Slow fashion: De voordelen van zelf je kleding naaien

Sinds coronatijd ben ik er helemaal weg van, en met een mooie tweedehands naaimachine op mijn bureau gaat het als een speer: zelf mijn kleding naaien. Ontzettend satisfying, en makkelijker dan je denkt! Maar waarom zou je dat eigenlijk in vredesnaam doen?

1 – Past perfect bij jouw stijl

Als er íéts is wat ik een verschrikking vind, dan is het wel kleding kopen. Geen enkele moderne kledingwinkel heeft de kleding die ik mooi vind of nodig heb. Ik weet nog dat ik een paar maanden geleden op zoek was naar een simpel zwart jurkje voor een begrafenis – nergens een simpel zwart jurkje te vinden (behalve bij de H&M, maar dat waren van die verschrikkelijk vormeloze zwarte tenten, yikes).

Als je zelf je kleding naait, kun je precies maken wat je wilt. Je kunt de nieuwste patronen uit de Burda of de Knip gebruiken, oude edities scoren als dat meer jouw ding is, vintage patronen als je daarvan houdt, of zelfs je eigen patronen tekenen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een naaipatroon voor die stijl. Of het nou in de mode is of niet. Yay!

2 – Op maat

Wanneer je zelf je kleding naait, kun je dingen op maat maken. En gezien ik kleiner ben dan gemiddeld, is dat essentieel. De meeste confectiekleding is gemaakt voor vrouwen van zo’n 1,74 m lang en ik ben maar 1,61 m! Ofwel: mouwen en pijpen zijn altijd te lang, de taille zit nooit op de goede plaats…

Nu ik een paar kledingstukken zelf heb genaaid, heb ik al gauw geleerd dat ik makkelijk 1-2 cm van de schoudernaad af kan halen. En dan zit de taille opeens op de goede plek voor mij! Vrij makkelijke aanpassing, wereld van verschil.

Of wat dacht je van veel historische patronen? 18th century stays en rokken kun je zo los of strak veteren als je nodig hebt. Amazing. Vooral fijn als je gewicht schommelt, als je bezig bent met afvallen, of wanneer je een fithobbit aan het worden bent. (Ook handig als je een etentje hebt, hahaha.)

3 – Betere kwaliteit

Okee, dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van A) je materialen en B) je skills, maar als je netjes werkt en kwaliteitsstoffen gebruikt, dan is jouw zelfgemaakte kledingstuk echt zoveel beter dan wat je in de winkel koopt!

Fast fashion is troep, het is gemaakt om na een paar keer dragen weg te gooien. Stoffen zijn dun, patroondelen zijn scheef gesneden, naden gaan snel stuk… Als je zelf je kleding naait, kun je dat allemaal voorkomen.

Het kost misschien iets meer tijd, maar ik werk tegenwoordig al mijn naden supernetjes af door ze naar binnen te vouwen en met een whipstitch vast te zetten (dankjewel Bernadette Banner!). Zo is het bijna onmogelijk dat de naden gaan rafelen in de was, en zo blijft het kledingstuk veel steviger. Plus een blouse/rok/whatever waar je niet doorheen kunt kijken is ook wat waard.

7 historische lessen over duurzame mode vind je hier

4 – Waardering voor het vak

Pas als je zelf kleding hebt gemaakt, merk je eigenlijk hoeveel moeite het kost om iets te maken wat daadwerkelijk mooi is. Je weet precies hoeveel de materialen je hebben gekost, hoeveel uren je eraan gewerkt hebt, hoeveel liefde je erin hebt gestopt.

5 – Geen wegwerpartikel

En omdat je er zoveel liefde in hebt gestopt, ga je ook veel zuiniger met je kleding om. Gaat er iets stuk? Dan repareer je het. Te groot of te klein? Dan ga je kijken hoe je het kunt verstellen. (Of maak kleding die daar minder gevoelig voor is, zoals stays en wikkelrokken / -broeken.) Weggooien is uit den boze als je er zoveel tijd en liefde in hebt gestopt!

6 – Duurzame keuzes

Ook kun je heel bewust duurzame keuzes maken wanneer je zelf je kleding naait. Geen polyester stoffen, maar biologisch katoen, linnen, bamboe. Of ga een stap verder: Hergebruik tweedehands dekbedovertrekken en gordijnen! Daarnaast bestaat er biologisch katoenen naaigaren (ook voor machine).

Hier vind je een hoop adresjes voor duurzame stoffen

En hier een aantal interessante alternatieven voor regulier katoen

7 – Empowerment & confidence

En last but not least voelt het gewoon super empowering om iets te dragen wat je zelf hebt gemaakt. You got skills babe! Wat je draagt is 100% origineel. Je hebt het zelf gemaakt. Het past perfect bij wie jij bent en hoe jij eruit wilt zien. Amazing toch?!

Mijn outfit

  • Blouse
    Eén van de eerste items die ik zelf heb gemaakt! Stof is van Enschede Textielstad, gerecycled pitjeskatoen. Helaas op dit moment niet in de webshop verkrijgbaar, het aanbod wisselt omdat ze kleinschalig werken.
  • Stays
    De buitenkant is een restje gordijnstof (van de slaapkamergordijnen van ons oude huis, die nu tijdelijk in de woonkamer hangen). De verstevigende tussenlaag is stevige katoenen canvas, gekocht bij Trickle Down Fabrics in Arnhem. De voering is een tweedehandsrestje van vriendin Agnes. De baleinen zijn simpelweg heavy duty tie wraps van allekabels.nl. (Gewoon plastic en nieuw dus niet zo duurzaam, maar wel lichtgewicht en flexibel. Ben nog aan het oriënteren op een alternatief van hout of riet.)
  • Rok
    Ook één van de eerste items die ik maakte. Eigenlijk gewoon twee geplooide rechthoeken die aan de zijkanten aan elkaar zijn genaaid, met lintjes om vast te knopen (maar aan de achterkant heb ik die vervangen door haakjes en oogjes). Ook dit is pitjeskatoen van Enschede Textielstad, maar dan geverfd met uienschillen.

Zelf beginnen met naaien

Wil je zelf aan de slag met naaien? Dit zijn mijn gouden tips:

  • Leer hoe je naaimachine werkt. Ga gewoon die handleiding eens door en leer stap voor stap spoeltjes opwinden, draad inrijgen, steken uitproberen, etc. Naaimachine nog een beetje eng? Met de hand naaien is ook heel goed te doen! Met een eenvoudige stiksteek kom je al een heel eind. En die is supersterk! Met de hand naaien duurt natuurlijk een stuk langer, maar ik ook heerlijk meditatief.
  • Items die echt een wereld van verschil maken: carbonpapier en radertje, een extra set spoeltjes, strijkijzer en strijkplank.
  • Begin met iets simpels, bijvoorbeeld een broodzak (okee geen kleding maar alsnog een goed beginnersproject) of een rok. Vervolgens een eenvoudige blouse. En een hobbitgilet of 18th century stays is ook al heel snel te doen! Mijn volgende project wordt een broek.
  • Burda workshop edities en losse patronen van Simplicity zijn ook nice, omdat je daar daadwerkelijk plaatjes bij iedere stap krijgt. Heel fijn!
  • Naaien is makkelijker dan het lijkt, alle technieken die genoemd worden in patroontijdschriften kun je ook op Youtube terugvinden. Sommige dingen kosten vooral veel tijd 😉

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven