooi op de afvalberg! Ook al zijn we tegenwoordig al druk aan het wennen om plastic te scheiden, feit blijft dat er op dit moment nog niet genoeg opkopers zijn om al dat plastic ook daadwerkelijk te recyclen.
Vaste zeep wordt doorgaans in enkel een stukje papier verpakt, en dat kan gewoon bij het oud papier. En oud papier wordt in Nederland voor zo goed als 100% gerecycled, net als glas en groenafval 🙂
Let op: Bij sommige winkels kun je ook vaste zeep in plastic kopen. Boeoe! Niet doen. Kies een merk dat papier gebruikt.
2 – Lekt niet
Je hebt het vast wel een keer meegemaakt: je ging op reis of uit logeren en je shampoofles had in je koffer gelekt. Great. Blokjes zeep doen dat lekker niet! Ik vervoer mijn zeep en shampoo altijd in een blikje als ik op reis ga. Ook al heb je het blokje net gebruikt, als je alle grote druppels er even af schudt, kun je het stuk lekvrij in je blikje vervoeren. Geen vieze kleren meer bij aankomst.
3 – Zuiniger
Solid shampoo is vele malen zuiniger dan vloeibare shampoo. Dit komt omdat zo’n blokje veel geconcentreerder is dan een fles shampoo die voor de helft uit water bestaat. Hiermee doe je vaak wel 3x langer met een blokje dan met een fles.
4 – Goedkoper
Ook al lijkt zo’n blokje shampoo op het eerste gezicht best aan de prijs, vergelijk het eens met de bovengenoemde 3 flessen shampoo. Wedden dat je dan toch goedkoper uit bent?
5 – Twee soorten: syndet en cold process
Wist je dat er twee soorten solid shampoo zijn? De ene is syndet: op basis van een synthetische reiniger. Zelf vind ik dit heel fijn: je hoeft alleen je haar te wassen en eventueel een conditioner te gebruiken als je dat fijn vindt.
Er zijn echter nogal wat verschillende synthetische reinigers die je kunt gebruiken: sommigen, zoals het goedkope SLS en SLES, zijn best agressief. Reinigers als SCI zijn milder, maar dan weer een stuk prijziger.
De andere soort is cold process shampoo: dit is eigenlijk cold process zeep, maar dan gemaakt met oliën die heel fijn zijn voor je haar (o.a. jojoba, castor, avocado).
Omdat deze shampoos een klein laagje kunnen achterlaten op je haar, is het nodig om eens in de paar wasbeurten een azijnspoeling te gebruiken (meng 1 kopje appelazijn met 1 kopje water). Aan de ene kant vind ik dit gedoe, aan de andere kant wordt je haar er superzacht en shiny van!
6 – Zelfconserverend
Het mooie van cold process shampoo bars is dat ze zelfconserverend zijn. Weet je nog die fles vloeibare shampoo die voor de helft uit water bestaat? Zo’n vloeistof op waterbasis is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Hierdoor heeft vloeibare shampoo ALTIJD een conserveringsmiddel nodig.
Cold process shampoo (en zeep) is wat aan de basische kant en bevat geen water: deze twee dingen zorgen ervoor dat bacteriën er nauwelijks op kunnen groeien. Tel daarbij op dat veel van de gebruikte oliën voor verzeping vitamine E bevatten (een natuurlijk conserveringsmiddel) en je bent binnen.
7 – Puur & eerlijk, zonder troep
Voortbordurend op het bovenstaande: net als geen conserveringsmiddelen, zit er in heel veel handgemaakte shampoo en zeep ook geen “troep”: synthetische kleur- en geurstoffen, of het volstrekt oncontroleerbare ingrediënt “parfum”. Parfum is fabrieksgeheim, dus dat kan letterlijk ALLES zijn. Van compleet onschuldige en natuurlijke ingrediënten, tot rare zooi waarvan je geen idee hebt of het nou zo goed is voor jezelf of het milieu is.
In plaats daarvan maken de meeste indie zeepmakers gebruik van zoveel mogelijk eerlijke, natuurlijke ingrediënten: essentiële olie, extracten, infusies. Wanneer er staat “met lavendel” dan zit er ook echt een fatsoenlijke hoeveelheid lavendel in, in plaats van dat er een bosje lavendel over de ketel is gevlogen (om voor de rest met goedkoop parfum te werken).
8 – Multi-inzetbaar
Solid shampoo is in veel gevallen natuurlijk ook gewoon cold process zeep, of een syndet reiniger. Je kunt hem dus ook gerust als zeep gebruiken onder de douche of als handzeep! Kijk maar naar die Helemaal Shea Baby & Kids body & shampoo bar.

Win! Helemaal Shea Baby & Kids body & shampoo bar
Ben jij nu helemaal om en ga je nu ook al die plastic flessen shampoo en zeep vervangen door mooie blokjes vaste shampoo en zeep?
Zoals ik hierboven al beloofde, kun je een heerlijk stukje van het merk Helemaal Shea winnen. Deze body & shampoo bar is speciaal voor tere kinderhuidjes gemaakt, maar als je zelf een gevoelige huid hebt, kun je hem gerust ook als volwassene gebruiken.
Ook dit is een cold process zeep: gemaakt met sheaboter, olijfolie, cacaoboter, castorolie, amandelolie, babassu-olie, havermoutextract, calendula-extract, kamille-extract en kaolinklei. Door het verzepingsproces zit er van nature ook hydraterende glycerine in de zeep.
Wat moet je doen om deze Baby & Kids body & shampoo bar te winnen?
Natuurlijk zijn er ook bonusopties om extra entries te verdienen.
De winnaar wordt random gekozen door Rafflecopter en via CharryCharlies social media kanalen bekend gemaakt. Over de uitslag is geen discussie mogelijk.
a Rafflecopter giveawayDisclaimer: Dit artikel is gesponsord door Zepig.nl en alle zeepjes heb ik cadeau gekregen. Zij helpen hierdoor om Ecohobbit online te houden, dankjewel! Natuurlijk is wat ik schrijf nog steeds mijn eigen mening en streef ik er altijd naar om een inspirerend artikel te creëren.
Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.
De baby & kids lijkt me fantastisch! Ik ben zelfs voor veel ‘anti-allergische’ middelen allergisch, maar heb tot nu toe hele goede ervaringen met producten voor baby’s. Lijkt me een goede vervanger voor de fles zwitsal in mijn douche!
Wij zijn gek op zeep thuis. De SFFRN Saffraan zeep lijkt mee nog heel fijn om uit te proberen. Voor onze baby zou ik straks de
Helemaal Shea, body & shampoo bar willen uitproberen.