Mijn favoriete leveranciers voor skincare DIY

Voor het zelf maken van cosmetica heb je soms bijzondere ingrediënten nodig die je moeilijk kunt vinden bij de lokale supermarkt. Waar kun je dan terecht? In deze blogpost geef ik je mijn favoriete adresjes om ingrediënten te kopen voor mijn skincare DIY recepten!

Biologische olijfolie haal ik gewoon bij de Albert Heijn, biologische kokosolie koop in in grote emmers bij de Ekoplaza (verrassend goedkoop daar!) en gedemineraliseerd water kun je voor een halve euro per liter bij de Blokker scoren. Maar waar haal ik dingen als essentiële olie, bijzondere kruiden, natriumhydroxide, citroenzuur of vitamine E?

Holland & Barrett

Ik denk dat de meesten van jullie Holland & Barrett, voorheen De Tuinen, wel kennen. Ze hebben in bijna iedere fatsoenlijk grote stad wel een winkel. In het centrum van Hengelo hebben ze een filiaal, in het centrum van Enschede zelfs 2, en dan ook nog een in Zuid!

Hier koop ik graag essentiële olie, en soms ook basisoliën en -vetten wanneer ik geen tijd of zin heb om op een bestelling te moeten wachten. Ook hebben ze verschillende soorten meel (bijvoorbeeld havermeel, rijstmeel) die je ook in cosmetica kunt gebruiken.

Dille & Kamille

Ook Dille & Kamille is een vrij bekende winkel. Je kunt hier allerlei fantastische producten kopen op het gebied van kokkerellen, interieur, tuinieren en kruiden.

Bij Dille & Kamille koop ik doorgaans mijn gedroogde kamille, calendula en brandnetel. Ook kun je hier mooie glazen potjes en flesjes kopen.

Youwish

Youwish is een webwinkel met een behoorlijk assortiment aan soaping ingrediënten. Ze hebben bijvoorbeeld meer verschillende soorten klei en scrubstoffen en je kunt hier BTMS vinden (voor conditioner).

Youwish webshop

De Hekserij

Okee, de webshop is misschien een beetje aan de trage kant, maar hier ben ik terecht gekomen op mijn zoektocht naar Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), een milde reiniger die je kunt gebruiken in solid shampoo bars als alternatief voor het agressievere SLS. Ook verkopen ze hier vitamine E, en een boat load aan cosmetische werkstoffen voor de gevorderde DIY’er, zoals allantoine, aluin en hyaluronzuur.

De Hekserij webshop

Jojoli

Jojoli kun je qua aanbod heel erg vergelijken met De Hekserij: een hoop ingrediënten die net iets verder gaan dan waar de beginnende beauty DIY’er naar kijkt. Ook hebben ze een ruim aanbod aan verpakkingsmateriaal.

Jojoli webshop

De Kruiderie

Op zoek naar biologische of een ongebruikelijke soort essentiële olie, kruidenpoeder, kruidenmaceraat of bloesemwater? Dan moet je bij de kruiderie zijn. Ook hier verkopen ze ingrediënten voor de wat meer ervaren DIY’er, zoals D-panthenol, keratine en zijdeproteïne.

De Kruiderie webshop

Pit & Pit

Ook Pit & Pit is een fijne leverancier van kruiden (voor de keuken én health) in grove en fijne vorm, infusies en essentiële oliën. Ze zijn iets meer gericht op gebruik in de keuken, maar daardoor kun je hier vrij goedkoop kruiden in bulk kopen die je ook heel goed in bruisballen, badthee of zeep kunt gebruiken. Hier vind je trouwens ook wijnsteenzuur, mocht je ernaar op zoek zijn.

Pit & Pit webshop

Braumarkt

Een beetje een vreemde eend in de bijt: Braumarkt specialiseert zich in producten voor het maken van bier, wijn, cider en kombucha. Wat heeft een soaper er dan te zoeken? Natriumhydroxide! Op het moment dat ik dat zocht, was dit de goedkoopste leverancier en sindsdien koop ik het altijd hier. Ook kun je hier kwalitatief goed werkmateriaal kopen en pH teststrips. Kijk trouwens ook even in de categorie hop & kruiden, staat soms ook wel wat bijzonders in voor je zeep.

Braumarkt webshop

Edit februari 2021
Hier stond eerst ook een stukje over de Online Zeepwinkel, maar door hun expliciet uitgedrukte schijt aan de coronamaatregelen – en daarmee de veiligheid van hun medemens – horen zij niet meer in deze lijst thuis.

6 reacties
 • Monique schreef:

  Natriumhydroxide kun je bij het Kruidvat kopen.

  Groetjes, Monique

  • Charlotte schreef:

   Weet ik, als gootsteenontstopper. Alleen destijds was het voor mij onduidelijk of dat pure natriumhydroxide was of dat er andere stoffen bij in zaten. Daarom koop ik het liever bij Braumarkt.

   • Sophie schreef:

    Ik was als beginnend zeepmaker op zoek naar ingrediënten, en dacht de goudmijn getroffen te hebben bij de Online Zeepwinkel (SoapQueen). Maar: als je kijkt bij de contactpagina zie je dat deze mensen actief bijdragen aan de verspreiding van corona. Zo’n bedrijf ga ik dus niet steunen. Heel erg jammer!

    • Charlotte schreef:

     Hee dat is niet fraai! Heb zelf even gekeken en sta ook versteld. Dankjewel dat je me hierop wijst, want zo’n bedrijf hoort natuurlijk niet meer in mijn favorietenlijst thuis.

 • Lana schreef:

  Hey,
  Ik kan niet helemaal terugvinden waar u de sheabutter koopt.
  Zou u dit willen delen?

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven